Copilul dvs. poate studia gratuit in Spania

Multi parinti sunt plecati in strainatate sa munceasca si deseori isi lasa copiii in tara, in grija rudelor sau prietenilor. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca separarea copiilor de parinti, mai ales cand acestia deja sunt la scoala, are un impact negativ asupra psihicului, comportamentului si vietii celor mici.

De aceea, este indicat, sa faceti tot posibilul ca sa tineti copiii langa dvs., mai ales ca acestia au posibilitatea sa studieze si in alte tari, cum este si cazul Spaniei.

Sistemul educational din Spania

Una din cele mai mari comunitati de romani se regaseste in Spania. Aici, copiii romani sunt primiti sa studieze, chiar daca parintii acestora nu sunt rezidenti. Sistemul de invatamant spaniol este obligatoriu si gratuit, in cadrul acestuia putand studia elevii care isi echivaleaza anii de studiu deja efectuati aici.

In Spania, invatamantul obligatoriu este pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani.
Sistemul de educatia spaniol este impartit in 3 cicluri separate:
1. Educatia elementara: clasele I-VI – categoria de varsta 6-12 ani
2. Educatia secundara: clasele VII-X – categoria de varsta 12-16 ani
3. Bacalaureatul: clasele XI-XII – categoria de varsta 16-18 ani

Copiii de 3, 4 si 5 ani pot fi inscrisi in invatamantul prescolar. Nu este obligatoriu acest nivel, insa este indicat ca acestia sa il parcurga, pentru a se putea adapta mai suor la invatamantul primar si pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare.

Dupa ce finalizeaza educatia secundara, adica 10 clase, elevii se pot retrage de la studii, si obtin un certificat de absolvire, sau isi pot continua studiile in urmatorul nivel: bacalaureatul, la finalul caruia, pot obtine titlul de “Bachiller”. Dupa ce absolva liceul, elevii se pot inscrie la Universitate sau la Cursurile de Formare Tehnica de nivel superior.

Evaluarea elevilor

Evaluarea elevilor se face cu note de la 1 la 10, astfel:
1 la 4 – inseamna ca nu s-a obtinut nivelul minim necesar
5 – nivelul este cel minim admis
6 – elevul detine cunostinte la un nivel acceptabil
7, 8 – se considera ca elevul are un nivel de cunostinte bun
9,10 – elevul a atins cel mai inalt nivel de pregatire

Periodic, parintii primesc informatii referitoare la evolutia scolara a copiilor lor si le sunt indicate progresele acestora, precum si aspectele ce trebuie sa fie imbunatatite. In acest fel se realizeaza in permanenta o comunicare intre scoala si parinti, pentru ca acestia sa stie la cateva luni ce face copilul lor si care este situatia scolara a acestuia, astfel in cazul in care sunt probleme acestia afla din timp.

Conditii de eligibilitate

Pentru a studia in Spania, trebuie ca elevii sa isi echivaleze diplomele aici, apoi sa completeze o cere tip si o fisa de inscriere provizorie, documente care se obtin de la Ambasada Spaniei sau de pe site-ul Ministerului Educatiei din Spania. Parintii mai trebuie sa achite si o taxa, perceputa de autoritatile spaniole. Dosarul cu toate actele trebuie trimis in orasul unde se afla scoala aleasa pentru studii sau la Ambasada Spaniei din Romania. Nu este necesar niciun document din partea scolii din tara, daca este vorba despre inscrierea in clasele I-IX. Pentru inscrierea la liceu, elevii trebuie sa aiba cunostinte elementare spre medii de limba spaniola/engleza sau sa fi studiat minim 2 ani aceasta limba in gimnaziu sau liceu.

Scoala, mijloc de socializare

Sistemul de invatamant spaniol este unul in care se pune accentul pe calitate, performanta si integrarea viitoare a tinerilor pe piata muncii, de aceea in scolile spaniole sunt foarte intalnite activitatile extracurriculare, care se realizeaza voluntar, in afara orelor de curs si urmaresc integrarea elevilor in colectiv, dezvoltarea capacitatilor de socializare si de lucru in echipa.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)
Copilul dvs. poate studia gratuit in Spania, 4.5 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *