Adoptia unui copil

Adoptia este poate modul cel mai minunat dea salva o viata aparent pierduta, mijlocul cel mai eficient de a ajuta efectiv pe cineva abandonat. Din pacate pentru cei care isi doresc sa adopte un copil, procesul este unul anevoios, de lunga durata,care necesita multa rabdare si resurse pentru a fi dus la bun sfarsit.

adoptia unui copil

Potrivit coordonatorului Asociatiei SOS Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunei, modificarea legii din aprilie 2012 a dus la un regres, numărul copiilor declaraţi adoptabili scăzând la 778, faţă de 1.736 în 2011. Chiar daca nu este usor de adoptat un copil, numeroase persoane isi doresc sa aiba un copil adoptat si se lupta ani la rand pentru a reusi sa aiba in familie un nou membru.

Cu siguranta ca sunt foarte nelamuriri cu privire la proesul de adoptie, dar iata mai jos cateva din cele mai importante intrebari si raspunsurile corecte.

Cine poate sa adopte?

Poate adopta atat o persoana necasatorita cat si un cuplu casatorit, cu conditia sa obtina atestatul de persoana/famlie apta sa adopte.

Cine nu poate adopta?

Exista mai multe categorii de persoane care nu pot adopta:

A. Persoana care a fost condamnata definitiv pentru o infractiune contra persoanei sau familiei sau pentru trafic de persoane sau de droguri
B. Persoana sau familia al carei copil beneficiaza de o masura de protectie speciala sau care este decazuta din drepturile parintesti
C. Persoana al carei sot este bolnav psihic sau are handicap mintal.

Cine are prioritate in ceea ce priveste procesul de adoptie?

1. rudele copilului pana la gradul al patrulea, inclusiv
2. persoana/ familia alaturi de care copilul s-a bucurat si a avut o viata normala timp de minim 6 luni
3. persona/familia care a adoptat frati ai copilului

In ce consta procedura adoptiei interne?

1. Obtinerea atestatului de familie/ persoana apta sa adopte
2. Potrivirea intre cel care vrea sa adopte si copilul adoptabil
3. Incuviintarea copilului in vederea adoptiei
4. Incuviintatea adoptiei
5. Monitorizarea post adoptie

Exista numeroase acte de care este nevoie in cazul in care se decide inceperea procesului de adoptie. Este foarte important sa stiti ca se realizeaza si o evaluare din mai multe perspective a adoptatorului: evaluare sociala, psihologica.

Incredintarea copilului in vederea adoptiei dureaza minim 90 de zile si este o perioada in care reprezentantii directiei efectueaza de doua ori pe luna vizite la familia in grija careia sa afla acesta. Inca din prima saptamana in noua familie, cel mic va fi vizitat.

Monitorizarea post adoptie dureaza minim 2 ani si este necesara pentru o certitudine in ceea ce priveste traiul si nivelul de viata al celui mic.

Din pacate, in Romania, numarul copiilor adoptati este foarte mic, din cauza birocratiei si a piedicilor de care trebuie sa treaca potentiali parinti. Astfel, la nivelul anului 2011, din 1736 copii care ar fi putut fi adoptati, doar 678 au fost adoptati. Varsta medie ca copiilor adoptati, la nivelul anului trecut era de 3 ani 3 luuni, ceea ce arata faptul ca, timpul este cel mai mare dusman pentru foarte multi dintre cei care traiesc in orfelinate, intrucat, cu cat cresc in varsta cu atat sansele de a fi adoptati scad considerabil, tinzand sa fie nule.

Anul trecut a fost adoptata o lege conform careia, romanii care locuiesc in strainatate si care isi doresc sa adopte un copil pot incepe procedurile de atestare ca familii adoptatoare, prima etapa fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare. Conform noii legi, pot sa adopte copiii, persoanele rude de pana la gradul al IV-lea cu copilul care se doreste a fi adoptat, familiile in care unul din cei doi soti este cetatean roman. Cei care vor solicita adoptarea unui copil vor trebui sa locuiasca in Romania, minim 30 de zile consecutiv. Pot fi adoptati doar copiii care nu au putut fi adoptati de cetateni romani, cu resedinta in Romania, timp de doi ani. Un alt aspect important prevazut in noua lege stabileste faptul ca, un copil poate fi declarat adoptabil daca parintii sau rudele sale pana la gradul al IV-lea declara in scris ca nu doresc sa se ocupe cu cresterea si ingrijirea acestuia si in termen de60 de zile nu si-au retras acesta declaratie, sau daca minorul a fost inregistrat ca provenind din parinti necunoscuti, in acest caz adoptia stabilindu-se in maxim 30 de zile de la eliberea certificatului de nastere al copilului.

Adoptia unui copil va schimba radical atat viata acestuia cat si a celor care il adopta. Prin rabdare, iubire si incredere, adoptia se poate realiza si astfel se vor naste noi vise si sperante pentru copiii uitati si abandonati de cei care le-au dat viata, in orfelinate triste, sarace si incapabile sa le ofere cel mai pretios dar: dragoste.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Adoptia unui copil , 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *