Comunicarea asertiva cu adolescentii

Intreband orice psiholog care este cea mai buna modalitate de a transmite mesajele noastre unei alte persoane, incluzand un adolesent, raspunsul primit va fi „comunicarea asertiva”.

Forma deosebit de eficienta de discutie, aceasta ne poate ajuta sa prevenim si sa rezolvam conflictele, sa ne facem intelese ideile si sa ne exprimam emotiile intr-un fel in care pot fi mai usor acceptate de catre ceilalti. Ea poate fi folosita nu doar cu persoanele care au varsta apropiata de a noastra, insa da rezultate foarte bune cu adolescentii, despre care stim, cu totii, cat de incapatanati pot fi.

talking-to-a-teenager__large

Ce este comunicarea asertiva?

Limbajul asertiv este definit printr-o maniera ferma, insa diplomatica, de exprimare a emotiilor, punctelor de vedere proprii si a nevoilor, astfel incat acestea sa fie neprovocatoare pentru interlocutor. Acest tip de comunicare este indeosebi utilizat pentru a rezolva si preveni conflictele, putand fi folosit sub forma mesajelor sau frazelor elaborate, care respecta anumite interdictii si conditii de exprimare.

Asertiunea EU este cel mai des folosit pattern in comunicarea asertiva. De obicei, aceasta se utilizeaza pentru a comunica altei persoane modul in care ne face sa ne simtim o anumita situatie, scopul ei fiind ca celalalt sa nu simta ca il blamam sau incercam sa ne impunem propria solutionare. Aceasta arata, intr-un mod impersonal, care este situatia ce ne creeaza o stare emotionala disconfortanta, ce efecte are ea asupra noastra si cum ne-am dori noi sa fie. In aceasta asertiune, centrarea se face pe propria persoana, astfel incat este recomandat a fi evitat pronumele „tu”.

Cum ne poate ajuta comunicarea asertiva?

Asa cum am mentionat in randurile de mai sus, comunicarea asertiva este foarte utila atunci cand dorim sa evitam sau sa rezolvam conflictele dintre noi si alte persoane. Ea ne poate ajuta sa convingem oamenii sa ni se alature in cautarea unei solutii pentru o anumita problema, sa raspundem unui atac verbal intr-o maniera impaciuitoare sau sa exprimam emotii fara teama ca i-am putea rani pe ceilalti.

Totusi, nu intotdeauna ne putem astepta ca limbajul asertiv sa aduca, dupa sine, si lichidarea unui conflict. Impreuna cu ascultarea activa, insa, prin care adolescentul se simte inteles, avem sanse de a obtine un rezultat mult mai bun decat prin alte modalitati de comunicare.

Exemple de expresii verbale specifice comunicarii asertive

Asertiunea EU are o structura specifica recomandata, compusa din actiune, efectul asupra noastra, cauza si comportamentul dorit de catre noi. Astfel, o fraza apartinand comunicarii asertive ar arata in felul urmator:

„Cand aud muzica data la un volum mare/ nu ma pot concentra,/ pentru ca imi distrage atentia./ As vrea sa pot sa ma odihnesc.”.

O formulare incorecta ar fi aceea care apare in cazul utilizarii pronumelui personal la persoana a doua („Cand dai muzica prea tare”), a unor verbe iritante pentru cealalta persoana („ma enervez”) sau a unei cereri imperative („Da muzica mai incet!”).

Exemple de „asertiuni EU” corecte:

„Cand ajung acasa si gasesc locul de parcare ocupat, ma simt nedreptatit, pentru ca stiu ca platesc pentru el. As dori sa nu mai fiu pus in aceasta situatie.”
„Cand nu sunt bine platit, fac datorii pentru ca nu castig cat mi se cuvine. As dori ca munca mea sa fie apreciata corect.”

Formulari incorecte ale „asertiunii EU”:

– aruncarea vinei asupra celeilalte persoane
– utilizarea unor verbe iritante
– utilizarea unei sugestii sub forma de imperativ, directiva, ordin.

Exista si o forma mai simplificata a acestei asertiuni, care pastreaza doar esenta ei. Este mai bine sa vorbesti in termeni care fac referire la propria persoana, decat sa folosesti afirmatii critice a faptelor celuilalt, sa ii sugerezi sau sa ii ordoni. Un exemplu al mesajului EU este „Mi-as dori ca muzica sa aiba un volum mai mic”.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Comunicarea asertiva cu adolescentii, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Copii descurcareti, intr-o lume complicata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *