Clasa pregatitoare, la scoala sau la gradinita?

Parintii care au copii aflati in grupa mare, la gradinita, vor trebui sa opteze, pana pe data de 31 de martie, daca cel mic va urma cursurile clasei pregatitoare in cadrul scolii sau al gradinitei.

De data aceasta, parintii decid

Daca atunci cand s-a adoptat introducerea clasei pregatitoare, parintii nu au avut nimic de spus, de data aceasta premierul Ponta, impreuna cu ministrul Dragnea, au decis ca este mai bine sa ii lase pe acestia sa hotarasca aceasta alegere, in special dupa valurile de raspunsuri primite dupa lansarea ideei.

Desi, la o prima vedere, nu pare a fi nici o diferenta intre clasa pregatitoare la gradinita si cea urmata in cadrul scolii, obligativitatea este cea care va cantari in decizia finala: daca aceasta este urmata in cadrul gradinitei, ea nu este obligatorie. In schimb, daca se opteaza pentru urmarea clasei pregatitoare in cadrul scolii, ea devine parte integranta a claselor primare – a caror urmare este obligatorie prin lege.

Dezavantajul vine din faptul ca, daca cei mai multi parinti vor alege sa se faca aceasta clasa pregatitoare in cadrul gradinitei, atunci Statul va trebui sa acorde ajutor financiar acestora pentru pregatirea cadrelor didactice, asigurarea spatiului, etc. Ori, dupa toate masurile austere luate, avand drept scuza lipsa banilor de la buget, putem deduce ca aceasta cheltuiala ar fi una usor inutila, date fiind conditiile. Asta, in special dupa ce, atunci cand clasa pregatitoare a fost introdusa in scoli, la inceputul anului scolar 2012, s-au cheltuit peste 14 milioane de euro pentru aceste aspecte…

In total, costurile au insumat pregatirea unui numar de 7.099 clase si a 8.736 de profesori. Daca se decide ca aceasta sa fie mutata la gradinita, toata aceasta munca si, implicit, bani ar fi pierduti iar autoritatile vor trebui sa acorde, din nou, buget.

Si totusi, clasa pregatitoare este folositoare

In ciuda deciziilor controversate ale Premierului, clasa pregatitoare este, totusi, un lucru bun care s-a intamplat in invatamantul romanesc. Daca e sa urmam aplicarea sistemului american de invatamant, dar si a altor tari, copiii merg la scoala de la 5 – 6 ani, si nu de la 7, asa cum se intampla la noi pana la aceasta decizie. Este corect, pentru ca cei mici au nevoie si de mana unui om pregatit corespunzator sa ofere educatie, pe langa cea a parintilor, pentru a avea o dezvoltare normala.

In plus, lipsa timpului parintilor este un factor care recomanda ca cel mic sa nu stea acasa intre anii gradinitei si ai scolii, deoarece si-ar putea pierde obisnuinta de a invata si nu ar putea fi supravegheat corespunzator. Insa, ar trebui acest fapt sa fie obligatoriu sau o alegere a parintilor?

Dumneavoastra pentru ce ati opta?

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Clasa pregatitoare, la scoala sau la gradinita?, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *