Cum îl ajut pe copil să învețe?

… Și răspunsurile vin de pretutindeni, sub diferite forme, de la metode tradiționale pană la abordări psihologice actuale.

cum-ajuti-copilul-sa-inveteEste de ajutor pentru orice copil să îi oferi exemple practice, concrete,  astfel încat să reușească să dea sens informațiilor ce vin spre el. La început, temele se fac de către copil însoțit de părinte, pentru ca treptat copilul sa devină autonom în acest demers, părintelui revenindu-i datoria de a-l verifica. În felul acesta, copilul primește gradul de autonomie de care are nevoie, dar în același timp părintele arată că îl interesează ce se întâmplă la școală.

Un factor important  este respectarea unui program bine stabilit, mai ales în timpul săptămanii, atât de către părinte cât și de către copil. Ora de somn stabilită împreună cu copilul, în funcție de vârsta acestuia,  este vitală pentru o bună funcționare și în special pentru capacitatea de concentrare a atenției.

Toate acestea vor fi adaptate la personalitatea copilului și la dinamica familiei. Implicarea copilului în hobby-urile părinților îi va antrena curiozitatea și va dori să afle lucruri noi.

Discută cu învățătorul sau cu profesorii lui și sigur vei afla lucruri utile. De asemenea, informează cadrele didactice asupra ritualului de a învăța al copilului pentru a asigura consistența și coerența demersului în cele două medii.

Desigur vor exista situații tensionate și comportamente neadecvate din partea lui. Este necesar ca astfel de  momente să aibă consecințe potrivite, fie ele și neplăcute, astfel încât copilul să învețe și să nu le repete.

Mare grijă însă la riscul de a reinventa ”Legea Talionului” și să intri astfel  într-un conflict inutil cu copilul. ”Ai facut asta, plătești” poate deveni foarte repede o dictatură a consecințelor .

Copiii reacționează cel mai bine la încurajări, iar procesul de învățare nu face excepție. Prin încurajare îi oferi încredere, iar încrederea în propria persoană duce la reușită.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Cum îl ajut pe copil să învețe?, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Anda

Despre Anda Costache

Anda Costache este Profesor PSHE ( Personal, Social and Health Education) in cadrul Scolii Little London. A absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea București si a continuat cu un master în Terapie şi Recuperare la aceeaşi facultate. În paralel cu studiile universitare a terminat un curs de formare în psihoterapie experenţială, formare centrată pe terapia copilului şi a familiei. Îi place să lucreze cu oamenii și în mod special cu copii.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *