13 clișee pe care părinții le folosesc iar copiii le urăsc

copil-furios-pe-parinte

1. „Eu sunt părintele, tu ești copilul.”

Da, știu. Se aplică în general când o persoană mai în vârstă locuiește cu o alta mai tânără căreia îi asigură cele necesare și folosește acest lucru ca scuză pentru a-i arăta în permanență cine-i șeful în casă. De parcă nu mi-ai reaminti asta de 23,791,282 de ori pe zi.

2. „Eu nu făceam așa când eram copil.”

Corect. Tu nu făceai. Pentru că atunci când erai tu copil nu existau telefoane inteligente. Sau PlayStation. Oamenii se căsătoreau de la 14 ani și făceau un catralion de copii. Timpurile s-au schimbat.

3. „Eu știu ce-i mai bine pentru tine.”

Nu zău? Chiar știi? Chiar dacă: A) Nu ești eu B) Nu ești eu și C) Nu ești eu, tot crezi că știi ce-i mai bine pentru MINE?

4. „Dă muzica mai încet.”

Da, știu. Probabil că o să surzesc până să apuc să fac 70 de ani, dar până atunci mai sunt câteva secole. Dar acum vreau să te ignor complet în cel mai eficient mod posibil.

5. „Să-ți fie rușine.”

Această frază nu trezește nici măcar o urmă de vină sau regret.

6. „Chiar ai făcut tot posibilul să încerci?”

Nu, n-am făcut. Am făcut testul la mișto. Am bifat intenționat toate răspunsurile greșite ca să te fac pe tine furios pentru că îmi face plăcere să fiu mustrat zilnic.

7. „Alexandra a făcut mai bine decât tine.”

Serios? Atunci o vrei pe ea să fie copilul tău? Sunt sigur că ea e „de vis”, o să-ți atingă toate așteptările și nu o să vă mai încăpeți în piele de mândrie atunci când o să primească o bursă la Oxford.

8. „Cum ar putea cineva să găsească ceva în dezordinea asta?”

E camera mea. Mizeria mea. Așa îmi place mie să fie. Nu trebuie să intri dacă nu-ți place.  Fiecare haină de-a mea are locul ei bine stabilit pe podea. Așa îmi găsesc eu lucrurile.

9. „Chiar nu poți să ții minte nimic?”

Să golesc mașina de spălat vase nu se află chiar pe lista mea de priorități ținând cont că mai am și temele la matematică, română, engleză, trebuie să studiez la biologie, să fac sport plus tema suplimentară de la chimie.

10. „Nu ești copilul care ai fi trebuit să fii după cum te-am crescut eu.”

Atunci cine m-a crescut? Avem vreo fantomă în casă?

11. „Să nu-mi vorbești pe tonul ăsta.”

Te rog să mă scuzi dacă te ofensează frecvența pe care o atinge vocea mea atunci când îți vorbesc. Contrar credinței populare, nu e un lucru pe care să fiu în stare să-l controlez.

12. „Atât timp când locuiești sub același acoperiș cu mine…”

Unde ar trebui să locuiesc? Pe stradă? La orfelinat?

13. „Pentru că așa am spus eu.”

Scuze. Nu mi-am dat seama că tu ai ultimul cuvânt în fiecare acțiune sau decizie de-a mea. Data viitoare o să încerc să iau în calcul ceea ce spui tu înainte să iau o decizie proprie.

 

Traducere și adaptare după articolul original „13 Clichés Parents Use And Kids Hate”, de Bryana Cielo.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)
13 clișee pe care părinții le folosesc iar copiii le urăsc, 3.6 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Ha ha ha! Inca nu am ajuns la stadiul de a folosi aceste clisee, dar mi le aduc aminte de la parintii mei> :)) Cred ca e destul de greu sa nu le folosesti, mai ales ca trebuie sa imbini viata de parinte, cu cea de sot/sotie si cu cea de “om al muncii” 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *