Beneficiile sahului in dezvoltarea copiilor

Conform spuselor lui Octavian Paler, “Sahul este un joc foarte frumos, pacat ca viata este prea scurta nu poti sa il joci mai mult”. Sahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor – intelectuala, sociala si psihologica a copilului – drept urmare, acest sport face parte din curricula scolara din peste 70 de tari, din toata lumea.

Parerea specialistilor

Conform mai multor studii efectuate in ultimele decenii in numeroase state, sahul ajuta la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor si determina o imbunatatire reala a performantelor scolare. Potrivit unor studii efectuate intre anii 1979 si 1983, exista o putere medie de iesire din situatii critice a elevilor jucatori de sah de 17,3%, fata de 4,6%, in cazul care care nu joaca. Creativitatea celor ce joaca sah este de doua sau chiar trei ori mai mari, fata de cea a celor care nu joaca.

Tot studiile din mai multe tari, din ultimul deceniu, au evidentiat faptul ca, puterea de asimilare a informatiilor, abilitatilor organizatorice si cele logice sunt net superioare in cazul celor ce practica sah.

Sahul are numeroase beneficii asupra copilului, care merita a fi amintite. Principalul motiv pentru care un copil ar trebui sa joace sah este acela ca este foarte distractiv. Pe langa acest aspect, mai exista multe altele, foarte importante.

Inteligenta si rabdare

Sahul ajuta la o crestere a coeficientului de inteligenta si la o mai buna gestionare a rabdarii.

Gandirea concreta sau abstracta si creativitate

Copiii sunt stimulati sa gandeasca logic fiecare miscare, sa realizeze o strategie, sa prevada ce miscari intentioneaza sa faca adversarul. Acestia sunt incurajati sa aiba puterea de a trece peste detalii si sa fie interesati de imaginea de ansamblu. Au o disponibilitate mult mai mare de a rezolva probleme printr-o gandire independenta si creativitatea le este stimulata permanent.

Incredere in sine si atitudine pozitiva, de invingator

Chiar si acei copii care se simt complexati din anumite motive, isi pot recapata increderea in ei, se vor aprecia mai mult, practicand acest sport. In acelasi timp, copiii sunt stimulati cu ocazia unui nou joc sa incerce sa fie cat mai buni, sa isi autodepaseasca limitele, sa creada in ei insisi si in capacitatile lor, iar o partida castigata este stimulul perfect pentru a-si dori sa fie si urmatoarea data la fel.

Memoria

Sahul ajuta la imbunatatirea memoriei celor mici. Stimulii vizuali ai tablei de sah si retinerea miscarilor adversarilor, reprezinta actiuni foarte bune pentru a exersa si stimula memoria.

Sociabilitate

Practicarea sahului deschide posibilitatea de a cunoaste oameni noi, interesanti, avand aceeasi pasiune si in acelasi timp, este un mijloc prin care copii pot lega noi prietenii, care pot fi mentinute prin participarea continua la concursuri si alte evenimente de acest gen.

Responsabilitate

Prin sah, copiii devin mai responsabili. Sunt nevoiti sa isi asume singuri alegerile, mutarile, strategiile si un eventual esec. Regulile jocului sunt stricte, clare, astfel ca micul jucator este nevoit sa le respecte si sa isi asume raspunderea pentru ele. Totodata, prin sah se exerseaza un alt lucru extrem de important: luarea unei decizii intr-un timp foarte scurt.

Rezultate mai bune la scoala

Multi parinti sunt incantati dupa ce isi duc copilul la un club de sah, deoarece constata ca rezultatele la invatatura sunt mai bune si, cel mic nu mai petrece foarte mult timp in fata calculatorului, distrugandu-si sanatatea si inhibadu-si personalitatea, ci intr-un mediu placut, langa alti copii si tineri iubitori de sah. Asadar, sunt suficiente motive pentru a va inscrie copilul la un club de sah din orasul dumneavoastra.

Varsta ideala pentru a invata sah

Conform experţilor, cel mai bine ar fi ca, un copil sa invete sa joace sah cat mai devreme, deoarece, impactul asupra dezvoltarii sale este mai mare si are puterea de a-si dezvolta inteligenta, intr-un ritm mai alert, fata de un adult, de exemplu. Unii copii invata sa joace sah inca de la patru ani, in timp ce altii la 7-8. Totul depinde de cat de usor poate asimila regulile jocului si cat de pasionat este. Atat baietii cat si fetele sunt la fel de capabili sa invete si au aceleasi sanse sa devina foarte buni in sah.

Pentru a invata sa joace sah, puteti sa va inscrieti copilul la un club de sah, prin intermediul caruia va descoperi noi prieteni, cu aceeasi pasiune si prin intermediul caruia poate castiga diverse concursuri.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.6/5 (27 votes cast)
Beneficiile sahului in dezvoltarea copiilor, 4.6 out of 5 based on 27 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *