CUM VOR SUPRAVIETUI URMATOARELE GENERATII?

De curand am inceput sa citesc cartea lui Salman Khan, ‘The one world school house’. Khan e un vizionar in educatie si avem multe de invatat de la el despre cum ar trebui sa se desfasoare tot procesul de invatare.

cum vor supravietui urmatoarele generatii

Nu vreau sa deschid acest subiect astazi, insa vreau sa discut ceva ce am citit in carte. Khan face o scurta istorie a educatiei si originile ei si povesteste cum totul a inceput acum mii de ani cand singura preocupare a oamenilor erau nevoile de baza: sa manance si sa fie in siguranta. Astfel parintii isi invatau copiii sa vaneze si  sa se apare, asta era scoala lor.

Nu era vorba de un process foarte lung, cum sunt cei 12+ ani de studii astazi, iar cel care nu prindea repede ce are de facut cel mai probabil nu supravietuia foarte mult timp. Mi s-a parut interesant comentariul acesta, pentru ca se poate adapta foarte usor timpurilor noastre.

In ziua de azi nu se pune problema de viata si moarte, dar educatia primita, indiferent sub ce forme, face diferenta intre a ‘supravietui’ in viata de adult sau nu. Intre a invinge sau a fi dat la o parte.

Saptamana trecuta am citit un articol care povestea despre cum absolventii cu doctorate ajung sa lucreze in cafenele. Din ce cauza se intampla acest lucru? Ei de ce nu reusesc sa ‘supravietuiasca’?

Raspunsul este unul simplu, din punctul meu de vedere: daca nu iti insusesti abilitatile de care ai nevoie, vei fi mancat. Sistemul de invatamant a devenit limitat pentru cerintele pietei. Nu mai e de ajuns sa studiezi, poate chiar nu e deloc necesar. Poate nu e o coincidenta faptul ca unii dintre cei mai bogati sau influenti oameni ai lumii nu au terminat facultatea.

Sa iti duci copilul doar la scoala este echivalentul cu a-l invata sa arunce cu pietre cand el are nevoie sa manuiasca sulita.

Dintotdeauna am fost de parere ca scoala ar trebui sa te pregateasca pentru viata, din toate punctele de vedere, si nu doar sa iti formeze o cultura generala (care deja a devenit inutila, din moment ce orice informatie este la un Search distanta). Scolile continua sa produca mentalitati de angajati si sa impuna limite cand ar trebui sa faca exact contrariul, sa deschida mintile si sa ofere urmatoarelor generatii resursele sa reuseasca.

Asadar, ce trebuie sa facem ca sa asiguram supravietuirea urmatoarelor generatii?

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
CUM VOR SUPRAVIETUI URMATOARELE GENERATII?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Monica Munteanu

Despre Monica Munteanu

Monica este co-Fondatorul Kiboko, un proiect de educatie non-formala care isi propune sa ii ajute pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile innascute prin crearea unui cadru in care acestia si le pot descoperi, exersa si perfectiona. Ii place sa lucreze cu copiii si sa invete de la ei si idi doreste sa contribuie cat mai mult la dezvoltarea generatiilor viitoare.

Comentarii

comments

One Comment
  1. Problema este si de tara in care un om merge la scoala. In Romania este greu sa razbati chiar daca ai multi ani de stuidu, dar in alte tari ai mai multe sanse sa gasesti un loc de munca decent in care sa ti se rasplateasca munca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *