O comunicare mai buna cu adolescentii

Cand am avut intre 12 si 15 ani, ma deranja totul cu privire la mama mea, si am simtit ca nu puteam face nimic care sa o multumeasca. Suna familiar? Anii adolescentei pot fi groaznici in ceea ce priveste comunicarea intre un parinte si copil, iar amandoi si-ar dori sa aiba o relatie mai buna dar, deseori, este imposibil ca acest lucru sa se intample.

comunicare cu adolescentii

Aceasta perioada de timp este foarte importanta in viata copiilor. Ei se confrunta cu o multime de probleme si au nevoie de indrumare si sprijin. De obicei, frustrarea lor nu are legatura cu parintii insa, cu toate acestea, de multe ori este imposibil de comunicat cu ei. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a comunica cu adolescentul atunci cand comunicarea cu acesta este dificila:

1. Cauta-l acolo unde este.

Adolescentul este mai mereu pe telefon, MySpace, Facebook sau pe alte retele de socializare? De ce sa nu comunici cu el in acest fel? Desigur, nu trebuie sa ii scrii incontinuu pe Facebook sau mesaje SMS, acest lucru s-ar putea sa il enerveze, si sa se creeze astfel efectul opus fata de ceea ce iti doresti. Dar daca ii trimiti uneori mesaje, s-ar putea sa i se para un lucru interesant. Trucul este sa fii o persoana deschisa si distractiva. La anumite intervale de timp poti sa ii trimiti mesaje despre ceva ce sti ca ii place. De exemplu: “Cred ca doresti sa citesti acest articol despre pinguini. LOL!”

2. Scrie-i scrisori.

In perioada cea mai dificila de comunicare cu copilul, asternerea pe hartie a ceea ce simti s-ar putea sa fie o modalitate buna de a atinge un punct sensibil al acestuia si de a il face sa isi doreasca sa raspunda in acelasi mod. De multe ori, este mai usor sa scrii unele lucruri, decat sa le spui fata in fata. La fel este si in cazul copilului, acesta putand fi astfel mai deschis in legatura cu ceea ce simte, lucru care in final va poate apropia mai mult.

3. Comunica nonverbal cu el.

Foarte multe emotii si sentimente pot fi exprimate nonverbal. Sa te rupi de lucrurile zilnice impreuna cu copilul tau cel putin o data pe saptamana poate sa fie un lucru distractiv si benefic. Puteti sa dansati, sa faceti un sport sau sa gatiti, daca aceste lucruri ii fac placere. Trebuie sa acorzi o atentie foarte mare la felul in care adolescentul reactioneaza. Aceste activitati va pot apropia si te pot ajuta sa ai o comunicare nonverbala mai buna cu acesta.

4. Lasa-l pe el sa decida cand vrea sa comunice.

“Conflictul poate aparea atunci cand adolescentii sunt fortati sa comunice”, spune Jyoti Jain, specialista in psihiatrie. “Daca le oferi spatiu, uneori, vor incepe sa comunice cu tine de buna voie, atunci cand se simt pregatiti”, spune aceasta. Puteti sa folositi pe usa adolescentului un semn care sa aiba pe o parte culoarea verde, iar pe cealalta parte culoarea rosie. Daca pe usa copilul afiseaza culoarea rosie, inseamna ca nu este disponibil sa vorbeasca. In cazul in care semnul este transformat in verde, inseamna ca el este pregatit sa vorbiti. Aratandu-i ca ii respecti nevoia de spatiu, dar ca esti acolo pentru el cand are nevoie de tine, il va ajuta sa se simta mai confortabil. Ce faci insa daca semnul este intotdeauna rosu? Incerci o alta tactica dupa un timp.

5. Comunica deschis despre orice problema.

“Biologic, exista o multime de lucruri care se intampla in corpul unui adolescent”, spune Jain. Aceasta sugereaza folosirea unor intrebari deschise, cum ar fi “Ma intreb daca…”, mai degraba decat a ii cere sa-si exprime pur si simplu sentimentele. Asigura-te ca il privesti in ochi atunci cand vorbesti cu el si arata-i ca asculti cu interes ceea ce are de spus. Daca nu poti sa ii acorzi atunci atentia necesara, asigura-l ca veti vorbi mai tarziu, cand timpul o va permite. Incearca sa nu minimizezi problema lui. Chiar daca pentru tine poate parea un lucru nesemnificativ, pentru un adolescent poate insemna totul. Preocuparile adolescentului conteaza si merita atentia ta.

Atunci cand comunicare intre tine si adolescent nu se imbunatateste, este o idee buna sa mergeti la un specialist pentru terapie si consiliere, acesta putandu-va ajuta sa spargeti barierele de comunicare.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
O comunicare mai buna cu adolescentii, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Copilul meu nu prea îmi povesteşte acasă despre ce a făcut în timpul zilei... (Partea 1) : Blog Pentru Copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *