Efectele negative ale violentei asupra copiilor – Campania “Copiii fara etichete”

Zilele trecute a fost lansata la nivel national campania “Copiii fara etichete”, si in paralel cu acesta a fost facut public un studiu complex referitor la abuzurile impotriva copiilor. Studiu s-a desfasurat in tara pe durata a zece ani. Ideea centrala care reiese din studiu este aceea ca situatia in societatea noastra este una ingrijoratoare si ca se impun schimbari majore in procesul educational.

copii fara etichete

Trebuie sa se inlocuiasca violenta, atat de prezenta peste tot, cu un limbaj civilizat, cu modele comportamentele demne de urmat, deoarece este dovedit faptul ca violenta genereaza violenta. Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv la Salvati Copiii Romania, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca “Ii ajutam pe copiii nostri sa devina oameni mari, daca ii crestem fara etichetele educationale traditionale: bataie, umilinta, jigniri, stigma pe criterii sociale sau etnice”.

Cifre ingrijoratoare

Nu mai putin de 38% dintre parinti recunosc faptul ca isi abuzeaza fizic copii, in timp ce 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor. Metodele de corectie aplicate celor mici, cum ar fi “lovitul cu palma” sau “urecheala” nu sunt considerate de parinti ca fiind o forma de abuz fizic, acelasi lucru considerand si copiii. In Romania, 20% dintre parinti considera ca bataia este un mijloc eficient de educatie a copiilor, iar 18% dinre cei mici au marturisit ca au fost loviti cu diverse obiecte: curea, bat, lingura din lemn, nuia.

Din nefericire, este foarte raspandita ideea conform careia, copiii trebuie din cand in cand batuti pentru a intelege unele lucruri sau pentru a-si schimba comportamentul. Insa, parintii nu constientizeaza faptul ca, dincolo de trauma fizica pe care o provoaca celor mici, impactul asupra psihicului este unul extrem de negativ, care in timp poate sa duca la transformarea copilului intr-un adult violent si cu acelasi mod de gandire ca parintele sau.

Consecintele abuzului fizic asupra copiilor

Cele mai importante consecinte pe care le are pedeapsa fizica si emotionala asupra copiilor:

• Afecteaza dezvoltarea emotionala copiilor
• Poate sa creeze resentimente, ostilitate, teama fata de parinti, copii devenind frustrati, existand riscul ca acestia sa se inchida in ei si sa nu mai comunice
• Slabeste legaturile de atasament dintre copil si parinte
• Bataia are efecte negative pe termen lung si afecteaza modul de gandire a viitorului adult, care la randul sau poate deveni violent

Din pacate, se constata o crestere alarmanta a numarului de acte de violenta savarsite in scoli. Astfel, 85% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc, 33% sunt ofensati si etichetati de catre profesori, in timp ce 7% dintre acestia spun ca sunt batuti de catre cadrele didactice.

Scopul campaniei “Copiii fara etichete”

Campania “Copiii fara etichete” are ca scop principal constientizarea violentei asupra copiiilor din Romania, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta si educarea copiilor. Totodata se intentioneaza schimbare practicilor violente cu metode educationale pozitive dar si respectarea copiilor si nu umilirea acestora.

Copiii nu au nevoie de etichete pentru a deveni mai buni, din contra, acestia au toate sansele sa devina rai, violenti si pasivi la actele de violenta din jurul lor, considerand ca asta inseamna normalitate. Etichetele puse copiilor creeaza discrepante majore intre copii, ii clasifica ca pe nsite obiecte “bun”/”rau” sau “cuminte”/“obraznic”. Dincolo de aceste cuvinte, care pot afecta foarte mult personalitatea in plina dezvoltare a celui mic, se creeaza automat un tipar din care copilului ii este greu sa iasa, are nevoie de timp si multe fapte ”bune”, pentru a demonstra ca ceea ce cred parintii sau profesorii despre el, este gresit.

Poate ca este bine sa luam aminte din invataturile parintelui Arsenie Boca, care spunea ca “Violenta poate ataca celula genetica prin modificarile din interiorul organismului”. Nu prin violenta si agresiuni fizice si verbale trebuie educati si crescuti copiii, ci prin blandete, dragoste, intelegere si intelepciune.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Efectele negative ale violentei asupra copiilor - Campania “Copiii fara etichete” , 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *