Ce este ochiul lenes la copii?

Ambliopia sau respectiv ochiul lenes, asa cum mai este denumita in limbajul colocvial este una dintre cele mai frecvente afectiuni care apar la nivelul ochilor si care este adesea intalnita cu precadere in cazul copiilor mici. Aceasta afectiune poate fi intalnita si in cazul adultilor, insa aceste cazuri sunt destul de izolate daca ne raportam la frecventa cu care aceasta afectiune este intalnita in cazul copiilor mici. Ambliopia afecteaza de cele mai multe ori un singur ochi, insa aceasta poate fi si bilaterala, caz in care ambii ochi vor fi afectati.

Ambliopia inseamna vederea slaba a unuia dintre ochii sau a ambilor in cazul in care ambliopia este de tip bilateral, insa aceste cazuri par a fi destul de rare, chiar si in randul copiilor. Performantele slabe ale unui ochi poate avea consecinte destul de grave asupra a tot ceea ce inseamna dezvoltarea corespunzatoare a copiilor. In acest sens, depistarea si respectiv tratarea acesteia reprezinta o adevarata prioritate.

ambliopiea-la-copii

Care sunt factorii favorizanti pentru aparitia Ambliopiei?

Unul dintre factorii cei mai importanti care contribuie la aparitia acestei afectiuni se datoreaza strabismului (lipsa de paralelism a ochilor si fixatia anormala a unui dintre ei), insa simultam mai pot contribui la aparitia acesteia si diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi sau cataracta congenitala. Aceste aspecte insa nu sunt unicele cazuri care pot duce la dezvoltarea ambliopiei, ci mai exista si alte cauze. Se crede totodata ca aceasta afectiune poate avea substrat ereditar, mai ales in cazurile in care in familie au existat cazuri multiple de ambliopie.

Care este diferenta intre ochiul sanatos si respectiv cel lenes?

Ambliopia debuteaza in momentul in care un ochi nu este utilizat in egala masura cu celalalt, iar acest lucru declanseaza o dezvoltare necorespunzatoare a vederii in timp. Un lucru important de retinut este faptul ca ochiul lenes nu este un ochi bolnav dat fiind faptul ca din punct de vedere structural acesta este perfect sanatos. Imaginea insa care se proiecteaza pe scoarta cerebrala nu este cea corecta. In conditiile date, ochiul sanatos va prelua toate si sarcinile ochiului lenes astfel ca ochiul lenes nu va mai transmite proiectia imaginii pe scoarta cerebrala, in urma acestui proces fiind afectata orientarea in spatiu si aprecierea corecta a distantelor.

Cum depistam eficient Ambliopia?

Consultatia oftalmologica reprezinta fara indoiala cea mai eficienta solutie de depistare a acestei afectiuni. In urma unei consultatii amanuntite, mediul oftalmolog va avea posibilitatea de a diagnostica aceasta afectiune cu usurinta in urma unor teste precise realizate in cabinet. Pentru noi parintii insa este destul de dificil sa ne dam seama daca micutul nostru se confrunta cu aceasta afectiune dat fiind faptul ca ochiul lenes arata ca unul perfect sanatos. Cu toate acestea insa, specialistii ne recomanda sa fim atenti la cateva aspecte importante care ne pot indica prezenta acestei afectiuni:

  • Copilul se apropie mult prea mult de televizor sau apropie jucariile mult de ochi atunci cand se joaca.
  • Ochii nu sunt paraleli sau se misca simultan in anumite directii.
  • O pleoapa cazuta si care acopera pupila.
  • Corneea cu transparenta scazuta.

Cum tratam Ambliopia?

Pana nu demult, unica modalitate de tratament pentru Ambliopie a fost ocluzia, procedura care presupune acoperirea ochiului sanatos astfel incat cel lenes sa fie obligat prin exercitiu sa vada in mod corespunzator. Aceasta metoda de tratament inca este destul de larg folosita, insa adesea acesta este o procedura destul de inconfortabila pentru copii dat fiind faptul ca este o procedura destul de extenuanta pentru acestia.

Medicina moderna insa ne pune la dispozitie astazi o modalitate inovatoare de tratare a acestei afectiuni prin intermediul unui program care poarta denumirea de Amblionet gasit la Optisan. Acest program reprezinta o modalitate de tratament excelenta pentru copii dat fiind faptul ca nu este o tehnica invaziva si in plus, tratarea ambliopiei se face prin joaca. Prin exercitiile puse la dispozitie de acest program, vederea se va imbunatati semnificativ in scurt timp si in plus puteti beneficia de acest tratament in confortul caminului dumnevoastra dat fiind faptul ca acesta se instaleaza pe un computer.

Cateva sfaturi utile de care orice parinte trebuie sa tina cont:

  • Efectuati controale oftalologice periodice copiilor inca de la varste mici.
  • Netratarea Ambliopiei poate avea efecte negative asupra dezvoltarii corespunzatoare a unui copil, dar si asupra integrarii sociale ulterioare a acestuia.
  • Ambliopia este complet tratabila doar in situatiile in care este depistata in timp util. Depistarea tardiva a acesteia scade drastic sansele unei recuperari complete chiar daca se urmeaza tratament in acest sens.
  • Monitorizati atent comportamentul copiilor pe intreaga durata a tratamentului si discutati cu oftalmologul dumneavoastra observatiile pe care le faceti.
VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *