De ce are nevoie copilul tău de educație muzicală?

Să fie vorba doar despre recitaluri, concerte, admirație din partea audienței sau trandafiri aruncați la picioarele micului star sau mai mult de atât? Este dovedit științific că educația muzicală contribuie la dezvoltarea anumitor părți ale creierului și dobândirea anumitor abilități specifice. Vrei să îmbunătățești gândirea abstractă a copilului tău, memoria verbală sau abilitățile matematice și toate astea în timp ce ascuți cum interpretează sau cum învață să cânte o piesă muzicală? Atunci trebuie să citești mai departe!

violin girl-resized-600

Sursa foto: http://www.hunterdonacademyofthearts.com/violin-viola-cello-lessons-flemington/

Conștientizarea spațio-temporală

Educația muzicală a fost legată de creșterea gradului de conștientizare spațio-temporală cunoscută și sub numele de „abilitate de raționament abstract”. Aceste competențe ne dau posibilitatea de a manipula mental imagini (puzzle-uri, sau jocuri în care trebuie să anticipezi mutările adversarului). Într-un studiu în care au fost implicați 78 de copii preșcolari, 34 de copii au primit lecții private de pian, 20 au învățat despre computere iar 24 au primit lecții despre alte diverse domenii. Copiii care au studiat pianul au arătat o îmbunătățire mai mare a gândirii abstracte decât toți ceilalți.

Îmbunătățirea memoriei verbale

Studiind muzica, îți poți oare „schimba creierul”? Se pare că da! Un studiu în care s-a folosit un aparat RMN a comparat creierul muzicienilor cu al celorlalți. Șaizeci de studenți cu rezultate școlare similare au primit același teste vizuale și verbale. Dintre aceștia, treizeci aveau cel puțin șase ani de studii muzicale începute înainte de vârsta de 12 ani. Ceilalți nu aveau niciun fel de pregătire muzicală.

Concluziile? Muzicienii s-au dovedit a fi mai abili la testele verbale comparativ cu non-muzicienii, având partea stângă a creierului mai dezvoltată. Aceștia au obținut rezultate mai bune decât non-muzicienii în medie cu 16% la testele verbale în vreme ce la testele vizuale diferențele între grupuri au fost nesemnificative. Cheia înțelegerii acestor rezultate este faptul că o porțiune situată în partea stângă a creierului uman este atribuite memoriei verbale iar o parte situată în dreapta este responsabilă dă memoria vizuală. Studiile au arătat că educația muzicală contribuie la o mai bună dezvoltare a părții stângi a creierului cu impact asupra memoriei verbale.

Legătura între matematică și muzică

9591456906_daf1cb4a36_z_thumb[2]

Foto: http://www.flickr.com/photos/zachellerbrook/9591456906/

Există vreo legătură între matematică și muzică? Desigur, și există o mulțime de studii care susțin această teorie! Într-un astfel de studiu, publicat de către Martin Gardiner (Brown University’s Center for the Study of Human Development) în numărul din mai 1996 al revistei Nature, elevii de clasa I ai unei școli au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre grupuri a primit lecții de muzică și jocuri muzicale axate în special pe ritm și tonalități. După șase luni, elevii din acest grup au obținut rezultate simțitor mai bune la testele de matematică față de colegii din grupul care au primit doar lecțiile de muzică obișnuite. La testele de citire, nu s-au înregistrat însă diferențe notabile între cele două grupuri. Alte studii similare au condus la aceleași rezultate.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.5/5 (31 votes cast)
De ce are nevoie copilul tău de educație muzicală?, 4.5 out of 5 based on 31 ratings
Monica

Despre Monica Ciocălău

Absolventă de Conservator, actualmente profesor de canto muzică ușoară la Școala Populară de Arte din Brașov, Monica se ocupă de partea ”muzicală” a blogului pentru copii. Va încerca să ne convingă despre importanța muzicii în dezvoltarea și educarea copilului, de la cea mai fragedă vârstă până la maturitate. Monica preda lectii de canto in Brasov pentru copii si adulti.

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Oamenii de stiinta au descoperit un lucru uimitor: lectiile de pian pe care le urai in copilarie ti-au adus mai multe beneficii decat ai crezut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *