Cum sa faci periajul distractiv pentru cel mic

Lipsa unei igiene corespunzătoare și ignorarea importanței periajului încă de la apariția primul dințișor, poate duce la formarea cariilor. Acestea atacă dantura, gingia și afectează pe termen lung, chiar și atunci când apar dinții permanenți.

În continuarea acestui articol îți vom prezenta câteva moduri prin care să îl încurajezi pe cel mic să își perieze dințișorii în fiecare dimineață și seară.

6 moduri prin care să faci periajul distractiv pentru copilul tău

  • Fii un exemplu

Cu toții știm cum copiii sunt foarte atenți la proprii părinți și le copiază obiceiurile. Băiețelul se uită la tatăl său când acesta se bărbierește, iar fetița își urmărește mama în timpul procesului de îngrijire a tenului ori aplicare a machiajului. Poți proceda la fel cu periajul dinților. Arată-i celui mic rutina ta de îngrijire a danturii: curățarea dinților cu periuța, masarea gingiilor, curățarea limbii, utilizarea aței dentare și eventual a apei de gură. Exagerează gesturile și realizează-le mult mai lent pentru ca cel mic să poată înțelege fiecare pas. La final privește-ți dinții în oglindă și zâmbește arătând cât de fericit și mândru ești de rezultatul obținut în urma unei spălări corespunzătoare.

  • Lasă-l pe cel mic să practice pe jucării

Dacă te-ai săturat să te lupți cu cel mic atunci când vine vremea periajului, lasă-l să exerseze pe jucării. Îi poți achiziționa o periuță pe care s-o folosească pentru păpuși, explicându-i totodată faptul ca fiecare trebuie să aibă propria periuță. Astfel, cel mic va vedea acest proces ca o joacă și i se va părea mult mai distractiv. Spune-i că după spălarea jucăriilor pe dinți, este rândul lui.

  • Recompensează-l pentru efectuarea periajului

Cumpără un calendar cu un design atractiv pentru copilul tău și stickere simpatice pe care cel mic le alege. În fiecare zi, dimineața și seara, după cel mic își curăță dinții, recompensează-i efortul cu un sticker lipit pe calendar. După o lună completă cu spălări constante, recompensează-l cu un premiu mai semnificativ, cum ar fi jucăria pe care și-o dorea de mult timp.

  • Transformă totul într-o joacă

O modalitate creativă de a-l convinge pe cel mic să se spele pe dinți este prin a-i spune o poveste, despre gândăcei din zahăr imaginari care îi atacă dantura. Singurul mod prin care se poate proteja de aceștia și de a evita apariția cariilor este cu ajutorul periuței și a pastei. Ai grijă să nu îi prezinți povestea prea dramatic și să îl sperii.De asemenea, ai în vedere faptul că o spălare corectă durează 2 minute, așadar încurajează un periaj mai lung.

  • Permite-i să își curețe singur dințișorii

De la o anumită vârstă cel mic are dorința de a face totul singur, fie că e vorba de alegerea unei căni mai mari din care să bea, ori a hainelor cu care să se îmbrace, cel mic nu trebuie descurajat. Din contră, susține-l în tot ceea ce vrea să facă, atâta timp cât este sigur.Transformă acest lucru într-un avantajaz pentru tine atunci când vine vorba de spălarea dinților. Lasă-l pe cel mic să aleagă singur periuța, pasta de dinți și permite-i să realizeze singur periajul – își va dezvolta astfel abilitățile motorii, încrederea și independența.

  • Schimbă pasta de dinți 

Supermarket-urile sunt pline de tot felul de paste de dinți special concepute pentru copii, fără fluor pentru cei sub 3 ani. De fiecare dată când trebuie să schimbi pasta de dinți a celui mic, optează pentru una nouă, cu o aromă, textură și design diferite.

Ține cont de aceste sfaturi și transformă periajul într-o activitate distractivă atât pentru cel mic, cât și pentru tine.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Cum sa faci periajul distractiv pentru cel mic, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *