Ghidul parintelui de scolar: sistemul educational Step by step

Stept by Step reprezinta o metoda alternativa de educatie a copiilor incepand din primii ani de viata si pana in perioada adolescentei, care se bazeaza pe datele psihologiei stiintifice ale dezvoltarii copilului. Aceasta metoda este aplicata cu success in 26 de tari, de peste 30 de ani.

scoala-step-by-step-580x400

La noi in tara, acest program a fost implimentat pentru prima data in anul 1994, sub numele de Head Start.

In cadrul acestui sistem, copilul studiaza prin reproducerea modelului dat. Educatia este egalizatoare, doar un model, care nu este mereu inteles de copil, desi este probat si acceptat de adulti. Performanta rezultata este evaluata prin notare. Cercetarile privind dezvoltarea evidentiaza faptul ca persoane diferite se dezvolta in ritmuri diferite si ca exista perioade critice particularizate pentru fiecare individ in parte, de dezvoltare. Pedagogul cultiva copilului, motivatia explorarii si interactiunea cu mediul, prin mijloace si metode originale, adaptate nivelului de dezvoltare al acestuia. Un aspect important este acela ca, elevul descopera efectele si mijloacele colaborarii si negocierii cu cei din jur in locul unei competitii pe criterii obisnuite, standard, impuse de adulti.

Copilul dintr-o clasa Step by Step invata altceva decat cel dintr-o clasa obisnuita?

Programa scolara pentru clasele I-IV este aceeasi cu cea din invatamantul traditional. Se studiaza aceleasi materii, iar deprinderile optionale cum sunt limbile straine se invata in functie de posibilitatile scolii sau ale parintilor. Diferenta este doar in ceea ce priveste metoda de formare a acestora care deriva din principiile Step by Step.

Cum arata o clasa Step by Step?

O clasa Step by Step este organizata diferit de o clasa normala, astfel, aici puteti gasi mese mobile cu scaunele de jur imprejur. Clasele sunt mochetate deoarece unele activitati se desfasoara cu copiii asezati pe podea. Mesele sunt delimitate intre ele prin rafturi cu materiale didactice diferite, in functie de materia care se preda. In mijlocul clasei se afla “scaunul autorului”, care reprezinta locul unde fiecare copil isi expune ideile proprii, rezolvarile la unele teme, in fata colegilor, acest lucru facandu-l responsabil si, in acelasi timp respectuos si atent atunci cand un alt coleg se afla in postura sa.

Copiii petrec 8 ore la scoala

Programul zilnic Step by Step a fost conceput in asa fel incat sa fie facilitata invatarea, in ritmul propriu al fiecarui copil. Se imbina intr-un mod placut invatatul cu jocul; prin joc copilul se autodescopera, se automotiveaza si invata sa interactioneze cu cei din jur.

La mijlocul zilei, copiii iau pranzul in comun la cantina scolii sau intr-un loc stabilit cu parintii si finantat de Asociatiile de parinti.. Exista activitati educative complementare pentru timpul liber al elevilor, pe care parintii acestora le pot sustine, daca sunt de acord.

Cum se face evaluarea?

In primul rand, copilul isi prezinta de pe scaunul autorului tema, lucrarea, ideile sau punctul de vedere asupra unei probleme, care ulterior vor fi analizate si dezbatute de catre invatator si colegii sai, astfel incat acesta sa inteleaga daca a gresit sau nu ceva sau modul in care se poate perfectiona. Este important de mentionat faptul ca, elevul nu primeste note, nu este clasificat. Elevul aduna in timp numeroase teme si lucrari intr-o mapa de lucrari, care este evaluata periodic de catre invatator si expusa spre comparatie, fara a fi stigmatizati, pentru reflectare si intelegere, in fata celorlalti din clasa. Invatatorul are posibilitatea de a urmari incontinuu evolutia elevilor sai si de a vedea care sunt punctele lor slabe, iar ulterior sa insiste asupra acestora, prin motivatie si rabdare.

Invatatorii au un caiet de evaluare, in care sunt inregistrate descriptiv toate demersurile de progres la fiecare proces de cunoastere al elevului. Este mult mai relevanta o constatare ca un elev rezolva constant operatii de adunare, decat o clasificare prin note, care deseori nu releva exact valoarea elevului.

Parintii au posibilitatea de a-si evalua copiii in mai multe moduri: participand la ore si observand eficienta in rezolvarea sarcinilor de un anume tip, rasfoind mapa personala a copilului sau urmarind caietul de evaluare a invatatorului.

Marele atu al acestui sistem consta in faptul ca procesul de invatamant este centrat pe copil, iar educatia este individualizata, deoarece invatarea se realizeaza in ritmul propriu al copilului.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Ghidul parintelui de scolar: sistemul educational Step by step, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *