Anxietatea la copii

Multi parinti confunda anxietatea cu timiditatea, gandindu-se ca celor mici le e „rusine” si nu teama. Daca, uneori, parintii au dreptate, in alte cazuri, cei mici traiesc o stare de anxietate continua, ce interfereaza cu activitatile de zi cu zi, afectandu-le foarte tare rezultatele si stima de sine – situatie care ar putea fi evitata, daca s-ar lua masurile necesare.

scared

Care sunt efectele anxietatii la copii?

– absenteism scolar sau inabilitatea de a termina studiile
– relatii defectuoase cu prietenii si colegii de clasa
– stima de sine scazuta
– consumul de alcool sau droguri
– probleme in rezolvarea diferitelor situatii aparute
– tulburare de anxietate la maturitate

Care sunt semnele anxietatii la copii?

Exista mai multe tipuri de anxietate ce poate aparea in cazul copiilor si adolescentilor. Iata cateva dintre ele:

Tulburarea de anxietate generalizata: copiii si adolescentii ce au aceasta tulburare experimenteaza o ingrijorare extrema si nemotivata, care nu pare sa aiba legatura cu nici un eveniment recent. In mod normal, acestia sunt incordati, simt o nevoie puternica de incurajare si se plang de disconforturi fizice, precum durerile de stomac, ce nu par sa aiba o cauza medicala.

Fobiile: o fobie este reprezentata de frica excesiva si irealista fata de o situatie sau un anume obiect. Unele dintre ele, numite „fobii specifice”, se centreaza asupra unor animale, fenomene ale naturii, situatii stricte, cum ar fi spatiile inchise sau intunecate. Copiii si adolescentii care au fobii sociale, sunt ingroziti de faptul ca ar putea fi criticati sau judecati de catre ceilalti.

Tulburarea obsesiv – compulsiva: un copil ce sufera de aceasta tulburare este prins in capcana unor obiceiuri si ganduri repetitive. Chiar daca cel mic poate cadea de acord cu faptul ca acestea nu au sens, repetarea lor este foarte greu a fi oprita. Comportamentul compulsiv poate include spalarea deasa a mainilor sau aranjarea si rearanjarea obiectelor.

Cine se afla la risc?

Studiile au aratat ca temperamentul de baza al unei persoane poate juca un rol important in dezvoltarea anxietatii in copilarie si adolescenta. De exemplu, unii tineri au tendinta de a fi foarte timizi si neindemanatici in situatiile necunoscute. Acesta poate fi un semn al tulburarii de anxietate.

In mod special, parintii ar trebui sa se uite dupa semnele anxietatii atunci cand copilul se afla la o varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani. Acum, incep sa dispara temerile legate de intuneric sau creaturile imaginare, si sa apara cele legate de scoala sau relatiile sociale. Astfel, nivelele ridicate ale fricii, la aceasta varsta, pot fi un indicator foarte bun al prezentei anxietatii.

Daca fiul sau fiica dumneavoastra prezinta semnele unei tulburari de anxietate, adresati-va unui psiholog pentru copii, pentru a afla daca temerile pe care le aveti sunt intemeiate sau doar o alarma falsa.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Anxietatea la copii, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Pledoarie împotriva competiției

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *