Balbaiala la copii

Cu siguranta, multi parinti se confrunta cu balbaiala, in cazul copiilor lor, si se gandesc ce solutii ar trebui sa adopte pentru a o rezolva in timmp util.

balbaiala

Balbaiala apare ca urmare a unui dezezhilibru intre inhibitie la nivelul sistemului nervos central si excitatie. Balbaismul sau balbaiala poate sa fie depasita prin apelarea unui logoped, sau prin crearea unor conditii propice acasa.daca nu se iau masuri la timp, balbaiala se poate croniciza, deoarece defectul de vorbire si anxietatea sociala sunt in legatura directa, intretinandu-se reciproc. Se observa semne asociate cum ar fi: tulburari motorii, fenomene vasomotorii (hipersalivatie, inrosirea fetei) un sfert dintre copiii balbaiti sufera in paralel o intarziere in dezvoltarea limbajului si al vorbirii.

Balbaiala se manifesta la copil in perioada in care acesta incepe sa isi insuseasca cuvintele si limbajul, in general intre 18 luni si 9 ani. Balbaiala este influentata de contextul emotional in care se afla copilul, de exemplu, telefonul poate amplifica tulburarea si frustrarea celui mic. Cand este de durata, balbaiala genereaza un numar mare de reactii emotionale consecutive sentimentului de a fi incapabil sa vorbeasca corect.

Tratamentul balbaielii

Parintii al caror copil are probleme de balbaiala, trebuie sa apeleze la un terapeut, care va folosi tehnici terapeutice ca psihoterapia comportamentala, care este recomandata cu precadere copilului mai mare, care deja a trecut prin diferite situatii care l-au facut sa se simta prost si blamat decei din jur. Aproximativ 80% dintre copiii care sufera de balbaiala, se vindeca, acest lucru depinde insa, de cat de repede se intervine si de interesul manifestat de parinti. Este foarte important ca parintii sa nu il descurajeze pe cel mic, sa nu il ironizeze sau chiar sa il pedepseasca din cauza ca este balbait, ci din contra, sa il sprijine si sa il ajute.

Tipuri de exercitii care pot fi facute acasa

Exersarea pronuntiei silabisite, ritmice cu vocale alungite

Pregatiti cateva texte scrise astfel: cu cuvinte despartite in silabe, cu vocale alungite, cu pauze marcate. Este indicat sa marcati ritmul in text, deoarece cei care se balbaie, nu pot sa sesizeze in mod natural, ritmicitatea. Puteti folosi poezii, mai ales cele care au multe virgule, pentru ca, cel mic sa isi poata lua des pauze, in timpul rostirii. Dupa ce exersati suficient, puteti trece la un nivel mai avansat, de vorbire legata, fireasca.

Incurajati copilul sa ia pauze in timpul vorbirii de ficare data cand are nevoie

Aveti rabdare cu cel mic atunci cand acesta se balbaie si incercati sa creati o atmosfera placuta, lipsita de tensiune, atragandu-i atentia de la modul de pronuntie. Ulterior reluati pronuntia, prin recitare pe silabe, ritmica.

Exersati respiratia toracica cu copilul dumneavoastra

Exercitiile au rolul de a relaxa psihicul copilului, fiind in acelasi timp baza unei vorbiri corecte. Copilul trebuie educat sa respire corect, pentru a-i fi mai usor sa vorbeasca fluent. Pe diverse site-uri de logopedie pot fi gasite numeroase tipuri de exercitii, care, prin joaca, pot fi mai atractive pentru copilul dumneavoastra.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Balbaiala la copii, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *