Ministerul Educatiei doreste dublarea orelor de sport in scoli

Ministerul Educatiei doreste sa mareasca numarul orelor de sport din invatamantul primar, incepand cu anul scolar 2013-2014. Consiliului National al Elevilor crede ca aceasta masura este absolut necesara, deoarece numarul copiilor supraponderali din tara noastra a crescut, Romania aflandu-se pe locul 3 in Europa.

dublarea orelor de sport

Modificarile care ar urma sa apara

In momentul de fata, copiii din clasele pregatitoare si din clasele primare au in programa scolara cate doua ore de sport pe saptamana. Noul proiect al Ministerului Educatiei propune introducerea a inca doua ore de sport la clasele 0, I si II, si a inca unei ore de sport la clasele III si IV.

La clasele 0, I si II, cele doua ore suplimentare ar urma sa se numeasca “Muzica si miscare”, iar la clasele III si IV ar urma sa se numeasca “Joc si miscare”, in cadrul acestora urmand sa se efectueze tot felul de jocuri sportive care sa ii ajute pe copii sa faca cat mai multa miscare. Pe langa modificarea programei scolare prin marirea numarului de ore de educatie fizica, este posibil sa mai fie introduse inca doua ore de “competitie” la sfarsit de saptamana. Urmatorul pas este marirea numarului de ore de sport si in invatamantul gimnazial si liceal.

Pro si contra

Ministerul Educatiei argumenteaza cresterea numarului de ore de sport in scoli prin faptul ca la nivel european numarul minim de ore de educatie fizica este de 3 ore pe saptamana. Insa, Asociatia Generala a Invatatorilor critica proiectul, deoarece marirea numarului de ore de sport duce la scaderea numarului de ore de limba romana si matematica. Conform acestora, in urma proiectului propus de Minsiterul Educatiei, orele de limba romana, scad in unele cazuri, de la 9 ore pe saptamana, la 5 ore pe saptamana, iar cele de matematica, scad in unele cazuri, de la 5 ore pe saptamana, la 3 ore pe saptamana. De asemenea, reprezentantii asociatiei sustin ca ar trebui construite 2-3 sali de sport suplimentare la fiecare scoala, deoarece salile sunt insuficiente, iar in zilele cand orele de educatie fizica si miscare nu se pot efectua afara, acestea ar trebui sa se desfasoare in clasa, acest lucru punand in pericol sanatatea copiilor.

In invatamantul primar, cuprinzand si clasa pregatitoare, sunt inscrisi in anul scolar 2012-2013, aproximativ 925.000 de copii. Ministerul Educatiei a supus dezbaterii publice acest proiect, profesorii, parintii sau orice alta persoana putand sa completeze un chestionar care a fost disponibil online. In urma datelor stranse, urmand sa se decida daca unele aspecte din proiect ar trebui sau nu modificate sau completate. Conform unui sondaj online efectuat de Gazeta Sporturilor, 91% dintre cei care au raspuns spun ca este nevoie de mai multe ore de sport in scoli, in timp ce doar 9% se declara impotriva.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Ministerul Educatiei doreste dublarea orelor de sport in scoli, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Este deja o obișnuinta în tarile vestice precum Germania sa întâlnești o trambulina copii în grădinița. Și aceasta deoarece aici trambulina este deja recunoscuta pentru beneficiile pe care le are pentru sănătatea si dezvoltarea fizica a copiilor. Dacă administrați o grădinița sau sunteți părinte și doriți sa faceți o recomandare conducerii grădiniței la care merge copilul dumneavoastră, ne puteti contacta pentru a va recomanda diferite tipuri de trambuline pentru copii în grădinițe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *