Schimbarile adolescentei

Adolescenta este o perioada de schimbari rapide la copii, atat fizic si cognitiv. Acest lucru ii face pe acestia sa aiba si unele modificari de comportament care pot reprezenta o problema. Cu abordarea corecta, puteti rezova problemele de comportament intr-un mod relativ simplu si civilizat.

Angry-Teen

Copilul dumneavoastra pare ca va uraste

Dintr-o data, adolescentul incepe sa va trateze ca pe un gunoi, desconsiderand tot ceea ce spuneti. Daca va ganditi bine, veti vedea ca ati mai trecut prin asta inainte, atunci cand adolescentul era un copil mic, numai ca in loc de a striga “nu!”, cum facea cu ceva timp in urma, acum isi da ochii peste cap in semn de dezgust, tranteste usa sau va raspunde rastit.

“Este foarte greu pentru parinti atunci cand acest lucru se intampla, insa este doar o perioada de separare si individualizare care apare in timpul adolescentei, multi copii au nevoie sa-si respinga parintii, pentru a isi putea gasi propria identitate”, spune Nadine Kaslow, dr. psiholog la Universitatea Emory din Atlanta, USA. La aceasta varsta, adolescentii se concentreaza mai mult pe prietenii lor, decat pe familie, ceea ce nu este un lucru foarte normal.

Un adolescent poate simti unele lucruri mult mai intens, astfel ca ceea ce poate parea un lucru fara importanta pentru dumneavoastra, poate fi extrem de important pentru acesta. Parintii au tendinta de a banaliza importanta anumitor lucruri din viata adolescentilor. Acest fapt ii face pe copii sa se simta gresit intelesi, si in cele din urma vor inceta sa mai comunice cu acestia.

Cum ar trebui sa priviti problemele adolescentilor

Uneori, parintii se simt atat de raniti de tratamentul adolescentilor incat acestia raspund tot prin respingere – ceea ce este o greseala. Adolescentii stiu ca inca au nevoie de parintii lor, chiar daca ei nu pot uneori accepta acest lucru. Ca parinte, trebuie sa va pastrati calmul si sa incercati sa rezistati acestei faze de rebeliune adolescentina, care de obicei trece dupa varsta de 16-17 ani a copilului.

Insa, nimeni nu spune ca ar trebui sa ii permiteti adolescentului sa se comporte urat cu dumneavoastra, iar atunci cand acest lucru se intampla, va trebui sa puneti in aplicare unele standarde de baza referitoare la comportament. O solutie buna este si urmatoarea abordare: “Daca nu poti spune ceva frumos, mai bine nu spune nimic”. Aratandu-i adolescentului ca sunteti acolo pentru el, indiferent de ceea ce se intampla, este mult mai probabil ca acesta sa lase garda jos si sa vi se confenseze din nou dupa o perioada de timp, ceea ce duce la o apropiere intre dumneavoastra si copil.

Nu oferiti sfaturi discreditandu-i prietenii sau care sa minimizeze problemele, spunandu-i ca intr-o zi isi va da seama ce stupid a fost gandindu-se la astfel de lucruri, care au aparut la scoala sau in interiorul grupului de prieteni. Ascultati-l, aratati-va interesul si puneti-va in locul adolescentului, pentru ca, la urma urmei, ati fost si dumneavoastra in aceeasi situatie in timpul adolescentei.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Schimbarile adolescentei, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *