5 lucruri despre fericire pe care le putem invata de la copiii nostri

Desi sunt mici, plangaciosi si de multe ori reusesc sa strice cate ceva prin casa, vor ramane mereu copiii nostri. Nu i-am schimba cu nimic in lume, iar pentru cei care s-au gandit vreodata la asta, trebuie sa stiti ca acest lucru este interzis in majoritatea tarilor lumii.

Lasand glumele la o parte, in timpul in care ii avem prin preajma (cel putin pana la implinirea varstei de 18 ani), putem invata cateva dintre secretele acestora si sa aflam de ce sunt aproape tot timpul fericiti.

happy-child-1359272326XgP

1. Copiii traiesc clipa

Unul dintre motivele pentru care copiii sunt, de multe ori, atat de fericiti, este acela ca traiesc pe deplin clipa. Spre exemplu, atunci cand un copil se joaca cu o jucarie anume, aceasta devine lumea sa si nu are ochi pentru nimic altceva. Mintea adultilor este mereu in miscare, cu ganduri din trecut sau cu ganduri referitoare la viitor. Rareori, mintea adultilor este fixata pe prezent, desi viata trebuie traita in prezent. Prin urmare, copiii ne pot invata faptul ca fericirea nu se afla nicaieri in alta parte, decat aici si acum.

2. Copiii traiesc cu inima

Una dintre principalele diferente dintre copii si adulti este aceea ca adultii traiesc mai mult prin intermediul gandurilor si al mintii, in timp ce copiii traiesc mai mult cu inima, acesta fiind si motivul pentru care sunt mereu veseli, optimisti si plini de energie. Copiii nu cunosc sentimentul de nesiguranta si de indoiala in propriile forte. Toata aceasta atitudine pozitiva a copiilor ne inspira sa cautam adanc in interiorul nostru si sa regasim aceste sentimente pe care le-am trait si noi cand eram ca ei. Daca reusim sa redescoperim acea “inima de copil”, vom regasi o fericire adevarata si de lunga durata.

3. Copiii au credinta

Pentru un copil, parintii sai inseamna totul, intreaga sa lume. Parintii inseamna pentru un copil intreaga sa sursa de intelepciune si de protectie. Datorita credintei sale in parintii sai, copilul este mereu vesel, fericit si fara griji. Daca putem recastiga acest sentiment spontan de credinta pe care l-am avut atunci cand eram copii, vom avea mult mai multa incredere in noi insine si odata cu sentimentul de incredere va veni si cel de fericire.

4. Copiii nu renunta niciodata

Atunci cand un copil invata sa mearga, va face mereu cativa pasi si apoi va cadea, insa se va ridica imediat si o va lua de la capat. Desi acesta poate cadea de 100 de ori inainte de a invata cum sa mearga, el nu va simti ca a esuat in momentul in care a cazut. Acesta stie faptul ca momentele in care cade sunt doar etape din procesul de invatare al mersului. Deoarece aceste “esecuri” nu-l descurajeaza, copilul continua sa incerce pana reuseste sa mearga. Ca si adulti, putem invata din acest exemplu faptul ca unele esecuri din viata nu sunt decat niste trepte spre succes.

5. Copiii joaca “jocul vietii”

Pentru copii, totul este un joc, iar jocul acestora este jucat doar cu placere. Atunci cand vedem un copil jucandu-se, putem invata ceva de valoare: viata, in sine, este un joc in care noi suntem jucatorii. Atunci cand luam viata prea in serios, de obicei, ajungem sa suferim si sa fim dezamagiti, insa daca luam viata ca pe un joc, putem vedea unele lucruri in perspectiva.

Scopul acestui joc nu este obligatoriu castigul, ci modul in care am jucat si distractia de care am avut parte. Astfel, atunci cand pierdem, nu vom fi descurajati sau deprimati, iar cand castigam nu trebuie sa fim aroganti si superiori. Atat esecul, cat si succesul, sunt experiente valoroase ce ne invata cum sa jucam cat mai bine “jocul vietii”. Ca si copiii, vom juca jocul de dragul de a face parte din el, acesta fiind unul dintre secretele fericirii de durata.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
5 lucruri despre fericire pe care le putem invata de la copiii nostri, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

3 Comments
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Lasati copiii sa fie copii!

  2. Copii trăiesc clipa. Recomand cu mult entuziasm o echipa de animatori pentru copii de-a dreptul fantastici. Cei de la Petreceri Magice fac spectacol!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *