Cel mai bun elev din clasa

Ca parinti, ne dorim sa fim alaturi de copiii nostri tot timpul si sa ii ajutam cand le este greu. Teoretic, ar trebui sa reprezentam un exemplu demn de urmat si sa ii indrumam in directia pe care noi o consideram potrivita pentru ei.

cel mai bun elev din clasa

Sistemul educational actual incurajeaza competitia – cei mai buni sunt rasplatiti cu laude din partea invatatorilor si cu omagii aduse in fata clasei, in timp ce copiii cu un nivel de invatatura decent (normal) sunt incurajati sa “fie ca ei” si sa se munceasca mai mult pentru a se duce la concursuri scolare si a face “performanta”. Ne permitem, insa, sa intrebam: performanta scolara in clasele I-IV este, cu adevarat, ceva demn de incurajat? Competitia intre copii de 9 ani da nastere unor indivizi armoniosi si eficienti?

In asemenea situatii, parintii au un rol crucial. Atitudinea lor fata de competitia si performanta scolara va reprezenta punctul de referinta al copilului in momentele cele mai dificile. Astfel ca, daca pentru a ne ambitiona copiii sa dea randament mai mare la scoala folosim pretexte de tipul “ca sa nu ma faci de ras”, riscam sa facem mai mult rau decat bine. Critica constructiva nu functioneaza la fel de bine pentru orice copil. Invatatorii sunt obligati sa trateze toti elevii intr-un mod care sa nu permita diferentieri (in teorie, cel putin), dar parintii isi cunosc copiii mai bine si prin urmare ar trebui sa stie ce functioneaza si ce nu.

Totusi, intrebam care este rostul. Incurajarea competitiei intre copiii care abia invata sa scrie sub pretextul de a-i “pregati pentru viata” nu face altceva decat sa saboteze sansele unui viitor social mai bun. Ierarhizarea sociala si lipsa de compasiune devin din ce in ce mai evidente in societatea actuala, iar faptul ca noi ne incurajam copiii sa ii vada pe colegii de clasa ca pe posibili inaimici nu serveste cu nimic cauzei unei lumi mai bune.

Asadar, cat de mult este prea mult? Trebuie sa ne incurajam copiii sa fie cei mai buni, sau sa ii aceptam pentru ceea ce sunt si sa le explicam ca sunt lucruri mai importante in viata decat performanta scoala? Consideram ca exista un echilibru in aceste doua atitudini care ar putea fi atins daca dispuneti de rabdare si bune intentii. In primul rand, nu va demoralizati copiii mai tare decat o fac deja invatatorii; acestia sunt indreptatiti sa o faca, iar in fond nu e nimic care sa bata la ochi cand numim o atitudine mai dura “critica constructiva”. Rolul invatatorilor este sa-i ambitioneze pe cei mici sa fie competitivi si sa faca performanta – al dumneavoastra, insa, poate fi altul.

Combinand o atitudine pozitiva cu sprijin neconditionat copilul se va simti acceptat, inteles si iubit. Competitia poate fi pastrata pentru liceu si facultate, unde chiar conteaza sa fii cel mai bun. Pana atunci, insa, lasati copiii sa fie copii.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
Cel mai bun elev din clasa, 4.3 out of 5 based on 11 ratings

Comentarii

comments

4 Comments
  1. Pingback: Un copil ideal

  2. Pingback: Blog Pentru Copii | Copii descurcareti, intr-o lume complicata

  3. Pingback: Blog Pentru Copii | Lasati copiii sa fie copii!

  4. Pingback: Blog Pentru Copii | Cum să-ți educi copilul în spiritul competiției constructive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *