Mancare organica pentru copii: isi merita pretul?

Intr-un raport oferit saptamana aceasta de catre American Academy of Pediatrics (AAP), acestia publica, pentru prima data, statistici in ceea ce priveste mancarea organica, painea si laptele special facute pentru copii.

Mai putine pesticide, aceiasi nutrienti

In timp ce produsele organice contin, in mod normal, un nivel mai mic de pesticide decat cele conventionale, diferentele nutritionale intre mancarea organica si cea comuna sunt minime, conform raportului.

In timp ce carnea animalelor crescute intr-un mod organic este mai putin probabil sa fie contaminata cu bacterii rezistente la dezinfectanti, cercetatorii au aratat ca laptele organic nu isi merita costul ridicat.

Profesorul Janet Silverstein, de la Universitatea din Florida, care a fost, de asemeni, si co-autor al raportului, spune ca parintii care au un buget limitat pentru mancare nu trebuie sa cumpere mancare organica, pentru a isi hrani copiii mai bine. „Cel mai important lucru este ca cei mici sa aiba o dieta sanatoasa, ce include o multime de fructe, legume, cereale integrale si lapte slab in grasimi”, a spus ea. „Parintii care au un buget limitat nu ar trebui sa aleaga sa cumpere mancare organica, daca asta inseamna ca cei mici vor avea parte, astfel, de mai putine elemente de acest tip.”

Mancarea organica si sanatatea: sunt necesare mai multe studii

Tot Joel Forman declara ca exista putine studii care sa arate impactul pe termen lung pe care produsele organice il au asupra sanatatii. „In acest punct, pur si simplu nu avem dovezile stiintifice care sa ofere o corelatie intre nivelul pesticidelor si impactul acestora asupra sanatatii unui om, de-a lungul vietii lui. Totusi, stim ca cei mici – in special bebelusii si prescolarii, al caror creier este in dezvoltare – sunt destul de vulnerabili la expunerea chimica”, a spus aceasta.

Pentru parintii care isi fac griji in ceea ce priveste costul mancarii si expunerea la pesticide, Forman spune ca are sens sa fie cumparata mancare organica, in unele cazuri, insa in altele nu.

Merele, telina, ardeii grasi, piersicile, capsunile si strugurii sunt printre fructele si legumele ce contin cel mai mare nivel de pesticide, conform organizatiei nonprofit Environmental Working Group, care publica, in fiecare an, o lista a nivelelor de pesticide folosite in productiile de masa. Ceapa, porumbul, ananasul, avocado si varza au unele dintre cele mai scazute nivele de pesticide.

Conform raportului, cercetatorii au aratat ca laptele organic si cel procesat au nivele similare ale contaminantilor, incluzand hormonii de crestere. AAP a declarat ca, indiferent de tipul de lapte pe care copiii il beau, el ar trebui sa fie pasteurizat, pentru a se reduce riscul de infectii bacteriene.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Mancare organica pentru copii: isi merita pretul?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Comentarii

comments

One Comment
  1. Daca doriti carne organica, va recomandam pasari crescute natural la sol (gaini si curcani) in ferma noastra de langa Cernica.

    Doritorii pot suna la 0761 602 098.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *