Psihologii recomandă: lăsați copiii să se plictisească vara asta!

Îți ții copilul ocupat cu tabăra de șah, cursul de artă, cursul de gătit sau lecțiile de tenis în timpul vacanței de vară? Sau chiar toate activitățile astea la un loc?

Este important pentru copii să învețe să se distreze singuri

Este important pentru copii să învețe să se simtă bine singuri

Există o sumedenie de activități și tabere de vară menite să umple timpul copiilor și să „le poarte de grijă” în perioada vacanțelor. Dar psihologii și experții în dezvoltarea celor mici sugerează că programul supra-aglomerat al copiilor în timpul vacanței este inoportun și în cele din urmă îi poate împiedica pe aceștia să descopere ce îi interesează cu adevărat.

„Rolul tău ca părinte este să-ți pregătești copilul pentru locul pe care-l va avea în societate. A fi adult înseamnă să fii capabil să-ți organizezi și să-ți ocupi timpul liber în așa fel încât să te simți bine”, spune Lyn Fry, psiholog pentru copii din Londra, specializat în educație. „Dacă părinții își dedică timpul căutând să-l umple pe cel al copiilor, atunci aceștia nu vor fi capabili niciodată să facă acest lucru pentru ei înșiși.”

Fry nu este singura care susține beneficiile plictiselii. Dr. Teresa Belton, aflată într-o vizită la University of East Anglia pe o temă legată de legătura dintre plictiseală și imaginație, a declarat pentru BBC că plictiseala joacă un rol crucial pentru dezvoltarea „stimulilor interni”, care apoi dezvoltă adevărata creativitate.

După ce capacitatea noastră de a ne plictisi s-a diminuat cu toate atracțiile de pe internet, experții discută despre importanța de a sta pur și simplu degeaba.

În anul 1993, psihoanalistul  Adam Phillips scria: „Capacitatea de a se plictisi poate fi considerată un câștig pentru dezvoltarea copilului”. Plictiseala este o șansă de a contempla viața, mai degrabă decât a trece în viteză prin ea, spunea acesta în cartea sa  On Kissing, Tickling, and Being Bored: Psychoanalytic Essays on the Unexamined Life. „Este una dintre cele mai opresive cerințe ale adulților de a determina copiii să fie interesați de ceva în loc de a-i lăsa pe aceștia să descopere ce-i interesează cu adevărat. Plictisul este parte integrantă a procesului prin care i se răpește timpul cuiva”, mai adăuga acesta.

Fry sugrează ca la începutul vacanței de vară, părinții să stea împreună cu copiii lor – în special cu cei trecuți de 4 ani – și să scrie împreună o listă cu tot ce le-ar plăcea copiilor să facă în timpul vacanței. Pot fi activități banale ca jocul de cărți, cititul unei cărți, sau mersul cu bicicleta. Pot fi deasemenea și idei mai elaborate ca pregătirea unei cine sofisticate, punerea în scenă a unei piese de teatru sau fotografiatul.

Apoi când copilul va veni să se plângă de plictiseala spune-i să facă ceva din lista pe care ați conceput-o împreună.

Astfel le revine lor sarcina de a spune „Asta aș vrea să fac”, spune Fry.

Și chiar dacă există riscul ca cei mici să fie triști pentru un timp, este important ca ei să înțeleagă că acesta nu este un timp pierdut.

„Nu este nicio problema în a fi plictisit”, spune Fry. „Nu este un păcat, nu? Cred că trebuie să învețe să se plictisească pentru a se auto-motiva să termine ceea ce au început. A fi plictisit este un mod prin care poți să-i faci pe copii să fie mai încrezători.”

Aceeași teorie a fost înaintată în 1930 de filozoful Bertrand Russell, care a dedicat un capitol al cărții sale „Cucerirea fericirii” beneficiilor plictiselii. Imaginația și capacitatea de a face față plictiselii trebuie să fie învățată de copii. Acesta scrie:

„Un copil se dezvoltă cel mai bine atunci când, asemenea unei plante tinere, este lăsat neperturbat într-un loc. Prea multe călătorii, o varietate prea mare a experiențelor nu sunt bune pentru tineri și va determina ca aceștia să fie incapabili, ca adulți, să facă fața monotoniei.”

Sursa articol – http://goo.gl/myqAmw

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.5/5 (21 votes cast)
Psihologii recomandă: lăsați copiii să se plictisească vara asta!, 4.5 out of 5 based on 21 ratings

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Fiecare copil are nevoie sa stie ca el face alegerile sau ca parerea lui conteaza.

    Si noi avem nevoie de o vacanta, iar copiii au o nevoie si mai mare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Pingback: S.O.S. – VACANȚA! SAU CUM SĂ TREZIM COPILUL DIN NOI | tanti Nastea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *