Abonamente ieftine pentru elevi

Mijloacele de transport in comun au manifestat mereu interes pentru elevii care aveau nevoie de ele pentru a se deplasa pana la unitatea scoalara in care invatau. Din cauza faptului ca legislatia a fost mereu intr-o continua schimbare, nu de putine ori, abonamentele copiilor au fost decontate cu intarziere, uneori cei mici ramanand chiar fara bani, aflandu-se asadar in imposibilitatea reala de a mai ajunge si, respectiv, asista la ore.

abonamente pentru elevi

Subventionarea abonamentelor de transport pentru elevi

Nemultumirile elevilor vis-a-vis de aceasta problma acuta, de actualitate, au fost aduse in atentia guvernantilor, caci protestele si motiunile depuse de acestia au fost luate in cele din urma in serios, motiv pentru care, in acest sens, s-a modificat Legea Educatiei, in care s-a stabilit totodata facilitarea acestui serviciu in interesul copiilor, ocazie cu care acestia, in urma subventionarii, vor plati doar jumatate din costul unui abonament de transport.
Astfel, datorita modificarilor legislative acum in vigoare, primariilor le revine sarcina de a negocia cu societatile care asigura in orase transportul public, iar, in urma finalizarii si concretizarii acordului dintre aceste doua parti, elevii sa aiba parte de o reducere cat mai substantiala, care sa le profite pe deplin, ei urmand, conform legii, sa suporte doar 50% din pretul unui abonament aferent mijlocului de transport cu care se deplaseaza pana la scoala la care invata cei mici.

Pretul unui abonament de transport pentru elevi

Un exemplu edificator in acest sens este Primaria Municipiului Bacau, care a reusit sa ajunga la un numitor comun cu reprezentantii companiei de transport public al orasului, intelegere in urma careia elevii ar urma sa plateasca doar 20 de lei pe un abonament lunar, pe o singura linie de transport, cea care sa-i duca la scoala. Astfel, in loc de 40 de lei, cat ar costa in mod normal deplasarea elevilor pe linia respectiva, ei platesc doar 50%, respectand normele juridice aflate in vigoare si prezente in actuala Lege a Educatiei. Beneficiarii subventiei sunt elevii aflati in ciclul gimnazial, dar si cei care invata la liceele acreditate din oras.

Abonamentele vor fi distribuite inca de la inceputul anului scolar, o data la fiecare trei luni, cel din urma abonament fiind destinat ultimei luni a anului scolar. Pentru o rapidizare a acordarii acestor abonamente, fiecare unitate de invatamant ce va avea elevi subventionati, ar urma sa inventarieze la nivel de scoala necesarul de abonamente, comunicand rezultatul obtinut societatii de transport inainte cu cinci zile lucratoare de expirarea valabilitatii abonamentelor de transport. Ulterior acestor chestiuni administrative, elevii vor putea sa-si achizitioneze abonamentele astfel ieftinite, trimestrial, pana in cea de-a 30-a zi a lunii calendaristice in care abonamentul lor scolar se afla in perioada de valabilitate. In cele din urma, decontarea subventiei va fi responsabilitatea Directiei de Asistenta Sociala din cadrul fiecarei Primarii in parte.

Conform repartizarii pe luni amintite anterior, elevii ar urma sa plateasca 50 lei aferenti primelor trei luni scolate, cei mai mici dintre ei, respectiv cei din clasele I-IV platind doar 44 de lei. In cel de-al doilea trimestru, se vor achita 42,5 lei, iar in ultimul trimestru scolar 52,5 lei, din care 13 lei pentru ultima luna, exceptie de la aceasta practica facand elevii claselor a VIII-a, care termina scoala mai repede decat ceilalti, asa ca vor avea de plata doar 8,5 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *