Bolile copilariei: Varicela si Rujeola

Varicela, cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, si rujeola, cunoscuta si sub denumirea de pojar, sunt cele mai frecvente boli ale copilariei. Acestea sunt infectii contagioase care apar mai ales la copiii cu varste sub 10 ani, cum este cazul varicelei, respectiv la copiii cu varste sub 3 ani, cum este cazul rujeolei. Varicela se manifesta prin febra si eruptii cutante, iar rujeola este o infectie respiratorie asemanatoare gripei, aceasta manifestandu-se prin eruptii cutante, febra si tuse.

varicela si rujeola

Varicela (varsat de vant)

Simptome

Roseata, senzatie de mancarime, pete si vezicule raspandite pe tot corpul, dar in special pe fata, brate si picioare. Afectiunea este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Inainte de a aparea eruptii cutante, copilul are febra moderata si simptome asemanatoare gripei.

Tratament

Tratamentul simptomatic pentru a reduce mancarimea se poate face cu lotiune calmanta si/sau antihistaminice. Pentru a reduce febra se poate administra, spre exemplu, paracetamol si/sau ibuprofen. In cazul in care petele ajung sa fie infectate cu bacterii, este recomandat un antibiotic. In cazurile severe, este prescris uneori un tratament antiviral.

Perioada de incubare

Intre 10 si 20 de zile de la expunerea la infectie si aparitia simptomelor.

Perioada contagioasa

Varicela este foarte contagioasa incepand de la cateva zile inainte ca boala sa izbucneasca si pana la ultima pata, care dispare de obicei la o saptamana de la aparitia infectiei. Copilul ar trebui sa fie exclus de la scoala in acest timp si sa evite contactul in special cu femeile gravide, care nu au avut anterior aceasta afectiune, si cu orice persoana care are un sistem imunitar slabit sau care face chimioterapie. Infectia este transmisa prin intermediul tusei sau stranutului si prin eruptia veziculelor cu lichid.

Rujeola (pojarul sau febra de trei zile)

Simptome

Un copil care are rujeola are o febra mare timp de trei zile. Apoi, febra scade si copilul dezvolta o eruptie constand in pete rosiatice. Aceasta afecteaza organismul, bratele si picioarele, timp de aproximativ 12-14 ore. Dupa aceea infectia dispare. Aceste simptome au fost observate in cea mai mare parte la copiii cu varsta de 3 ani.

Tratament

Dezbracati copilul pentru a va asigura ca acestuia nu ii este prea cald. Pentru a controla temperatura, sunt recomandate medicamente precum paracetamol sau ibuprofen, iar pentru a se evita deshidratarea este nevoie sa se consume multe lichide.

Perioada de incubare

Intre 10 si 15 zile de la expunerea la infectie si aparitia simptomelor.

Perioada contagioasa

Infectia este contagioasa pe toata durata bolii si pana la 2-3 zile dupa aceea. Trebuie evitat contactul cu alti copii pe toata perioada bolii, mai ales cu cei care au varsta sub 3 ani. Copiii pot sa intre din nou in contact cu alti copii, dupa ce temperatura a revenit la normal.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Bolile copilariei: Varicela si Rujeola, 4.5 out of 5 based on 4 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *