Copii descurcareti, intr-o lume complicata

Traim intr-o lume dura, unde oamenii nu iarta si nu uita. Putem alege sa privim societatea printr-o pereche de ochelari roz in speranta ca sufletul si mintea noastra vor ramane intacte si imune la rautatea cea de toate zilele. Dar majoritatea dintre noi au ajuns deja la concluzia ca lucrurile stau putin altfel.

2013-03-school-playground-pic

La momentul actual, sunt promovate valori individualiste, in spiritul sistemului capitalist. Competitia e la loc de cinste, iar consumuerismul este zeul la care ne inchinam in fiecare moment al zilei. Putem alege sa luptam impotriva sistemului si sa spunem NU indoctrinarii in masa. Dar copiii nostri au un cuvant de spus?

S-a demonstrat stiintific ca activitatea cerebrala se diminueaza la 30 de secunde de la inceperea vizionarii unui program televizat. Faptul ca televizorul si mass-media manipuleaza este bine-cunoscut de majoritatea adultilor cu un sistem propriu de valori si principii. Copiii nostri, in schimb, sunt mult mai vulnerabili la aceasta manipulare, iar o interdictie cu privire la orele petrecute in fata televizorului nu mai are efectul pe care l-ar fi avut acum 10 ani. Alternativa consta in internet si site-urile de socializare, care expun copiii la acelasi tip de informatii difuzate la televizor.

Asadar, ce e de facut? Cum ne pregatim copiii pentru viata? O atitudine ostila si agresiva este la fel de ineficienta ca sufoarea lor cu protectie exagerata. Trebuie sa gasim calea de mijloc care sa ii faca pe dragii nostri adolescenti sa inteleaga ca nu tot ce zboara se mananca, dar ca idealul fericirii intr-o societate complexa nu este pierdut. Cateva sfaturi in aceasta directie:

  • Purtati o conversatie serioasa despre integritate, fara sa inserati exemple religioase sau dogmatice. Adolescentii sunt foarte reticenti in accepta autoritatea, iar regulile rigide impuse de sisteme de valori prestabilite pot ridica semne de intrebare si starni indignare. Ajutat-i sa isi formeze o gandire proprie cu privire la evenimentele din lume. Puneti-le intrebari inteligente si ajutati-i sa gaseasca raspunsuri proprii, unice. Astfel, ii oferiti cadrul perfect pentru a se dezvolta armonios si eficient.
  • Prezentati-i alternativa. Faceti-i cunostinta cu ce nu este oferit publicului larg. Filme de calitate, precum Dead Poets Society sau Good Will Hunting, l-ar putea determina sa caute mai multe raspunsuri la intrebari pe care nu si le adreseaza orisicine. De asemenea, muzica este foarte importanta pentru orice adolescent. Astfel, in loc sa-i faceti cadou ultimul album al Innei, cumparati-i un dvd al celor de la Led Zeppelin sau Pink Floyd. Se zice ca e muzica pentru minte.
  • Respectati-i independenta. Ultimele lucruri de care adolescentul are nevoie sunt intruziuni inutile in intimitatea sa. Vegehati-l din umbra. Daca ceva pare sa fie in neregula, discutati cu el despre asta, dar nu intr-un mod agresiv. O idee ar fi sa va faceti si dumneavoastra cont pe site-urile de socializare frecventate de el. Astfel, veti fi la curent cu ce posteaza si veti deveni mai familiari cu cercul lui de prieteni.

Succes!

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Copii descurcareti, intr-o lume complicata, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | 6 sfaturi despre cum să joci un rol activ în educația copilului tău!

  2. Pingback: Blog Pentru Copii | ‘Curriculum’ la noi şi la alții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *