Agresivitatea verbala – cauza a depresiei si problemelor de comportament la adolescenti

Anii adolescentei pot fi o adevarata corvoada, in drumul spre maturitate, atat pentru tineri, cat si pentru parintii lor. Metodele de educatie s-au schimbat drastic, de-a lungul timpului, insa, din pacate, una a ramas constanta – agresivitatea verbala a adultilor.

girl

Un studiu recent arunca o lumina asupra efectelor unei discipline verbale prea dure. Cercetatorii au incercat sa traseze o linie intre ceea ce este inofensiv si ceea ce devine un abuz emotional, incluzand tipetele, insultele sau injuratul in fata adolescentilor, cu scopul de a ii face sa se comporte intr-un anume fel. Studiul a aratat ca aceste actiuni pot creste riscul ca adolescentul sa dezvolte probleme de comportament si depresie, din cauza lor.

Condus de catre Ming Te-Wang, studiul a luat in calcul 967 de familii cu adolescenti, din Pennsylvania. Majoritatea familiilor apartineau clasei sociale de mijloc si au fost rugate sa completeze chestionare, timp de doi ani, care tratau problemele aparute intre parinti si copii si cele de sanatate mentala.

Studiul a aratat ca acei copii, in varsta de 13 ani, care erau supusi unei agresivitati verbale venite din partea parintilor, dezvoltau simptome ale depresiei pana la varsta de 14 ani. Acestia aveau, de asemeni, si probleme comportamentale, asa cum sunt furia, agresivitatea, vandalismul, etc. S-a aratat si ca 45% dintre mamele participante la studiu si 42% dintre tati au folosit o metoda de agresiune verbala, in ultimul an.

Mai trist, chiar, este faptul ca acest tratament primit de catre copii, din partea parintilor, conducea la un cerc vicios, in care adolescentul adopta aceste metode disciplinare si in cazul in care, la maturitate, deveneau ei insasi parinti.

„Adolescenta este o perioada foarte sensibila, cand copiii incearca sa isi dezvolte propria imagine de sine”, a spus doctorul Wang. „Atunci cand tipi la ei, acest fapt le raneste stima de sine. Ii face sa se simta incapabili, inutili si ca nu merita un tratament mai bun.”

Conform „Prevent Child Abuse America”, abuzul emotional include, de asemenea, „esecul in oferirea confortului emotional necesar pentru o dezvoltare normala a copilului”. Lipsa dragostei, a suportului moral si a ghidarii este destructiva pentru o dezvoltare sanatoasa a creierului adolescentilor, chiar daca ele sunt doar percepute de catre tineri astfel, intentia parintilor fiind alta.

Majoritatea parintilor nu vor sa isi raneasca adolescentii intentionat. Deseori, acestia ii supun unui abuz emotional inconstient, fara a realiza, macar, ca vorbele lor au un efect puternic asupra relatiei parinte – copil si nu numai. De aceea, este necesar ca, inainte de a ridica tonul sau certa copilul, sa analizati, cu atentie, ceea ce vreti sa spuneti, astfel incat sa nu periclitati relatia dumneavoastra cu acesta si nici dezvoltarea sa. Uneori, o simpla vorba, chiar si daca este perceputa gresit, de catre adolescent, poate conduce la situatii iremediabile si nedorite.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Agresivitatea verbala – cauza a depresiei si problemelor de comportament la adolescenti, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *