Ascultarea activa a copilului

Comunicarea eficienta este un semn al relatiilor sanatoase si puternice. Secretul comunicarii sta in felul in care il ascultam pe celalalt. Astazi vom vorbi despre ascultarea activa si vom dobandi cateva deprinderi foarte utile, menite sa imbunatateasca felul in care comunicam cu cei dragi.

Ascultarea activa a copilului

Pentru inceput, vreau sa va ganditi daca urmatoarea situatie va este familiara: vorbiti cu cineva, iar acea persoana sta cu telecomanda sau cu telefonul in mana si din cand in cand scoate, cu mare greutate, cate un cuvant. Cum v-ati simtit cand, in loc de un dialog, ati avut parte de un monolog?

Cu siguranta v-ati bucurat de conversatii in care ati simtit ca persoana cu care vorbiti este acolo, nu cu mintea in alta parte si va asculta cu interes. Ganditi-va cateva momente la modul in care comunicati cu ceilalti. Cum ati vrea sa fiti ascultati?

Suntem tentati sa ii ascultam cu mai mare atentie pe adulti decat pe copii, pentru a intelege evenimentele prin care trec, comportamentele si sentimentele lor. Adesea comunicam cu cei mici pastrand in minte ideea ca noi stim mai bine ce s-a intamplat, ce simt si ce gandesc ei. Ritmul de viata pe care il avem ne face adesea sa apleam la acest gen de scurtaturi.

Cum sa iti asculti in mod activ copilul?

– apropie-te (te poti inclina un pic inspre el) si stabileste contactul vizual;

– lasa-l sa termine ce are de spus, nu il intrerupe;

– fii atent la datele pe care ti le da copilul: care e situatia? cum o percepe el? incearca sa intelegi lucrurile din punctul lui de vedere;

– fii atent la ce iti spune copilul, nu te gandi la ce urmeaza sa zici tu;

– ajuta copilul sa isi clarifice atat emotiile cat si senzatiile fizice: ai simtit o durere in stomac cand ai aflat nota? te simti trist ca…?

– implica-te in conversatie folosind intrebari de clarificare;

– la sfarsit, obisnuieste-te sa rezumi intr-o fraza scurta ce a relatat copilul: sa inteleg ca esti suparat pentru ca ai luat o nota mica la test, desi ai invatat toata saptamana?

Cand este indicat sa folosim ascultarea activa?

Ascultarea activa este de mare ajutor atunci cand copilul pare sa aiba ceva pe suflet, cand e trist, suparat, iritat s.a.m.d. Ii venim in ajutor, daca, in astfel de momente, ne apropiem de el, il ascultam, intelegem ce i se intampla. Probabil nici el nu stie exact ce simte, nu poate sau nu stie cum sa isi exprime sentimentele.

Putem folosi ascultarea activa (desi e mai dificil) atunci cand apare un conflict, o neintelegere cu copilul sau atunci cand acesta nu vrea sa faca ce i s-a cerut. Astfel, copilul va intelege ca, in ciuda disonantei, el este inca important pentru tine. Atunci cand copilul este nervos, este indicat ca acest tip de ascultare sa dureze mai putin, pentru ca acesta sa nu inteleaga ca ti-ai schimbat punctul de vedere.

Care sunt beneficiile ascultarii active?

Exista beneficii de ambele parti.

Copilul va invata sa isi inteleaga si sa isi denumeasca trairile, sentimentele. Acest lucru va usura procesul de controlare a emotiilor, deoarece acestea, cand sunt exprimate, isi pierd din intensitate. Acest lucru il va ajuta sa defineasca ce se petrece cu el intr-o anumita situatie. Se spune ca o problema clar definita este pe jumatate rezolvata. Copiii (dar si adultii) care incearca sa isi rezolve singuri problemele au mai mare incredere in ei.

Parintii care isi asculta adecvat copiii sunt mai apropiati de acestia. Numarul de conflicte care apar intre ei este mai mic, iar copiii devin mai ascultatori; acestea ajuta la cimentarea respectului mutual. Atat copiii, cat si parintii se simt valorizati si interesanti, ceea ce duce la cresterea stimei de sine. Parintii isi cunosc mai bine copiii, riscul aparitiei unor surprize neplacute diminuandu-se.

Atentie!

– a asculta activ nu inseamna a fi de acord cu tot ce spune celalalt, ci inseamna a-l asculta, fara a-i intrerupe fluxul ideilor, incurajandu-l sa exprime cat mai clar ceea ce simte.

De evitat !

– sa faci presupuneri despre ce gandeste copilul;

– sa ii spui ce ai fi facut tu in situatia respectiva;

– sa ii dai solutii, deoarece il inveti sa fie neputincios;

-judecatile (mucosule, papa-lapte), fiindca il fac sa aiba o parere proasta despre sine;

-adoptarea unei atitudini prea rigide (Nu-i nimic ca v-ati despartit, o sa gasesti altul mai bun!), pentru ca va intelege ca sentimentele sale nu sunt importante;

– schimbarea subiectului, intrucat exista riscul ca el sa inteleaga ca nu te intereseaza problemele lui.

Acest tip de ascultare, caracterizat de implicare si nonjudicativ, incurajeaza dezvoltarea unor adolescenti independenti, care isi cunosc trairile si nevoile. Orice parinte doreste sa isi vada copiii dezvoltandu-se armonios si devenind niste adulti capabili sa infrunte asperitatile vietii.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Ascultarea activa a copilului, 5.0 out of 5 based on 5 ratings
Cati

Despre Ecaterina-Ianca Augustinov

Este absolventa a Facultatii de Psihologie, Timisoara. Lucreaza, in cadrul unui ONG, cu prescolari aflati in plasament si copii cu afectiuni oncologice. De asemenea, desfasoara activitati creative si artistice cu copii si preadolescenti. Domeniile sale de interes sunt psihologia si artele plastice.

Comentarii

comments