Sistemul de recompense din școli dăunează educației

De Graeme Paton, redactor educațional telegraph.co.uk
recompensarea-copiilor
De-a lungul timpului s-a susținut că practica de a recompensa elevii cu puncte, abțibilduri sau dulciuri este anti-educațională și riscă să promoveze ideea că elevii pot primi ceva pentru nimic. Aceasta idee s-a vehiculat deoarece s-a ajuns la concluzia că elevilor li se acordau certificate ca o rutină, pentru cele mai banale reușite. Părinții povesteau că fii și fiicele lor veneau acasă cu diplome ce le fuseseră acordate pentru că își amintiseră să își aducă la școală echipamentul de sport, pentru că respectaseră regulile impuse în clasă sau pentru că știuseră să se comporte civilizat la masă. O familie a povestit cum fiica lor, care nu știa să înoate bine,a fost lăudată pentru că “a plutit” în piscină.
Această dezvăluire confirmă un studiu al Ofsted (Biroul pentru reglementarea standardelor educaționale) care susținea că un sistem de recompense –care să includă de exemplu diferite excursii și diplome-  îi motivează pe cei care de obicei lipsesc de la ore  și pe cei care deranjează constant ora.
Însă Dennis Hayes, profesor de Științele Educației la universitatea Derby, susține că prea multe recompense pot submina abilitățile de învățare ale elevilor.
“Cultura calificărilor de diverse tipuri a invadat atât de mult educația informală încât orice vine neînsoțit de o diplomă este devalorizat’ spune acesta. “Educația informală este complet prinsă în malaxorul calificărilor”
“Oamenii au pierdut motivația intrinsecă de a face ceva- pot munci numai dacă la capătul efortului se află o recompensă externă. Asta este anti- educațional”
Profesorul Hayes, co-autor al cărții “The Dangerous Rise of Therapeutic Education” [Progresul periculos al educației terapeutice] a adăugat:
S-a ajuns atât de departe încât copiii sunt recompensați pentru ceva ce ar trebui să facă în mod natural. Sistemul acesta pur și simplu le răpește copiilor curiozitatea- practic sunt recompensați pentru nimic.
 Se spune că unele școli gimnaziale mari  au ajuns să cheltuie până la 30.000 de lire sterline pe an pe recompense pentru a păstra ordinea în sala de clasă și pentru a reduce absenteismul. În unele cazuri copiii pot câștiga televizoare plasmă, console de jocuri, i-pod-uri, laptop-uri sau chiar bilete de avion în străinătate pentru că vin la timp la școală și sunt silitori.
Zeci de școli s-au înscris în programul Vivo Miles – o schemă de recompense administrată de o companie privată care le permite elevilor să adune puncte pentru a câștiga premii.
Simon Brownhill, conferențiar în științele educației la Universitatea Derby susține că  recompensele pot fi un factor motivațional foarte puternic. El sugerează însă ca aceste recompense să fie asociate cu reușitele potrivite –adică peste ceea ce se așteaptă în mod normal de la un elev- pentru a putea avea impactul scontat.
El spune de asemenea că recompensele trebuie să fie pe măsură, sugerând că dulciurile sunt printre cele mai bune recompense deși ridică unele semne de întrebare cu privire la obezitate.
O recompensă ar trebui să fie ceva pentru care să muncești, a spus acesta. Când învățam să înot, am primit o diplomă la  5 metri, alta la 10 metri și așa mai departe. Sunt total de acord că o reușită trebuie recompensată însă recompensa trebuie să vină ca urmare a unui progres. Un premiu sau o diplomă pentru nimic devalorizează conceptul de recompensă.
Un studiu recent a arătat că folosirea recompenselor duce la pierderea motivației elevilor și nu are efecte vizibile asupra rezultatelor școlare per total.
Respectivul raport, întocmit de Emma Dunmore, decan al facultății de psihologie din cadrul Harrogate Grammar School, North Yorkshire susține că recompensele nu dau decât foarte rar rezultate pe termen lung, întrucât reduc percepția că elevii fac ceva din proprie inițiativă.
Faptul că primește o recompensă  poate reduce percepția individului că el face ceva pentru că așa a ales să facă, spune aceasta. În schimb, individul simte că face un lucru pentru o recompensă și în acest mod este controlat de altcineva.
VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Sistemul de recompense din școli dăunează educației, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Comentarii

comments

4 Comments
 1. Sistemul educational tinde sa fie din ce in ce mai rau in ceea ce priveste educarea spiritului care sa-i faca pe copii sa-si atinga potentialul maxim. Dezvoltarea nu mai e pe primul loc, ci recompensele.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. Pingback: Blog Pentru Copii | Mitul învățării: de ce nu-i voi spune niciodată copilului meu că e deștept

 3. Si recompensele sunt bune cand este nevoie sa cream un obicei bun copilului nostru, dar asta atunci cand nu se vede nici un rezultat prin vorbe si explicatii. Am intalnit cazuri in care fara recompense copilul face exact invers decat trebuie, dar cred ca acolo este si vina parintilor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 4. Pingback: Blog Pentru Copii | Cum să „ucizi” creativitatea copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *