Copilul meu fumeaza – ce pot sa fac?

Fumatul e una dintre cele mai mari probleme ale generatiilor actuale. Acest obicei, care intra treptat pe sub piele, cauzeaza nenumarate neplaceri, pornind de la o gaura foarte serioasa in buzunar, date fiind scumpirile recente ale tigarilor, si culminand cu afectiuni grave ale plamanilor. Adolescentii sunt foarte susceptibili la fumat, deoarece ii face sa se simta maturi si „cool”. Majoritatea se apuca din pura curiozitate sau la influenta grupului, si ceea ce la inceput e o tigara fumata pe ascuns, care ii face sa se simta independenti, devine o reala adictie la nicotina: starea de bine nu mai poate fi atinsa in absenta drogului.

copilul meu fumeaza

 

Cum ne dam seama daca cel mic fumeaza?

Ca parinti, daca suntem sau am fost fumatori, nu ar trebui sa ridicam pretentii asupra copiiilor nostri. Fiind expusi la acest obicei de mici, curiozitatea le-a fost starnita: „De ce cand e suparata mama tot timpul vrea sa fumeze o tigara? De ce atunci cand bea cafea tata isi aprinde tigara de la aragaz?”. Copilul isi va dori sa imite, iar la varsta adolescentei acesti mici demoni ingropati in subconstient ies la iveala.

Puteti sa va dati seama, foarte simplu, daca fiul sau fiica dumneavoastra s-a apucat de fumat. Cel mai pregnant indiciu este mirosul de tutun in care ii vor fi imbibate hainele in momentul in care acesta va pasi pe usa. La fel ii vor mirosi mainile si respiratia. De asemenea, plimbarile scurte pana in fata blocului, cu pretexte variate, ar putea sa sugereze ca adictia s-a instaurat deja: adolescentul trebuie neaparat sa traga o tigara!

Ce putem face?

Ce este de facut daca ne confruntam cu o asemenea situatie? Daca vrem sa ii motivam sa se lase de fumat, probabil cea mai buna masura pe care o putem lua este sa interzicem fumatul in casa. Daca le dam unda verde la consumul de tutun, acestia isi vor crea tabieturi si adictia va creste. Obligandu-i sa se abtina cand sunt in interiorul apartamentului, ii vom determina sa pastreze fumatul ca un act social, efectuat doar in spatii publice si/sau in compania prietenilor.

De asemenea, putem sa ii si finantam mai putin. Tigarile sunt foarte scumpe, iar daca dumneavoastra sunteti singura „sursa de venit” a copiilor, un buget mai restrans i-ar putea ajuta daca nu sa se lase, macar sa fumeze mai putin.

Nu in ultimul rand, recomandam sa le faceti cadou „In sfarsit nefumator”, scrisa de Allen Carr. Cartea prezinta o teorie alternativa privitoare la adictia la nicotina si are un succes rasunator. Daca nu o gasiti in librarii, o puteti citi on-line. Carr explica intr-un mod eficient si accesibil ca adictia poate fi combatuta odata ce realizam ca viata noastra va fi mult mai buna fara „micul monstru”, cum numeste el tigarile. Sansele de reusita sunt egale pentru orice fumator, chiar daca are 1 an sau 20 de dependenta la activ.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Copilul meu fumeaza – ce pot sa fac?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Anturajul nepotrivit: ce facem când prietenii au o influență nefastă asupra copilului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *