6 sfaturi despre cum să joci un rol activ în educația copilului tău!

Ți-ar plăcea să joci un rol (mai) activ în procesul de educație al copilului tău? Simplul fapt de a-i arăta că îți pasă de el este un bun început!

parinti-si-copii

1. Crede în el și spune-i asta

Spune-i copilului tău că este o persoană isteață și are tot ce-i trebuie pentru a reuși. Copiii au o capacitate uimitoare de a învăța!

2. Ajută-l la temele pentru acasă

Întreabă-l dacă are nevoie de ajutor la temele pentru acasă. Atunci când spune da, ajută-l și începe prin a-i explica conceptele subiectului cu care se confruntă.

  • În niciun caz să nu rezolvi tu problemele pentru el! Explică-i tot ceea ce are nevoie pentru a le rezolva și pune-i întrebări care să-l conducă într-un final la răspunsul corect.
  • Învață-l să-și țină singur evidența propriilor sarcini. Dă-i un calendar, un caiet, sau chiar o foaie tipărită cu zilele săptămânii sau ale lunii și încurajează-l să-și noteze sarcinile pe măsură ce le primește.
  • Definește un interval de timp regulat pentru rezolvarea temelor pentru acasă și închide televizorul și computerul în acest timp. Făcând din asta o rutină, nu va mai fi percepută ca pe o corvoadă.
  • Organizează-i foarte bine spațiul de lucru. Având masa potrivită, scaunul potrivit și uneltele de care are nevoie la îndemână, nu va mai putea găsi tot felul de scuze pentru a evita temele.
  • Timpul pe care copilul îl petrece studiind depinde de vârstă, curriculă și de copil în sine. Întreabă-i profesorul despre cât timp ar trebui să petreacă pentru a-și rezolva temele. Apoi, ajustează timpul alocat bazându-te pe abilitățile copilului și pe puterea lui de concentrare. La copiii de vârstă mai mică, este indicat să se acorde scurte pauze dacă sesiunile de studiu durează mai mult.

3. Ia parte la activitățile de la școală

Participă la ședințele cu părinții și vorbește cu profesorii copilului în timpul acestora sau înainte ori după orele de curs. Participă la activitățile la care sunt invitați și părinții sau la activitățile sportive pe care acesta le practică. Arătându-te interesat vei reprezenta un bun exemplu și un imbold pentru copil.

4. Încurajează-ți copilul să citească

  • Citește-i copilului, mai ales dacă acesta este foarte mic.
  • Asigură-te că este înconjurat de cărți. Dacă efortul financiar pentru a cumpăra cărți este prea mare, încearcă să cumperi cărți pentru copii de la anticariat. Asigură-i o varietate mare de subiecte dar urmărește ce îl interesează mai mult și concentrează-te pe acestea.
  • Fă-i propriul abonament la bibliotecă și învață-l să-l folosească. Lasă-l să-și aleagă singur cărțile pe care vrea să le citească pentru plăcerea sa personală. Ajută-i pe cei mai mici să țină evidența datelor când trebuie să returneze cărțile împrumutate.
  • Citește la rândul tău pentru a-l încuraja pe cel mic să o facă și el. Eventual citiți împreună și povestiți pe scurt despre ceea ce ați citit.

5. Vorbește cu copilul tău și arată-i că poate să aibă încredere în tine

Fii la curent cu activitățile pe care le desfășoară și arată-te interesat de acestea. Dacă apare o situație neplăcută la școală, vorbește cu el și consolează-l. Ajută-l să găsească singur o soluție și dacă este nevoie nu ezita să intervii în locul lui.

6. Joacă-te cu copilul tău

Deși joaca pare mai mult distracție și mai puțin un proces de învățare, există o foarte mare valoare pedagogică în aceasta. Multe din jocurile de masă sau cu cărți de joc necesită abilități importante cum ar fi: număratul, socotitul, ținerea scorului. Încearcă jocurile care folosesc forme geometrice și abilități vizuale sau de atenție. Strategia și statistica sunt dezvoltate de asemenea în foarte multe jocuri. Încearcă jocurile cu cuvinte pentru a dezvolta vocabularul și abilitățile de citire.

Dacă mai știi și alte metode despre cum poți să te implici mai activ în educația copilului tău, nu ezita să lași un comentariu la acest articol!

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
6 sfaturi despre cum să joci un rol activ în educația copilului tău!, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *