Genele pot fi de vina in cazul copiilor mofturosi la mancare

Numerosi parinti se confrunta zilnic cu o problema, aparent banala dar care le da multa bataie de cap: copiii lor sunt mofturosi la mancare. Tocmai pentru ca aceasta problema este intalnita peste tot in lume, cercetatorii din Statele Unite ale Americii au realizat o serie de studii din care a reiesit un lucru cel putin surprinzator: comportamentulcopiilor legat de mancarea pe care trebuie sa o manance poate fi deseori legata de gene. Astfel s-a demonstrat ca genele influenteaza in mod direct comportamentul alimentar al unui copil si de asemenea si tendinta de a evita unele alimente noi, in mod inconstient si nu voit, asa cum cred foarte multi parinti.

3 (1)5555

“Neofobia alimentara sau aversiunea fata de mancaruri noi, poate fi vazuta la fel ca temperamentul sau personalitatea copilului”, explica profesorul Faith, profesor de nutriţie la University of North Carolina, SUA. “Unii copii sunt mai predispusi genetic decat altii sa evite alimentele noi. Totusi asta nu inseamna ca nu isi pot schimba comportamentul si nu pot deveni ceva mai putin mofturosi”. Asadar, unii copii sunt mofturosi la unele mancaruri sau alimente, dar, prin rabdare si intelegere din partea parintilor acestia isi pot diminua din reactii.

Exista aceeasi influenta genetica in ceea ce priveste neofobia alimentara la copiii cu varste intre 8 si 11 ani si la adulti; impactul genelor asupra neofobiei alimentare este constant in cursul dezvoltarii oamenilor.

De asemenea, Faith impreuna cu echipalui de cercetatori au realizat studii in ceea ce priveste relatia dintre neofobia alimentara si cantitatea de tesut adipos la parinti si copii. S-a constatat faptul ca, in cazul in care parintii erau supraponderali, copilul era supraponderal doar atunci cand se sustragea cumva sa incerce alimente noi.
Specialistii ofera si cateva sfaturi pentru copiii ai caror copii sunt mofturosi la mancare. In primul rand, forta exemplului este foarte eficient in multe cazuri, de exemplu, parintii sa prepare mancaruri noi, sa manance in fata copilului, oferindu-i si acestuia; totodata, conteaza si aspectul mancarii, daca preparatul este atractiv si il incanta pe copil, acesta poate ceda mai usor sa guste din acesta. Sunt diverse modele care pot fi facute pe alimente sau pot fi preparate mancaruri special pentru cei mici, menite sa ii atraga si sa ii determine sa le guste din curiozitate cel putin. De asemenea, pot pregati in aceeasi mai multe mancaruri noi si sa ii ofere copilului posibilitatea de a alege ceea ce doreste. Totodata se sugereaza parintilor sa tina cont de individualitatea fiecareui copil, daca au mai multi copii si sa isi adapteze stilul de alimentatie in functiede preferintele fiecaruia, sa nu ii trateze ca grup, ci individual. “Individualitatea presupune si unicitate din punct devedere genetic”, considera profesorul american.

Parintii au datoria de a lua in serios aceasta problema legata de copiii lor si sa incerce sa schimbe comportamentul alimentar al acestora in mod pasnic, cu tact si rabdare. Aplicarea de pedepse si amenintari nu vor face decat sa il inhibe pe cel mic si sa creasca aversiunea sa spre mancaruri noi si spre mancare in general.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Genele pot fi de vina in cazul copiilor mofturosi la mancare, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *