Cum să-ți dezveți copilul de biberon

Dacă ai un copil mic pe care ai încercat să-l dezveți de biberon, probabil știi cât de mult efort implică acest lucru. Astfel, un lucru lesne de înțeles este faptul că cei mici devin foarte atașați de biberoanele lor, uneori dependenți de ele. Unii specialiști afirmă faptul că dependența de biberon este asociată de către mulți bebeluși cu dependența de părinți.

bebelus-cu-biberon

În ciuda faptului că micuțul tău stă liniștit, nu te deranjează și se hrănește teoretic singur în momentul în care deține ”jucăria”, folosirea biberonului după o anumită vârstă poate  duce la deteriorarea sănătății bebelușului. Iată de ce:

În primul rând, copilul tău cere și consumă mult mai mult lapte decât are nevoie la această vârstă prin utilizare biberonului, lucru ce este mult mai puțin probabil să se întâmple prin folosirea căniței. Potrivit unui studiu, un copil ce folosește biberonul consumă în media de la 750 ml până la 1 litru de lapte pe zi, în timp ce cantitatea normală este de 500-600 ml pe zi.

Chiar dacă laptele este o sursă importantă de calciu, consumarea acestuia în exces poate aduce anumite disfuncții organismului. Cea mai des întâlnită este încetinirea absorției altor minerale vitale ca fierul sau magneziul.

Un alt dezavantaj al folosirii biberonului după vârsta de un an este apariția unor carii specifice acestui tip de problemă. Ce se întâmplă de fapt: aproximativ toate lichidele băute de copil în această perioadă (excepție face apa) capătă prin supt un anumit grad de aciditate, lucru ce duce la perforarea smalțului dinților.

Când este timpul propice renunțării la biberon? Acest lucru depinde foarte mult de maturizarea copilului, mai exact de acțiunile pe care a reușit să le deprindă. Pentru trecerea la căniță este foarte important ca micuțul tău să fi deprins deja statul în funduleț și capacitatea de a prinde cana și de a o duce la guriță.

Acest lucru se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 9 luni, iar pentru unii copilași chiar la 1 an și două-trei luni. Tot în această perioadă se întețește gradul de comunicare conștientă din parte copilului cu părintele, motiv din care acesta, încercând să-și păstreze starea de bine, va încerca să facă pe plac părintelui.

Totuși, după cum spuneam mai sus, aproape niciun copilaș nu va accepta de bună voie să renunțe la obiectul de care s-a atașat atât de mult. Pentru acest lucru, este necesar ca tu să te pregătești dinainte,venind cu un plan de strategii pentru a-l determina pe bebe să facă trecerea la căniță.

Iată ce poți face:

O strategie foarte bună este lărgirea părții cauciucate a biberonului, pe parcursul mai multor zile, într-un ritm destul de lent, astfel că la un anumit punct el nu va mai putea suge din el. Acest lucru poate fi făcut premergător trecerii la căniță prin obișnuirea copilului cu scurgerea unei cantități ai mari de lichid direct în guriță. Totuși, acest proces trebuie să fie lent, pentru a nu trezi anumite reacții adverse din partea copilului.

De asemenea, copiii sunt atrași de lucruri noi în acestă perioadă, atenția lor reușind a trece ușor de la un lucru la altul. Un lucru util este să-i găsești o nouă jucărie interesantă, o jucărie pe care s-o târâie cu el peste tot prin casă, în locul biberonului.

Cănița ar trebui să apară în viața copilului de la aproximativ 6-7 luni ca atunci când va trebui să facă trecerea spre utilizarea definitvă și exclusivă a cănii, acest lucru să nu mai fie o noutate. Este foarte important ca noua căniță să apară cât mai atrăgătoare în ochii copilului, cu forme și culori cât mai vii, eventual reprezentarea unui personaj preferat sau apariția unui pai interesant.

Un alt lucru important este să nu dai doar apă copilului cu cana și lapte sau ceai cu biberonul, ci invers. Pe lângă aparența exterioară, copilul trebuie să fie interesat și de conținutul cănii. Desigur, dacă îi vei da doar apă cu biberonul și lapte cu cana, ”reclamațiile” nu vor întârzia să apară. O metodă mai simplă este de a-i oferi micuțului lapte diluat cu apă în biberon și lapte normal în cană.

Înainte de renunțarea completă la biberon este necesară o perioadă de pregătire. În această perioadă trebuie să porți o discuție pe această temă cu copilul tău, în care să-i explici că este ”copil mare”, iar copiii mari nu mai au ne(voie) să folosească biberonul.

Va fi necesar să îi repeți acest lucru în fiecare zi, cu calm și delicatețe, fără a-i sugera acest lucru ca fiind o poruncă. Chiar dacă nu va înțelege prea multe din spusele tale, în mintea sa se va impregna ideea eliberării de biberon.

Ziua în care vei scoate din casă definitiv biberonul, trebuie să fie o decizie fermă din partea ta. Cel mai bine este ca cel mic să fie prezent la acțiune, adică să te vadă când dai biberonul la gunoi. Pe lângă acomodarea sa cu ideea, se va schimbași percepția ta de a nu mai cădea pradă plânsetelor sale pentru a-și revendica ”comoara”.

Un lucru cert este că vor exista câteva lacrimi, lacrimi ce pot însemna și o descărcare a tensiunii, în care copilul se va obișnui cu ideea că trebuie să bea din căniță, obiect pentru care poate deprinde la un moment dat o anumită atracție.

Cel mai greu lucru îl va reprezenta biberonul înainte de culcare, mai exact lipsa acestuia, ce poate aduce cu el câteva valuri serioase de plânsete. Din fericire, de cele mai multe ori, aceste ieșiri nu în mai mult de câteva seri.

Dezvățatul biberonului este relativ foarte ușor, cu condiția ca tu să fii un părinte răbdător, astfel încât și copilul tău să poată deveni cooperativ. Poate nici nu va fi nevoie să aplici toate aceste sfaturi, care cu siguranță vor da roade.

P.S. Tu ai încercat să-ți dezveți puiul de biberon? Ai reușit? Cum a decurs?

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 3.2/5 (5 votes cast)
Cum să-ți dezveți copilul de biberon, 3.2 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *