Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare

In data de 2 aprilie 2013, debuteaza prima etapa prin care copiii care au implinit sase ani trebuie sa isi gaseasca un loc in unitatile de invatamant, fie scoli, fie gradinite. Totusi, noutatea pe care Ministerul Educatiei o aduce pentru functionarea clasei pregatitoare, pentru anul scolar 2013-2014, este aceea ca nu toti copiii trebuie sa mearga la clasa pregatitoare, iar locurile pot fi rezervate. Copiii care au implinit deja 7 ani pot fi inscrisi direct in clasa intai. Micutii care au implinit 6 ani pana la data de 31 august, se pot inscrie la clasa pregatitoare.

11clasa_pregatitoare_CP_01_5a14d05d1a

La fel ca in anii anteriori, parintii isi pot inscrie copiii la una din scolile din circumscriptia in care locuiesc. Totusi, daca parintii fac o cerere separata, copiii pot fi inscrisi si la alta scoala. Daca scoala sau gradinita respectiva nu accepta cererea de inscrierea, se pastreaza locul din scoala de circumscriptie.

Inscrierea la unitatile de invatamant urmeaza sa se realizeze dupa urmatorul program:
• 2-22 aprilie – etapa I
• 8-17 mai – etapa a II-a
Copiii pot fi inscrisi pe internet sau direct la unitatile de invatamant.

Acte necesare:
• Cerere tip, care poate fi gasita la unitatile de invatamant
• Certificatul de nastere al copilului
• Copie dupa actul de identitate al parintelui/sau al tutorelui legal
• Atestare psihosomatica, daca este necesar

Unii copii vor avea prioritate la inscriere. Mai exact, copiii care au un frate/o sora care deja studiaza in unitatea de invatamant unde unde vor sa fie inscrisi, cei care sufera de un handicap si cei care provin din casele de copii. Fiecare unitate de invatamant are dreptul de a elabora noi criterii pentru departajarea viitorilor elevi. Acestea pot fi, de exemplu, existenta domiciliului parintilor sau bunicilor in zona scoli, locul de munca al parintilor aflat in proximitatea unitatii de invatamant etc.

Pana la data de 31 martie, parintii vor fi consulatati in legatura cu clasa pregatitoare. Ministrul educatiei urmeaza sa elaboreze un ordin pe care il va da luna viitoare, prin intermediul caruia se va permite inscrierea in clasa I si a acelor copii care din diverse motive nu au urmat cursurile clasei pregatitoare pana acum, desi aveau varsta de 6 ani. Copiii care au varsta sub 6 ani pot fi si ei inscrisi la clasa pregatitore, dar acest lucru nu este obligatoriu, decizia inscrierii urmand sa fie facuta dupa o evaluare specifica.

Clasa 0 a facut parte din ciclul primar, iar acest lucru va ramane valabil si pentru urmatorul an scolar. Mai multe informatii despre procesul de inscriere a celor mici in clasa pregatitoare pot fi aflate de pe site-ul www.edu.ro, la unitatile de invatamant sau la numarul de telefon apelabil gratuit 0800.816.256.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *