Abandonul copiilor in maternitati

Numarul mamelor care isi parasesc copiii in spitale imediat dupa nastere este in continuare mare. Cifrele arata ca numarul abandonului in maternitati a crescut cu 10% in anul 2012, fata de aceeasi perioada a anului 2011. Cu toate acestea, numarul de copiii abandonati in spitale este mai mic decat in urma cu cu cativa ani. Spre exemplu, in anul 2004 au fost abandonati imediat dupa nastere in maternitatile din Romania aproximativ 4000 de copii, fata de 2012, cand au fost inregistrate 1.107 abandonuri in primele 9 luni ale anului.

copii abandonati

Din cei 1.107 copii abandonati in primele 9 luni ale anului trecut, aproximativ 700 au fost abandonati imediat dupa nastere, cca. 300 au fost abandonati in spitalele de pediatrie cand micutii au ajuns aici pentru diferite analize, iar aproximativ 100 au fost abandonati in diferite alte locuri, cei mai multi fiind lasati in diferite cabinete medicale. Tuturor acestor copii, trebuie sa li se gaseasca o noua familie cat mai repede posibil.

Cauzele principale care duc la abandonul copiilor in maternitati sunt: varsta frageda a mamei, imposibilitatea cresterii copilului din motive financiare, divortul parintilor, nerecunoasterea copilului de catre tata etc. Cu toate acestea, niciun motiv nu este suficient de puternic pentru ca un copil sa fie abandonat. Printre efectele negative asupra copilului se numara intarzierea dezvoltarii abilitatilor sale sociale sau grave disfunctionalitati emotionale. Pentru a nu se ajunge la aceste lucruri, ar trebui ca femeile sa aiba acces la informatii privind metodele contraceptive, mai ales in mediile sarace, acolo unde natalitatea este mai mare, in principal datorita lipsei informatiilor privind metodele contraceptive, dar si datorita lipsei banilor pentru acestea.

Un studiu UNICEF arata ca 42% dintre mamele care isi abandoneaza copiii sunt analfabete, iar 27% dintre acestea nu au reusit sa termine nici macar scoala generala. Aproximativ 20% dintre mamele care si-au abandonat copiii au sub 20 de ani, iar 85% dintre acestea nu aveau un venit sigur, traind la limita existentei. Majoritatea parintilor care au abandonat un copil mai aveau alti copii acasa, acestia fiind intr-o proportie mare de etnie rroma. De asemenea, UNICEF considera ca maternitatile incurajeaza abandonul, deoarece nu dispun de saloane in care copiii si mamele sa stea impreuna si, prin urmare, nu se infiripeaza o legatura intre mama si copil.

In momentul de fata se doreste schimbarea legii 272 pentru ca parintii sa poata fi trasi la raspundere. Proiectul de lege a fost depus in parlament, dorindu-se ca aceasta sa ii faca pe parinti sa se gandeasca bine inainte de a-si mai abandona copiii, printre pedepsele propuse numarandu-se si pana la 40 de ore de munca pe saptamana in folosul comunitatii. In unele maternitati, cum este cea din Targu Mures, medicii au ajuns sa fotografieze copiii nou-nascuti impreuna cu mamele lor, pentru ca acestea sa fie identificate mai usor in cazul unui abandon.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Abandonul copiilor in maternitati, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Comentarii

comments

One Comment
  1. Buna ziua ! Sunt studenta in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, UBB, Cluj-Napoca, in anul I. Impreuna cu alte doua colege realizez o campanie publica ce are ca tema “abandonul copiilor”, campanie ce trebuie promovata atat pe teren cat si online. Pentru online ma gandeam sa public cateva date despre aceasta campanie pe anumite bloguri ce au, oarecum, legatura cu problema abordata.
    Daca sunteti de acord sa scrieti cateva lucruri si despre ceea ce noi am realizat, v-am fi mai mult decat recunoscatoare. Va multumim !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *