Elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sustin evaluari pilot

In perioada 09-22 mai 2013 au loc evaluari in 222 de scoli din toata tara, in cadrul unui proiect pilot, initiat de oficialii din Ministerul Educatiei, care vor sa vada cat de bine pregatiti sunt elevii. Testele sunt elaborate de catre CNEE (Centrul National de Evaluare si Examinare), dupa modelul evaluarilor PISA. La nivel national, in total, peste 50 de mii de elevi vor sustine evaluari la Limba Romana si Matematica.

elevi-banci

Clasa a II-a

Primii care sustin evaluarile sunt elevii din clasele a II-a, din cadrul scolilor selectate sa participe la aceste evaluari pilot. Evaluarile au loc la Matematica, in data de 9 mai, si la Scris si Citit, in data de 10 mai. Durata examenelor pentru elevii de clasa a II-a este de 25 de minute pentru fiecare proba. Ministerul Educatiei a elaborat 4 variante de subiecte care vor fi impartite elevilor. Alaturi de invatatorul de la clasa va fi prezent la examinare si un alt invatator sau profesor, pentru ca elevii sa se obisnuiasca si cu examinatori pe care nu-i cunosc. Nu se acorda note, fiecare test avand un cod, in functie de acesta fiind evaluata lucrarea la nivel central.

Clasa a IV-a

Elevii de clasa a IV-a vor sustine evaluarile in data de 15 mai, atat la proba de Limba Romana (Limba Materna pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor), cat si la proba de Matematica. Durata examenelor pentru elevii de clasa a IV-a este de 60 de minute.

Clasa a VI-a

Evaluarile pentru elevii de clasa a VI-a au loc in data de 22 mai, la Limba si Comunicare si la Matematica si Stiinte. Durata totala a examenelor pentru elevii de clasa a VI-a este de 120 de minute, cu o pauza de 10 minute intre materii.

Evaluarile au loc in timpul cursurilor, in salile de clasa, si au rolul de a descoperi problemele din sistem pentru a evita astfel dezastre precum cele din ultimii ani de la examenul de bacalaureat. La evaluari participa 86 de scoli pentru clasele a II-a si a VI-a si 136 de scoli pentru clasa a IV-a. Din Bucuresti participa 12 scoli. Notele nu vor fi trecute in catalog, ci doar in portofoliul educational al elevului, iar nivelul de dificultate al testelor este unul mediu. Rezultatele sunt un reper pentru profesori, elevi si parinti, in functie de acestea “se vor realiza planuri individuale pentru fiecare elev care vor arata parintilor si profesorilor nivelul de pregatire al copiilor”, a declarat Stelian Fedorca, director in cadrul Ministerului Educatiei.

Legea Educatiei Nationale prevede ca incepand din anul 2014 sa fie organizate evaluari pentru clasele a-II-a, a IV-a si a VI-a in toate scolile din tara. Anul acesta scolile care participa la evaluare au fost desemnate prin tragere la sorti. In perioada 17-19 iunie, vor avea loc inscrierile la evaluarea nationala si pentru elevii de clasa a VIII-a.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sustin evaluari pilot, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *