Metoda educationala Montessori

Metoda a fost dezvoltata de catre dr. Maria Montessori (n. 1870 – d. 1952), prima femeie medic din Italia, aceasta elaborand-o cu ajutorul observatiilor sale stiintifice, asupra copiilor. Astazi, aceasta metoda este practicata in aproximativ 20.000 de scoli din lumea intreaga, inclusiv in Romania, metoda punand copilul in prim-plan si oferindu-i acestuia o anumita libertate si un mediu in care sa isi poata dezvolta inteligenta, precum si abilitatile fizice si psihice.

metoda educationala Montessori

 

Avand cunostinte deosebite in pedagogie, psihiatrie sau antropologie, dr. Maria Montessori a dezvoltat un model educational, care ii incurajeaza pe copii sa invete in mod individual, intr-un mediu placut, punandu-se accentul pe autoeducatie. Metoda le da copiilor posibilitatea sa isi dezvolte abilitatile cu care s-au nascut, mergandu-se pe ideea ca fiecare copil are un anumit potential propriu, rolul educatorului sau al profesorului fiind doar acela de a il ghida pe cel mic.

Caror categorii de varsta se adreseaza acest model educational?

Dr. Maria Montessori a dezvoltat un program pentru copiii cu varstele cuprinse intre 0 si 12 ani, acestia fiind impartiti pe categorii de varsta astfel: 0 – 3 ani, 3 – 6 ani, 6 – 9 ani si 9 – 12 ani. Aceasta a scris si a tinut prelegeri referitoare si la varstele cuprinse intre 12 – 18 ani si 18 – 24 ani, insa aceste programe nu au fost elaborate in cursul vietii.

Care sunt diferentele fata de educatia traditionala?

Principalele lucruri care diferentiaza aceasta metoda de educatie de cea traditionala sunt urmatoarele: predarea se face individual fiecarui copil; grupele sunt alcatuite din copii de varste diferite (ex. 6 – 9 ani); rolul profesorului este de a il ghida pe copil, acesta avand libertatea sa isi aleaga singur ceea ce doreste sa studieze si timpul pe care sa il aloce pentru studiu; copiii lucreaza atat singuri, cat si in grup, avand astfel si posibilitatea sa se ajute reciproc; metodele de lucru incurajeaza autodisciplina, iar materialele ii ajuta pe copii sa isi verifice singuri greselile; mediul de lucru este foarte important, existand materiale care ii ajuta pe copii sa-si dezvolte toate simturile; copiii nu sunt obligati sa aiba un loc stabil in timpul cursului, acestia putandu-se deplasa si interactiona pentru a face schimburi de idei si pareri; parintii pot participa la cursuri.

Premisele principale ale educatiei Montessori

Copiii poseda o sensibilitate neobisnuita si o capacitate intelectuala marita de a absorbi si de a invata din mediul lor, spre deosebire de adulti.

Primii 6 ani din viata copiiilor sunt cei mai importanti ani de crestere si dezvoltare intelectuala, invatarea inconstienta trecand treptat la nivelul constient.

Copiii trebuie sa fie vazuti ca fiind diferiti fata de adulti, fiecare persoana fiind, de asemeni, diferita in comparatie cu celelalte.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Metoda educationala Montessori, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Pingback: Școala este o închisoare și dăunează copiilor noștri

  2. Pingback: Blog Pentru Copii | ‘Curriculum’ la noi şi la alții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *