Anturajul nepotrivit: ce facem când prietenii au o influență nefastă asupra copilului?

În drumul său spre maturitate, copilul va fi influențat de o mulțime de lucruri: unele bune, altele rele. Ne învățăm copiii să devină oameni decenți și responsabili, dar ce facem când vin în contact cu persoane care îi influențează în sens opus învățăturilor noastre?

influenta-prietenilor-nepotriviti

Din fragedă copilărie și până la anii adolescenței, influența primară exercitată asupra copiilor este cea a părinților și celor care îi au în grijă. Aceștia îi învață diferența dintre bine și rău și îi feresc de locurile periculoase. Părinții fac tot posibilul pentru ca aceștia să fie fericiți și în afara oricărui pericol iar în primii ani de viață copiii nu pun la îndoială regulile care li se impun.

Apoi intrevin locurile de joacă, școala sau copiii din vecini. Dintr-o dată află alte lucruri și principii, diferite de ceea ce au fost învățați până atunci. Pot afla că e ok să stea mai târziu la joacă decât le-a fost permis, e ok să șterpelească bucata de ciocolată, e ok să copieze la test.

Vrem să avem copii sociabili care să aibă prieteni și să se distreze. Vrem să aibă o copilărie fericită și să ajungă adolescenți veseli. Vrem să învețe să fie independenți și să fie capabili să ia decizii singuri. Dacă ni se întâmplă ceva, vrem să se poată descurca și fără noi.

Dar ce facem atunci când prietenii pe care și-i fac îi conduc pe căi greșite? Ce se întâmplă când aceștia îi învață exact opusul a ceea ce ne-am străduit noi să-i învățăm? Ce e de făcut atunci când te simți ca îngerul păzitor de pe umărul copilului care încearcă să învingă micul diavol de pe celălalt umăr?

Sperăm că toate învățăturile pe care le-am dat le vor folosi și se vor fi întipărit destul de adânc în conștiința lor încât să reziste tentației de a se îndepărta de ceea ce știu că este bine. Dar adevărul este că aceasta depide de vârsta copilului atunci când intervine influența nefastă. Un adolescent care a crescut mergând constant pe calea cea bună va fi mai greu de influențat negativ fața de un copil de vârstă mai mică. Perioada când copiii sunt cei mai vulnerabili este între 5 și 15 ani. Acești zece ani sunt anii cu cele mai mari turbulențe pentru orice copil, anii în care interacțiunile sociale le formează cel mai mult caracterul.

Asta nu înseamnă că după 15 ani și până la 19 nu există presiune asupra acestuia. Odată cu ieșirile în cluburi și mersul la petreceri apar alte tentații, dar studiile au arătat că dacă un copil este crescut cu un puternic sentiment de sine și principii morale solide în primii ani ai adolescenței sale, fără influențe negative către „partea întunecată”, atunci este mai puțin probabil să cadă pradă acestora.

Este un lucru știut că unii oameni sunt în mod natural „lideri” iar alții sunt „adepți”. Dacă copilul tău este genul de „adept” atunci este cazul să te asiguraț că urmează „liderul potrivit”. Dacă nu poți controla anturajul de la școală atunci trebuie măcar să ai un cuvânt de spus despre cei cu care își petrece timpul în afara orelor de curs. Dacă observi că se află în preajma unor copii care exercită o influență negativă asupra acestuia, învățându-l să înjure, să răspundă obraznic sau să adopte orice alt gen de coportament nepotrivit este absolut firesc să-i interzici copilului să petreacă timp cu acești „prieteni”.

Problema intervine atunci când copilul decide că, cu cât îi interzici mai mult un lucru, cu atât și-l dorește mai mult. Rebeliunea este „cool”. Îi vede pe acești copii că se distrează, aude despre „aventurile” lor  la școală și vrea să li se alăture. Aceștia sunt prietenii săi și vrea să-i păstreze. Cu siguranță nu vrea să fie „copilul fără prieteni”.

Încă de la primele interacțiuni cu alți copii de la locurile de joacă trebuie să puneți bazele deosebirii „prietenilor buni” de cei „răi”. Atunci când vă însoțiți copiii la joacă, observați-le comportamentul. Observați-l cum interacționează cu celălalt copil. Este acesta agresiv și gălăgios? Lovește alți copii și răspunde obraznic adulților din preajmă atunci când aceștia încearcă să-l disciplineze? Atunci poți să limitezi aceste ieșiri și să găsești un alt grup de copii cu care să se întâlnească. Dacă vezi că aderă ușor la astfel de comportamente explică-i cu fermitate, dar fără furie, că acest comportament este greșit. Asigură-te că ai corectat pozitiv comportamentul propriului copil și spune-i cât de fericit ești că el nu se comportă așa. Va vedea că dacă adoptă comportamentul celuilalt, acest lucru nu este pe placul tău.

Pe măsură ce va crește vei auzi destul de frecvent fraza următoare: „Dar mama lui X sau lui Y nu-i spune nimic!”. Trebuie să-l faci să înțeleagă foarte clar că „mama lui X sau Y” probabil nu știe ce face „îngerașul” ei. În plus, tu nu ești acolo pentru a fi părintele lui „X sau Y”, tu ești părintele său. Asigură-te că ai fost foarte clar când i-ai explicat ce anume te deranjează la comportamentul „prietenului” său. Dacă alege să-l urmeze, explică-i la fel de clar că va trebui să suporte consecințe, care nu-i vor plăcea deloc. Explică-i și că „X sau Y m-a pus s-o fac” nu e o scuză care ține!

Dacă optezi să-i dai libertatea de a face alegeri în acest sens, este de datoria ta să-i demonstrezi cât mai repede cu putință că libertatea vine întotdeauna cu reponsabilități și că una din cele mai importante alegeri pe care le face în drumul său spre maturitate este cercul de prieteni.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
Anturajul nepotrivit: ce facem când prietenii au o influență nefastă asupra copilului?, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Ghid rapid pentru cunoașterea propriului copilul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *