Copiii si fumatul pasiv

Efectele fumatului asupra oganismului uman sunt printre cele mai grave, ducand tot mai des la deces. Cele 4000 de substante chimice care compun o tigara sunt foarte nocive pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru copii. Conform cercetatorilor, aproximativ 60 dintre acestea pot sa declanseze o anumita forma de cancer.

Cele mai nocive substante componente ale unei tigari sunt: cianura de oxigen, monoxidul de carbon, gudronul, radicalii liberi si diversele metale, cum sunt arsenul, cadmiul sau alte aliaje, toate determinand grave disfunctionalitati ale organismului nostru.

Riscurile fumatului pasiv

Fumatul este unul dintre obiceiurile cele mai proaste pe care un parinte le are atunci cand ne raportam la copilul sau. Indiferent de varsta copilului, atunci cand fumati in preajma acestuia, sanatatea ii este afectata pe termen lung. Multi copii sunt sau vor deveni, din nefericire, fumatori pasivi, ceea ce este mai grav decat fumatul activ.

Fumatul pasiv duce la numeroase efecte negative asupra organismului copilului. Iritarea ochilor, inrosirea lor si diverse afectiuni ale gatului sunt doar cateva dintre simptomele neplacute care pot aparea pe termen scurt. De asemenea, nicotina trece in sange si poate cauza tulburari grave la nivelul sistemului imunitar al copilului, ceea ce poate determina raceli destul de dese ale celui mic, indiferent de anotimp. Copiii care sunt expusi timp indelungat fumului de tigara pot sa dezvolte mai multe afectiuni ale plamanilor si inimii.

Riscurile fumatului pasiv sunt mult mai ridicate in cazul nou nascutilor, care pot muri subit, imediat dupa nastere, ca urmare a faptului ca mama a fumat in timpul sarcinii. De asemenea, s-a constatat ca rata mortalitatii copiilor in primele zile de dupa nastere, sau in ultimele din timpul sarcinii, este mai ridicata in cazul mamelor fumatoare, fata de cele nefumatoare.

Specialistii confirma efectele nocive ale tutunului

Conform specialistilor, copiii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani, care tusesc din cauza fumatului pasiv, sunt mai predispusi spre a avea probleme grave de sanatate, mai ales boli din sfera ORL, cum ar fi: bronsite, otite, laringite.

S-a dovedit faptul ca majoritatea copiilor care au fost operati de polipi (vegetatii adenoide) si amigdale fac parte din familii in care cel putin o persoana fumeaza. Specialistii au demonstrat faptul ca un sfert din fumul expirat de adulti este inhalat de copil. De exemplu, daca tatal fumeaza 20 de tigari pe zi, copilul va “fuma” la randul sau 5 tigari, ceea ce reprezinta o cantitate enorma de toxine pe care plamanii sai o ingereaza.

Specialistii alergologi avertizeaza asupra existentei unei legaturi directe intre fumatul pasiv al celui mic si crizele de astm, acesta dezvoltand o sensibilitate mai mare fata de alergeni cum sunt polenul, acarienii sau praful.

Viata este mult mai pretioasa decat placerea oferita de tutun, asadar, inainte sa fumati din nou in preajma copilului dumnevoastra, ganditi-va ce iubiti mai mult: o tigara sau pe micutul dumneavoastra.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Copiii si fumatul pasiv, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *