Ce pot invata copiii din povesti?

fetita-citind

Te-ai gandit vreodata la povesti ca la o forma de invatare? Ei bine, ele reprezinta un instrument educational foarte important pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a copiilor.

Cartile pe care cei mici le citesc si personajele pe care le descopera ii invata concepte esentiale in viata si ii ajuta sa-si formeze o inclinatie spre lectura si sa prinda incredere in ei prin cunostintele pe care le dobandesc.

Iata 5 modalitati prin care povestile ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte:

1. Cresterea increderii in sine

Copiii care citesc mult sunt mai increzatori in ei insisi. Sunt mult mai curajosi in raspunsurile pe care le dau la scoala, sunt dispusi sa se implice in diverse activitati si sa incerce lucruri noi, fiind motivati de cunostintele si exemplele pozitive pe care le-au adunat citind povesti.

2. Imbogatirea vocabularului si largirea bagajului de cunostinte

Cea mai usoara modalitate prin care un copil isi poate imbogati vocabularul este prin intermediul povestilor. Citind, cei mici invata despre concepte precum forma, marime, spatialitate, culoare, sus si jos, inauntru si afara, numere si denumiri de obiecte si inteleg rolul unor activitati zilnice ca spalatul pe dinti, ingrijirea animalelor de companie, spalatul, curatenia sau punerea mesei. Ideile complexe, cum ar fi trecerea timpului, compasiunea sau chiar prietenia, sunt intelese mai usor de catre prichindei atunci cand sunt integrate in povesti.

3. Relaxare

Cititul este cea mai frumoasa forma de relaxare pentru cei mici, mai ales inainte de culcare. Povestile le permit acestora sa-si ia gandul de la diverse activitati stresante si care ii ingrijoreaza, cum ar fi testul de a doua zi sau o tema grea pe care o au de facut. Pentru o vreme, cei mici evadeaza din cotidian intr-o lume fantastica, unde invata lucruri noi si descopera personaje uimitoare. Relaxarea prin lectura cu voce tare este determinata de linistea pe care le-o induce o poveste familiara si de sentimentul de siguranta pe care cititul alaturi de parinti il nutreste.

4. Imbogatirea imaginatiei

Copiii isi imbogatesc imaginatia atunci cand citesc, prin descoperirea unor idei noi si prin patrunderea in cadrul unor lumi fantastice si ale unor momente istorice. Povestile ii incurajeaza pe cei mici sa realizeze faptul ca pot si ca trebuie sa isi imagineze orice isi doresc, de la martieni sau scoli magice atunci cand sunt micuti, la solutii pentru problemele reale cu care se confrunta mai tarziu, ca adulti.

5. Intelegerea sentimentelor

Atunci cand citesc o poveste si parcurg pasaje in care sunt descrise stari prin care trec personajele, copiii invata despre sentimente si despre semnificatia acestora. Ei realizeaza cum este normal sa simti dezamagire, de exemplu, atunci cand ceva nu merge bine si cum indiferent de cate incercarile sau obstacolele stau in drum, mereu va exista o cale catre un final fericit. Cel mai important, cei mici invata ca sentimentele definesc fiinta umana si ca exprimarea lor este un lucru absolut normal.

Cea mai frumoasa caracterista a povestilor ca instrument educativ este naturaletea cu care copiii isi insusesc toate beneficiile prezentate mai sus. A invata din povesti nu presupune un exercitiu constient, care sa aduca acel aer de “trebuie facut” si care de multe ori ii indeparteaza pe cei mici, ci un gest natural, o maniera relaxanta, amuzanta si incantatoare prin care piticii deprind invataminte fundamentale in dezvoltarea lor.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Ce pot invata copiii din povesti? , 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Monica Munteanu

Despre Monica Munteanu

Monica este co-Fondatorul Kiboko, un proiect de educatie non-formala care isi propune sa ii ajute pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile innascute prin crearea unui cadru in care acestia si le pot descoperi, exersa si perfectiona. Ii place sa lucreze cu copiii si sa invete de la ei si idi doreste sa contribuie cat mai mult la dezvoltarea generatiilor viitoare.

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Mitul învățării: de ce nu-i voi spune niciodată copilului meu că e deștept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *