Despre sistemul de învățământ norvegian

Cum funcționează școlile din Norvegia?

Anii preșcolari / Grădinița

Simplu spus, sistemul școlar norvegian începe cu oferirea unui program pentru preșcolari („barnehage” în norvegiană) pentru copiii între 1-5 ani. Nu este o grădiniță formală fiind ci mai degrabă un program bazat pe joacă unde accentul se pune pe dezvoltarea abilităților sociale și învățarea distractivă.

O surpriză pentru cei neobișnuiți cu sistemul este accentul puternic care se pune pe joaca în aer liber. Fie că e ploaie, lapoviță, zăpadă, soare sau întunericul din inima iernii norvegiene, copiii se joacă afară în timpul programului pentru preșcolari. Există și o zicală pentru acest lucru care se traduce: „nu există vreme rea ci doar haine nepotrivite”. Veți vedea cum această filosifie este aplicată chiar și pentru cei mai mici copiii din sistemul preșcolar.

Școala primară

La vârsta de 6 ani copiii intră în ciclul primar, școala aflându-se întotdeauna la o distanță rezonabilă de reședința copilului astfel încât acesta poate ajunge mergând pe jos. Elevii nu pot veni cu bicicleta la școală până nu urmează un program de siguranță rutieră, program pe care îl urmează la școală, de obicei în clasa a 5-a sau a 6-a. Dar în general elevii vin singuri, pe jos, deoarece nu există sistem de transport cu autobuzul școlii și în plus aceasta este destul de aproape de casă așa că nu este nevoie să fie aduși cu mașina.

oslo-international-school

Foto: International School Oslo

Se pune în continuare accent pe activitățile de joacă în aer liber iar elevii mai mici au de obicei o zi pe săptămână rezervată pentru acest lucru sau pentru a merge într-o excursie. Aceeași filosofie ca și la preșcolari se aplică și acum: vremea rea nu trebuie să fie un obstacol pentru joaca afară!

În primul an de școală primară copiii învață despre structurile sociale, învață alfabetul, și matematică de bază: adunări și scăderi simple și noțiuni primare de  limba engleză. În clasele 2-7 încep să învețe matematica, limba engleză și norvegiană, știința și religia (nu doar religia creștină ci o trecere în revistă a tuturor religiilor, scopul și istoria acestora). Copiii din ciclul primar mai învață estetica, educația fizică, geografie și istorie. În clasa a 5-a se introduce o nouă materie: studii sociale (educație civică).

În toată această perioadă copiii nu primesc note, totuși profesorii redactează destul de des câte un comentariu-analiză pentru fiecare elev și câteodată le dau elevilor teste neoficiale. Acestea sunt apoi prezentate părinților, acasă. De asemenea susțin un test pentru a permite cadrelor didactice să afle dacă elevul este peste medie sau dacă are nevoie de aistență suplimentară.

Școala primară („barneskole” în limba norvegiană) se întinde până la clasa a 7-a. Toate școlile oferă un program de „after-school” pentru copiii din clasele 1-4, program numit SFO („Skolefritidsordningene” în norvegiană). Acesta este oferit contra unei sume care variază în funcție de numărul de ore pe care copilul îl petrece la after-school.

Gimnaziul

În ciclul gimnazial intră clasele a 8-a, a 9-a și a 10-a („ungdom skole” în norvegiană) și atrage de obicei elevii de la 2-3 școli primare diferite. Cu excepția cazului în care copilul urmează o școală privată, școala gimnazială urmată este determinată exclusiv de adresa de domiciliu.

Odată cu intrarea la gimnaziu elevii încep să primască și calificative. Aceste calificative împreună cu regiunea în care locuiesc vor determina dacă vor fi sau nu acceptați la liceul pentru care vor opta sau nu. Începând cu clasa a 9-a elevii își pot alege o materie opțională, de obicei o limbă străină – germana, franceza și limba spaniolă – sau ore suplimentare de limba engleză sau norvegiană.

Liceul

Liceul („Videregående Skole” în norvegiană) include clasele de la a 11-a până la a 13-a. Elevii nu sunt obligați să urmeze liceul, dar dacă aleg să o facă, pot opta doar pentru un liceu din regiunea în care locuiesc. Deși este opțional, datorită condițiilor sociale (prea puține slujbe disponibile pentru această categorie de vârstă) și a legislației liceul este urmat de majoritatea elevilor din Norvegia.

În 2007, 97% dintre elevii norvegieni au ales un liceu de stat, liceele particulare fiind destul de puține. Liceele au fiecare câte un specific care îi ajută pe elevi să își aleagă o viitoare carieră sau să își urmeze pasiunile, fie academice sau profesionale.

Învățământul superior

Învățământul superior se referă la toate formele de învățământ urmate după liceu și durează 3 sau mai mulți ani. Pentru a fi acceptat la universitate, un elev trebuie să primească un certificat de admitere (generell studiekompetanse). Admiterea mai poate fi obținută și prin așa numita regulă „23/5” adică: candidatul trebuie să aibă vârsta de 23 de ani și un total de 5 ani de învățământ superior secundar și experiență la locul de muncă și să fi urmat cursuri de limba norvegiană, engleză, matematică, științe și studii sociale.

Învățământul superior se împarte, în mare, după cum urmează:

Universitățile – care se concentrează pe subiecte teoretice (artă, științe umaniste, științele naturii) și care durează 3 ani (licența), 5 ani (masterat) sau 8 ani (doctorat). Universitățile derulează de asemenea o serie de studii profesionale cum ar fi dreptul, medicina, stomatologia, farmacia și psihologia, dar acestea sunt în general departamente separate care au puțin de-a face cu restul Universității.

Colegiile universitare („høyskole”) – care furnizează o gamă largă de opțiuni educaționale, inclusiv studii universitare la nivel de licență, masterat și doctorat, inginerie și vocații profesionale cum ar fi profesor sau asistent.

Școlile private – care tind să se specializeze pe subiecte cum ar fi managementul afacerilor, marketingul sau artele plastice.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
Despre sistemul de învățământ norvegian, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: De ce lucrurile merg prost în România și viitorul nu sună bine | Adrian Ciocălău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *