Pericolele consumului in exces de dulciuri

Tuturor ne plac dulciurile, dar daca sunt consumate in exces, pot provoca numeroase probleme de sanatate, mai ales copiilor. Principalul pericol din compozitia dulciurilor este zaharul, si ce contin dulciurile din abundenta, daca nu zahar?

Zaharurile afecteaza organismul pe mai multe niveluri, acestea putand duce la obezitate, diabet zaharat si insuficienta cardiaca, dar, de asemenea, pot deteriora si dintii. Pentru a evita aceste probleme nu inseamna ca trebuie sa interziceti copiilor consumul de dulciuri, ci sa aveti grija ca acestia sa le consume moderat.

Mai jos va sunt prezentate principalele probleme cauzate copiilor de consumul excesiv de zahar si dulciuri.

Grasimile

Organismul transforma zaharul in doua pana la cinci ori mai multe grasimi decat o face amidonul. In afara de zahar, dulciurile contin multe alte grasimi printre ingredientele sale, cum ar fi ciocolata, nucile si produsele lactate.

Obezitatea

Consumul in exces de dulciuri poate duce la cresterea semnificativa in greutate si in cele din urma la obezitate. In timpul copilariei, obezitatea poate duce la aparitia diabetului zaharat. Faptul ca zaharul determina o scadere a secretiei de insulina, poate, de asemenea, contribui la obezitatea indusa prin diabetul zaharat.

Hiperactivitatea

O crestere a zaharului din sange determina producerea de adrenalina, care provoaca la copii hiperactivitate, anxietate, incapacitate de concentrare si slabiciune, precum si alte probleme de atitudine.

Cresterea colesterolului

Consumul excesiv de zahar poate duce la o crestere a colesterolului, de fapt la o scadere a nivelului de colesterol bun. Acest lucru poate provoca boli de inima si un risc crescut de atacuri de cord.

Nivelul de hormoni

Zaharurile din interiorul dulciurilor pot afecta negativ nivelul de hormoni la copiii de ambele sexe. In cazul baietilor, consumul excesiv de zahar duce la cresterea nivelului de estrogen. In cazul fetelor, desi inghetata pare cel mai bun remediu pentru sindromul premenstrual, prea mult zahar poate creste de fapt durerea si poate duce la modificari ale dispoziției.

Probleme de digestie

Consumul de prea multe dulciuri deshidrateaza organismul si duce la retenie de apa, cauzand astfel probleme intestinale si constipatie.

Carii

Zaharurile raman in gura dupa ce dulciurile au ajuns in stomac. Cand se amesteca cu saliva, zaharul se transforma intr-un acid care afecteaza smaltul dintilor, ceea ce duce la carii si boli gingivale.

Alergii

Dulciurile, in special cele care contin ciocolata, nuci, alune, migdale, precum si gluten, pot provoca diferite alergii copiilor. Pentru cei cu alergii grave provocate de nuci, bomboanele de ciocolata pot fi mortale. De obicei, in cazul in care bomboanele includ nuci, alune, arahide sau gluten, acestea sunt vizibile in forma solida. Insa, ele pot si sa nu fie vizibile printre ingredientele bomboanelor, dar sunt listate pe eticheta produsului. Asigurati-va ca cititi fiecare eticheta inainte de a consuma copilul produsul respectiv. De asemenea, trebuie sa le explicati copiilor ca dulciurile sunt un desert si nu ar trebui sa fie consumate ca si o gustare.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.4/5 (12 votes cast)
Pericolele consumului in exces de dulciuri, 4.4 out of 5 based on 12 ratings

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Ce trebuie sa facem pentru a ne mentine copiii mereu sanatosi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *