Atentia si performantele scolare

Este cunoscut faptul ca un copil atent va intelege mai bine lectia predata si o va invata mai usor; isi va face temele cu mai multa usurinta si va avea rezultate scolare mai bune. Copilul care isi dezvolta atentia si isi termina temele mai repede are un sentiment placut de multumire, iar cel care trage de timp se va simti impovarat.

 

copii-care-invata

Atentia

Omul, indiferent de varsta, este bombardat cu o multitudine de informatii in fiecare secunda a vietii sale. Cu ajutorul atentiei, el poate sa se concentreze asupra unui anumit lucru si sa le ignore pe celelalte. Atentia este ca un combustibil care sustine energetic activitatea; optimizeaza memoria, intelegerea si gandirea. Atentia este un fenomen complex, dinamic, cu ajutorul caruia este posibila cunoasterea.
Daca privim cu atentie un obiect, il percepem mai clar. Cand ne intereseaza un lucru in mod deosebit, il observam mai repede. Din acest motiv este bine sa detectati lucrurile care starnesc interesul copilului si sa il stimulati.

O sugestie: In jurul varstei de 8 ani copilul incepe sa isi formeze gusturile; este un moment prielnic sa ii descoperiti inclinatiile si talentele.

Cum ne putem ajuta copilul sa fie atent?

Profesorul sau educatorul va poate da foarte multe informatii despre activitatea copilului in clasa. El va detecta punctele forte si aspectele la care mai are de lucrat copilul. Este bine sa tineti in permanenta legatura cu el. Daca descoperiti mai repede dificultatile pe care le intampina copilul, va va fi mai usor sa il ajutati sa le depaseasca.
Daca sunteti preocupat de nivelul de educatie al copilului, este necesar sa va implicati, sa ii fiti sprijin, sa il ajutati sa se organizeze. Este important sa vada ca sunteti interesat de rezultatele sale scolare. De asemenea, este important sa va vada citind sau, daca este mai mic, sa ii cititi. Parintii sunt modele pentru copii.

Tineti cont de caracteristicile copilului vostru. Cum este el? Se misca lent sau este de neoprit? Este visator, retras sau expansiv? Are rabdare? Este usor de distras? Se descurajeaza repede? Este perseverent? Are nevoie de explicatii suplimentare sau prinde totul din mers?

Care dintre trasaturile lui le regasiti la propria persoana? Care sunt deosebirile dintre voi? Sunteti cumva energic, iar copilul are un ritm scazut? Incercati sa priviti lucrurile din punctul lui de vedere. Parintele se poate adapta felului de-a fi al copilului. Daca are nevoie de mai mult timp pentru a se urni, fiti tolerant. Nu il zoriti. Explicati-i cu rabdare cerintele si acordati-i timp de reflectie. Dati-i sarcini concrete, precise, care sa corespunda nivelului sau sau chiar sa il depasesca putin, pentru a-l stimula. Daca este prea dinamic si simtiti ca situatia va depaseste, gasiti o modalitate prin care sa isi descarce surplusul de energie (sport, plimbare, dans).

Ajutati-l sa isi structureze materia. Aveti grija ca pe birou sa nu existe multe obiecte care sa ii distraga atentia. Daca este nevoie, lasati-l sa isi aleaga un carnetel, pe care il puteti personaliza si in care sa isi noteze cerintele, datele testelor s.a.m.d.

Copiii agitati pot fi cu greu atenti. Daca se foiesc tot timpul si nu se pot concentra, este  necesar ca, in timpul efectuarii temelor, sa faceti mai multe pauze, in care sa se miste (il puteti trimite dupa un pahar cu  apa, de ex.). Adesea, copiii prea energici reusesc sa devina atenti daca este prezent si parintele cand isi fac temele.

Copiii sunt mai atenti si retin mai bine materialul daca sunt stimulati din punct de vedere vizual, auditiv si chinestezic. Puteti opta pentru realizarea schitelor, prezentarea imaginilor color si a filmuletelor; unde se poate, introduceti si miscarea.

Stima de sine influenteaza atentia si performanta. Un copil cu incredere in sine se va mobiliza usor, va fi mai atent, mai perseverent si va avea asteptari pozitive. Daca ii lipseste increderea in sine, va fi anxios, va amana inceperea temelor, se va urni mai greu, se va descuraja repede si va fi tentat sa abandoneze.

Elevii care nu au incredere in ei, in general, se mobilizeaza mai putin si isi pun singuri bete in roate. Au asteptari negative si rezultate sub nivelul lor de performanta. Parintii isi pot ajuta copiii sa fie increzatori in fortele proprii. Copilul are nevoie de apreciere si de valorizare. Daca parintele il apreciaza, il accepta si ii demonstreaza ca are incredere in el, copilul va avea o parere buna despre propria persoana. Cultivati optimismul si atitudinea pozitiva fata de viata a copilului.

Indiferent de rezultatele scolare ale copilului, mizati pe calitatile lui. Stimulati-l sa se autodepaseasca. Cu siguranta ca exista lucruri care ii plac si pe care le face bine. Recunoasteti-i meritele. Scoateti in evidenta lucrurile care ii reusesc.

Unii copii devin foarte stresati din cauza presiunii pe care o resimt in legatura cu performantele scolare. Precum se poate lesne observa, in fiecare clasa doar unul sau doi dintre elevi iau premiul intai. Majoritatea se afla la un nivel aflat in jurul mediei. Incurajati-i si valorizati-i. Pregatiti-i pentru viata. Notele nu sunt totul. Aproape de fiecare data, presiunea exagerata duce la scaderea performantei.

Copilul poate fi neatent si din cauza mediului, a zomotului sau a alimentelor cu efect excitant (cafeina, aditivi, coloranti, conservanti, bauturile carbogazoase).

Conflictele afective (neintelegerile cu colegii, familia, transformarile din perioada pubertatii si a adolescentei, timiditatea excesiva) pot afecta puterea de concentrare si stabilitatea atentiei.

In unele cazuri, lipsa unor limite clare, ferme (copilul se impune in mod exagerat in fata adultilor, isi nesocoteste responsabilitatile, este mofturos, capricios, dificil) influenteaza negativ atentia si perseverenta.
 

Alimentatia, artele plastice si sportul

Exista anumite alimente care au o influenta pozitiva asupra atentiei. Unele dintre acestea sunt: fructele de kiwi, pestele gras, spanacul.
Activitatile artistice ii permit copilului sa se exprime intr-un mod original, prin intermediul culorilor, plastilinei, lutului, joculetelor si duc la cresterea stimei de sine. Sunt un mijloc extraordinar de relaxare, dezvolta creativitatea, inventivitatea si fantezia.

Sportul ajuta atentia, memoria, descarca tensiunile si mentine buna-dispozitie.

Inca din perioada copilariei viata este marcata de o serie de provocari. Daca dificultatile sunt sesizate la timp si se iau masuri prompte, copilul va trece peste ele mai usor.
VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Atentia si performantele scolare, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Cati

Despre Ecaterina-Ianca Augustinov

Este absolventa a Facultatii de Psihologie, Timisoara. Lucreaza, in cadrul unui ONG, cu prescolari aflati in plasament si copii cu afectiuni oncologice. De asemenea, desfasoara activitati creative si artistice cu copii si preadolescenti. Domeniile sale de interes sunt psihologia si artele plastice.

Comentarii

comments

One Comment
  1. Foarte interesant articolul.
    Chiar daca bebelusul meu are 4 luni, e bine sa stiu cum sa ii dezvolt atentia in viitor.
    In legatura cu sportul, cred ca fiecare copil ar trebui sa practice ceva, orice, numai sa nu fie static. Sportul le ofera o dezvoltare armonioasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *