Lasati copiii sa fie copii!

Zilele acestea, umbla pe internet un video facut de catre un grup de prescolari, in care o fetita improvizeaza, in timpul unei coregrafii din timpul unui recital, ceea ce subliniaza faptul ca parintii ar trebui sa inteleaga valoarea copilariei si ca, cea mai inteleapta decizie este aceea de a lasa copiii sa fie copii!

Parintii vor ca cei mici sa reuseasca in viata si sa faca totul ca la carte, insa rareori tin cont de faptul ca perioada copilariei este destinata, de catre natura, explorarii lumii inconjuratoare si a propriei persoane, si nu urmarii unor limite atent trasate de catre adulti. Meditatii, pregatiri, cursuri pentru excelarea in diferite abilitati, invatat peste masura si multe alte astfel de obiceiuri, nu fac decat sa stopeze dezvoltarea copiilor, din cursul ei normal, si sa-i opreasca pe acestia sa isi atinga adevaratul potential si nu cel impus de catre dorintele parintilor.

Joaca, cea mai buna metoda de invatare

Nu „tocitul” sutelor de pagini si nici exersatul pana la extenuare nu sunt metodele care ne lasa sa acumulam cele mai multe informatii, in timpul copilariei, ci joaca. Rolul jocului, in dezvoltarea noastra, ca oameni, este acela de a experimenta, prin metoda incercare – eroare, diferitele solutii pentru probleme diverse, dar si de a memora mai bine anumite aspecte.

Ganditi-va o secunda: care sunt amintirile pe care le aveti din copilarie? Sa fie, oare, cele in care ati trait o emotie puternica sau cele monotone, in care nu faceati nimic altceva decat ceea ce va indicau parintii dumneavoastra? In cazul jocului, emotia care ajuta la „instalarea” informatiei in memoria noastra este fericirea si bucuria pe care o resimte un copil care se distreaza. Un alt exemplu ce mie mi se pare foarte relevant: aduceti-va aminte de formula legii gravitatiei. O mai tineti minte? Dar cand ati observat ca exista gravitatie si ca daca dati drumul unui obiect el cade? In copilarie, atunci cand va jucati cu mingea sau va certa mama pentru ca ati dat un bibelou jos. Putini sunt cei care mai stiu, exact, formularea teoretica a acestui lucru.

Sa lasam copiii sa fie copii!

Dorindu-le doar binele, nu este greu sa uitam ca cei mici au un singur „scop”, pe lume, in acest moment: sa se bucure de viata, jucandu-se. Dorind sa ne implinim visele ratate prin ei, ii obligam sa faca lucruri nenaturale pentru varsta lor, uitand ca ei nu sunt noi si nu au nici o obligatie sa ajunga, in viata, ceea ce noi nu am reusit sa fim.

Putem, in schimb, sa incercam sa le descoperim talentul si sa ii ajutam sa si-l exprime, fara a ii obliga, insa. Daca sunt buni intr-un anumit domeniu, asta se va vedea, in timp, si fara sa ii deprivam, acum, de joaca si sa ii obligam sa exerseze.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Lasati copiii sa fie copii!, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Ghid rapid pentru cunoașterea propriului copilul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *