Cand copilul nu vrea sa manance…

Termenul de anorexie este unul cu o rezonanta destul de grava in mintea parintilor, fiind unul din motivele principale pentru care acestia ajung cu copiii lor la medic. Anorexia inseamna, mai simplu, lipsa apetitului.

Dincolo de aspectul legat de sanatate, anorexia este o problema de natura psihica, care afecteaza direct persoana care sufera de aceasta boala, dar si pe cei din jur, care sunt implicati involuntar. Multi parinti considera ca anorexia este o boala grava care se manifesta mai ales la adolescenti, nicidecum la copii, de aceea acestia accepta cu greu afectiunea, crezand ca situatia poate reveni la normal, fara un ajutor specializat.

De ce?

In copilarie, lipsa poftei de mancare poate fi asociata cu diverse afectiuni acute sau cronice. De asemenea, exista cazuri cand copiii ajung anorexici ca urmare a unor probleme psihogene, cu forme simple si tranzitorii, cum sunt cele care apar de multe ori la nasterea unui nou fratior in familie, la intrarea la gradinita sau la intreruperea contactului cu mama, si forme mai complexe, care poate afecta 3 din 8 copii. Unii bebelusi ajung sa sufere de anorexie infantila cronica atunci cand sunt intarcati si deci nu mai beneficiaza de laptele matern. Multi copii sufera ca urmare a unui factor extern, mai ales de natura familiala, care poate cauza lipsa poftei de mancare pe termen mai lung.

De asemenea, alimentatia este influentata si de personalitatea copilului, caci s-a observat faptul ca o parte dintre acestia, mai inteligenti, sau mai agitati, care nu isi pot gestiona energia in lucrari placute si utile, pe care medicii ii numesc hiperkinetici, tind sa manance mai putin decat ceilalati, deoarece considera ca mancarea reprezinta o pierdere de timp, o perioada in care nu se pot bucura de lucrurile din jur si nu reusesc sa exploreze mediul in care traiesc.

O alta categorie de copii riposteaza prin a nu manca, atunci cand sunt pusi sa manance ceva ce nu le place, cand mananca sub presiune, amenintari verbale sau chiar fizice, care pot transforma ora de masa intr-o obligatie. Daca parintii decid sa isi pedepseasca copilul, deoarece acesta nu termina de mancat tot din farfurie, este foarte probabil ca, acesta sa urasca pentru totdeauna acel fel de mancare si sa simta o repulsie de fiecare data cand se va pune presiune asupra sa la masa.

Ce e de facut?

In calitate de parinti, trebuie sa luptati pe doua fronturi: promovarea poftei de mancare, prin diverse trucuri de genul vase colorate, modele vesele, mancaruri diversificate si sub variate forme comice si, foarte important, recuperarea circuitului normal de foame-satietate, lasand o parte din control copilului, permitandu-i sa isi regleze singur cantitatea de mancare, in timp ce dumneavoastra trebuie sa aveti grija ce mancare alegeti pentru micutul casei si sa stabiliti intervalul dintre mese.

In cazul in care nici una din aceste solutii nu functioneaza si cel mic continua sa nu manance si mai mult, sa slabeasca sau sa aiba alte probleme de sanatate, este indicat sa apelati la un medic, pentru a sti exact care este situatia si a preveni alte probleme mai grave.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
Cand copilul nu vrea sa manance... , 4.8 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *