Ghid rapid pentru cunoașterea propriului copil

Cunoașterea și înțelegerea propriului copil este unul din cele mai importante lucruri pe care un părinte trebuie să-l învețe. Este un factor fundamental pentru a putea juca un rol important în ghidarea copilului, pe tot parcursul dezvoltării sale, până când acesta devine adult. Trebuie avut permanent în minte faptul că fiecare copil are trăsături de personalitate unice care vor rămâne constante pe tot parcursul vieții sale.

cunoasterea-si-intelegerea-copilului

Unul din modurile în care îți poți înțelege copilul este să-l observi atunci când doarme, mănâncă sau când se joacă. Caută acele trăsături constante. Ce activități îi plac mai mult? Se poate adapta rapid la schimbări sau are nevoie de timp mai îndelungat pentru acomodare? Aceste lucruri sunt caracteristici normale pentru un copil și copilul dumneavoastră s-ar putea să nu facă excepție de la ele.

Alocă-ți cât mai mult timp posibil pentru a discuta cu copilul pentru că această activitate este vitală în acumularea de informații necesare pentru a-l putea înțelege. În cazul copiilor mici, aceștia au nevoie de mai puțin limbaj verbal și mai multe expresii faciale și limbaj al trupului. Punându-i întrebări îi permiți să-și împărtășească trăirile cu tine.

De exemplu, mai degrabă decât să-l întrebi ce a făcut la școală, întreabă-l ce a mai construit folosind blocurile Lego. În loc să-l întrebi dacă s-a jucat cu colegul lui/ei, încearcă mai degrabă să afli detalii despre jocul pe care l-a jucat.

O altă modalitate de a-ți înțelege copilul este aceea de a studia mediul în care se desfășoară în scopul de a afla mai multe despre un anumit comportament pe care l-ai observat. Rudele, educatorii, prietenii, profesorii, comunitatea, locuința și alte aspecte ale mediului înconjurător, toate joacă un rol crucial în comportamentul copilului. De exemplu, dacă observi un comportament agresiv la copilul tău, veți dori probabil să identifici toate cauzele posibile ale acestuia.

O cauză posibilă ar putea fi asocierea cu un alt copil care prezintă, de asemenea,  un comportament agresiv. Mediul de acasă poate fi de asemenea o cauză pentru un astfel de comportament. Au existat certuri sau conflicte recente la care copilul a asistat? Poate în comunitatea în care trăiește? Toate aceste aspecte trebuie studiate pentru a detecta cauzele unui comportament agresiv.

În plus, poți afla lucruri despre copilul tău studiind și alți copii din aceeași grupă de vârstă. Poți de asemenea să studiezi cărți sau să citești articole online care să te ajute să înțelegi comportamentul copilului tău. Ține cont și că la rândul tău ai trecut, ca și copil, prin aceleași etape și probabil comportamentul va fi destul de similar. Cu toate acestea, viteza de dezvoltare prin fiecare etapă ține de fiecare individ.

Prin înțelegerea propriului copil vei putea să-i oferi oportunități, unelte, jucării care să-i stimuleze dezvoltarea și să-l pregătească pentru următoarea fază a vieții sale. De asemenea, tu ca părinte, vei putea să-ți setezi așteptări și limite care sunt acceptabile pentru copilul tău.

Să fii un părinte responsabil este un lucru greu mai ales în aceste vremuri în care părinții își petrec mai mult timp muncind decât cu proprii copii. Timpul de calitate este greu de obținut atunci când încerci să-l împarți între sarcinile de serviciu și meseria de părinte. Nu toți reușesc să fie părinți „de succes” și aceasta poate fi o mare frustrare. Cunoașterea și înțelegerea propriului copil este o modalitate eficientă și crucială pentru a reuși în acest domeniu!

 

Traducere și adaptare după „A Quick Guide To Understanding Your Child” – un articol de Robert Myers, PhD, Child Psychologist
Sursa foto

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ghid rapid pentru cunoașterea propriului copil, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *