Violenta in randul copiilor

“Violenta este tot ceea ce desfigureaza conditia umana”, spunea Costel Zagan in creatia sa literara “Inventeme”. Pornind de la acest citat transant si profund in acelasi timp, se cuvine sa acordam o atentie deosebita unui fenomen tot mai des intalnit: violenta in randul copiilor.

111004030944-bullyproof-kids-story-top

Violenta este intalnita peste tot

Din pacate, violenta este tot mai intalnita, atat in scoli, cat si in familie sau in mediul de viata al celor mici. Este foarte important ca parintii sa evite certurile si agresiunile verbale si fizice in fata copiilor, pentru ca acestia sa nu fie influentati si mai tarziu sa fie, la randul lor, agresivi cu familia sau prietenii.

Cadrul familial este deosebit de important pentru ca, viitorul adult sa se dezvolte firesc, avand la baza principii dupa care sa isi traseze cursul vietii. Ceea ce pentru adulti reprezinta ceva normal si ca facand parte din rutina zilnica, pentru un copil poate fi traumatizant si foarte greu de suportat. Din nefericire, sunt si numerosi copii, care din cauza situatiei dificile din familie si a lipsurilor materiale, aleg sa isi curme viata. Tocmai din acest motiv, trebuie acordata o importanta majora acestui aspect.

De multe ori, agresivitatea este imprumutata si insusita, din mass-media, din filme, emisiuni sau chiar desene animate si jocuri. Agresivitatea isi are debutul atunci cand din cauza unor frustrari adunate in timp, dar si a factorilor externi care contribuie la tensiunea interioara a copilului, acesta rabufneste intr-un mod neasteptat, deseori provocand un soc parintilor sau colegilor. Totusi, nu este indicat sa va catalogati copilul ca fiind violent sau agresiv doar dupa un episod de acest gen, ci sa ii urmariti comportamentul si sa identificati eventuale noi elemente care ar putea sa va sugereze ca ceva nu este in regula.

Nu ignorati agresivitatea

Ignorarea unui comportament agresiv sau chiar incurajrea acestuia nu va face decat ca, peste ani, copilul dumneavoastra sa isi dezvolte aceasta latura negativa a personalitatii si sa devina o problema atat pentru societate cat si pentru propria familie. Incercati sa purtati discutii libere si deschise cu copilul, pentru a-i putea explica mai multe despre cat de periculoasa poate fi agresivitatea, si nu incercati sa ii justificati comportamentul, pentru motive de genul: m-a suparat un coleg, am fost luat in ras in grupul de prieteni, mi-a mancat sora toata ciocolata sau am vrut sa le arat ca sunt mai tare decat ei. Aceste motive sunt deseori folosite de catre cei violenti, pentru a gasi totusi o justificare pentru faptele lor antisociale, insa ca parinte nu trebuie sa le acceptati.

Psihologii considera ca tinerii sau copiii care au un comportament agresiv, au o gandire absolutista si rigida si ca nu vor spune niciodata mi-as dori, ci doar trebuie. O alta trasatura definitorie este si lipsa de toleranta, care in timp creeaza frustrare. Acestia sunt de parere ca cei care au un comportament agresiv pot fi incadrati in tipologia persoanelor vulnerabile, intolerante si totodata sensibile, care ajung sa recurga la gesturi extreme, in incercarea de a-si depasi frustrarile.

Masuri impotriva unui comportament agresiv

Comportamentul agresiv al viitorului adult isi poate gasi ameliorarea sau chiar anihilarea, daca parintii urmaresc atent problema, inca de la primele semne, si le ofera copiilor alternative, care sa ii ajute sa scape de frustrari si sa le contureze o alta viziune asupra vietii. Iata cateva masuri pe care le puteti lua in cazul in care observati semne de agresivitate repetata la copilul dumneavoastra:

  •  Exersati alaturi de copil modalitati civilizate si pasnice prin care acesta sa obtina lucrurile pe care si le doreste, urmarind in acelasi timp si explicarea faptului ca, si un eventual esec este ceva firesc si normal.
  • Stabiliti reguli precise de comportament, pe care copilul dumneavoastra sa le cunoasca, impreuna cu consecintele incalcarii acestora.
  •  Evitati pe cat posibil sa puneti copilului etichete de genul “copil neascultator” sau “copil rau”. Nu este indicat sa asezam pe acelasi nivel personalitatea unui copil si comportamentul acestuia.
  • Laudati si incurajati jocurile alaturi de ceilalti copii, precum si situatiile in care copilul este calm si se comporta politicos si nu creeaza niciun fel de problema celor din jur.
  • Urmariti comportamentul copilului si fata de animale. Deseori, aceasta poate fi o forma mascata de manifestare a violentei. Astfel, daca veti observa copilul chinuind o pisica sau un caine, discutati cu acesta si explicati-i faptul ca este gresit si urat ceea ce face si ca orice fiinta chinuita sufera.

Agresivitatea poate fi o cauza principala pentru numeroase alte comportamente. Nu igorati comportamentul violent al copilului, iar daca nu reusiti sa rezolvati problema, apelati cu incredere la un psiholog.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Violenta in randul copiilor, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *