Legea 257/2013 sanctioneaza abuzul asupra copiilor, in scoli

Vesti bune, intr-un final! Profesorii nu mai au voie sa denigreze elevii prin metode precum scoaterea de la ora sau trimiterea la colt

copil_pedepsit_la_colt

Apuse sunt vremurile in care invatatoarele si profesorii pedepseau elevii prin caturi de linii date la palma insa, odata cu modernizarea legislatiei, au evoluat si metodele prin care acestia ii pedepseau pe cei mici, abuzandu-i, astfel, moral, psihologic sau verbal. Dar incepand de acum, orice forma de violenta la adresa copiilor, venita din partea celor care ar trebui sa ii educe si sa ii invete valorile morale, este aspru pedepsita de lege!

Legea 257/ 2013 spune nu violentei psihologice!

Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului spune „(5) In determinarea interesului superior al copilului, se au in vedere cel putin urmatoarele:
a) nevoile de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;
b) opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, avand in vedere, in mod special, situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni in viitor;
d) capacitatea parintilor sau a persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.””

Readucem aminte ca Legea nr. 272/2004 in a carei completare vine Legea 257/ 2013 spune urmatoarele, la paragraful despre care vorbim: „(1) Prezenta lege, orice alte reglementari adoptate in domeniul respectarii si promovarii drepturilor copilului, precum si orice act juridic emis sau, dupa caz, incheiat in acest domeniu se subordoneaza cu prioritate principiului interesului superior al copilului.
(2) Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv in legatura cu drepturile si obligatiile ce revin parintilor copilului, altor reprezentanti legali ai sai, precum si oricaror persoane carora acesta le-a fost plasat in mod legal.
(3) Principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti.
(4) Persoanele prevazute la alin. (3) sunt obligate sa implice familia in toate deciziile, actiunile si masurile privitoare la copil si sa sprijine ingrijirea, cresterea si formarea, dezvoltarea si educarea acestuia in cadrul familiei.”

Ce inseamna interesul superior al copilului?

In limbajul de zi cu zi, aceste doua legi s-ar traduce astfel: profesorii, invatatorii, educatorii sau alte persoane carora le este incredintat copilul au obligatia de a consulta familia in privinta oricarei decizii pe care o iau privitor la cel mic si, de asemeni, sunt obligate sa actioneze doar in interesul superior al copilului.

Ce inseamna acest interes superior? In primul rand, el inseamna realizarea faptului ca cel mic este un individ distinct de noi, cu propriile nevoi, gusturi, placeri, dorinte, care pot diferi de ale noastre, chiar si daca suntem parintii lui. Asta inseamna ca este normal ca, atunci cand luam masuri care privesc copilul, trebuie sa luam in considerare interesul sau, in primul rand, si abia mai apoi al nostru.

Asadar, cum se aplica acest lucru in clasa de la scoala? Prin faptul ca interesul primar al copilului este sa invete, sa fie prezent in clasa, sa nu fie denigrat in fata copilului, sa nu fie abuzat fizic, psihic sau verbal, indiferent care ar fi interesul profesorilor sai.

Incalcarea acestei legi se pedepseste destul de aspru, cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei, chiar si pentru personalul nedidactic si, in general, pentru oricine incalca interesul superior al copilului!

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.5/5 (11 votes cast)
Legea 257/2013 sanctioneaza abuzul asupra copiilor, in scoli, 4.5 out of 5 based on 11 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *