Fapte si cifre despre vaccinuri

Cifre: In fiecare an, 26.3 milioane de copii, care ar putea fi vaccinati impotriva bolilor cauzate de bacterii ce i-ar putea ucide, nu isi primesc vaccinul. India, de exemplu, are 9.2 milioane de copii care nu sunt vaccinati impotriva bolilor comune. In tarile in curs de dezvoltare, unele vaccinuri sunt prea scumpe sau copiii traiesc in zone marginase, unde acestea nu au cum ajunge, iar in altele, cei mici traiesc in teritorii afectate de razboi, unde vaccinarea este, uneori, imposibila.

Fapte: Daca toti copiii ar putea fi imunizati, o cincime dintre copiii care mor anual, pe tot globul, ar putea fi salvata. Bolile infectioase inca cer tributul mortii a milioane de copii.

Vaccinarea impotriva tusei convulsive

Cifre: Vaccinul contra tusei convulsive, o infectie a copilariei cauzata de bacteria Bordetella pertussis, este unul dintre cele mai de succes. In Anglia anilor 1950, 100.000 de copii au contractat, in fiecare an, tuse convulsiva, iar cativa dintre ei au murit. In 2007, tusea convulsiva a fost raportata la doar 150 de copii sub varsta de 4 ani si jumatate. Daca ne-am opri din vaccinatul celor mici, tusea convulsiva ar reaparea. Singurul care tine sub control aceasta boala este acest vaccin.

Vaccinarea impotriva difteriei

Fapte: Vaccinul contra difteriei se face in 3 stagii, la varsta de 2 ani, iar in Anglia, incepand cu arsta de 2 sau 3 luni. Acesta este administrat odata cu cele impotriva tusei convulsive si meningitei (vaccinul HIB), dar si alaturi de cele impotriva poliomelitei si a tetanosului. La fel ca si tusea convulsiva, difteria poate reaparea oricand, daca se stopeaza vaccinarea contra ei. Atunci cand Uniunea Sovietica s-a dizolvat, la sfarsitul anilor 1980, vaccinarea contra difteriei s-a oprit, iar in 1991 s-au raportat nu mai putin de 2000 de cazuri.

Vaccinarea impotriva meningitei

Fapte: Meningita bacteriala este una dintre cele mai periculoase infectii bacteriene pe care cineva o poate contracta. Poate deveni fatala in doar 24 de ore. Trei bacterii sunt responsabile: Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae B si Streptococcus pneumoniae. De la introducerea vaccinului HIB, impotriva Haemophilus influenzae B, s-au inregistrat foarte rar cazuri de care aceasta bacterie sa fie responsabila.

Vaccinarea impotriva holerei

Fapte: Vaccinul pentru holera de tip Dukoral este disponibil pentru cei care calatoresc in zonele cu risc de contractare a acestei boli. Totusi, acesta are o efectivitate partiala, neavand o eficienta a protectiei de 100%. Nu este folosit pentru cei care locuiesc in aceste zone, deoarece nu este avantajos din punctul de vedere al costurilor. Pe viitor, se spera ca cercetatorii sa poata produce un vaccin contra holerei mult mai ieftin, care sa poata oferi o protectie ridicata impotriva populatiilor vulnerabile.

Vaccinarea impotriva tuberculozei

Fapte: Vaccinul BCG impotriva tuberculozei se foloseste de multi ani. In timp ce previne moartea de la TBC a copiilor sub varsta de 10 ani si poate proteja impotriva unor efecte ale acestei boli asupra creierului, vaccinul BCG nu a avut un efect real asupra aparitiei TBC-ului la nivel global. Nu se stie exact de ce, insa se pare ca acest vaccin ajuta, dar nu previne infectia. Teste ale unor noi vaccine sunt in progres si sunt sperante pentru crearea unuia mai efectiv, pana in 2020.

Vaccinarea contra febrei tifoide

Cifre: Febra tifoida este o problema de sanatate foarte grava si este responsabila de aproximativ 30 de milioane de imbolnaviri, anual, in toata lumea. Omoara intre 500.000 si 600.000 de oameni, in fiecare an, si este mult mai serioasa atunci cand ea este contractata de copii sau tineri adulti.

Fapte: Ea poate fi prevenita prin imbunatatirea conditiilor de viata si a igienei, si prin administrarea unuia dintre cele doua vaccinuri impotriva febrei tifoide. Unul se numeste Ty21 si este administrat pe cale orala, iar celalalt este un vaccin polizaharidic, ce trebuie administrat prin injectie. Nici unul nu este 100% efectiv – avand o eficienta de aproximativ 80%, insa sunt folositoare celor care calatoresc mult si celor aflati in zone de risc, pentru a reduce transmisia bacteriei Salmonella typhi.

Vaccinuri viitoare, contra bolilor bacteriene

Fapt: Multe dintre vaccinurile de succes au fost dezvoltate impotriva bolilor virale, cum ar fi rujeola si variola. Este mult mai usor sa targetezi o infectie cauzata de un factor patogen foarte simplu. Bacteriile, insa, sunt organisme mult mai complexe si interactioneaza cu corpul uman in foarte multe moduri, asadar producerea vaccinurilor este foarte dificila.

Fapt: Cercetatorii cauta foarte activ noi vaccinuri impotriva multor boli cauzate de bacterii, incluziv impotriva celei care provoaca cele mai multe temeri, MRSA ( Stafilococul auriu rezistent la meticilina). Acesta ar putea fi disponibil incepand cu 2015.

Fapt: Ar putea fi posibila dezvoltarea unor noi vaccinuri protective impotriva bolilor bacteriale prin crearea unor bacterii manipulate genetic, asa cum sunt cele din specia Salmonella, care, mai apoi, sa invadeze intr-un mod activ corpul uman. Unele tipuri de Salmonella fac acest lucru, insa numai pentru cateva cicluri, acestea necauzand boli. Daca gene ale alteia, mai patogenice, precum Streptococcus pneumoniae, ar putea fi introduse in acesti purtatori siguri, acestia ar putea induce un raspuns imunitar foarte bun si proteja impotriva pneumoniei.

MRSA este denumirea Stafilococului auriu care nu raspunde la tratamentul cu meticilina. Aceasta este o tulpina a unei bacterii care este capabila sa se dezvolte chiar si in prezenta meticilinei si a altor antibiotice, facand-o foarte dificila de tratat, atunci cand ea cauzeaza o infectie. MRSA a devenit o infectie ce adeseori este contractata in spital, deoarece se raspandeste rapid printre bolnavii al caror organism slabit nu poate lupta contra ei sau ca rezultat al ranilor de dupa operatii, care se infecteaza.

Istoria globala a MRSA

Fapt: MRSA a fost prima oara identificata in Anglia, in 1961, insa nu a reprezentat o problema majora atunci. Primul grup semnificativ de oameni care s-au infectat cu MRSA au fost dependentii de droguri intravenoase, la inceputul anilor `80, in America. Acum, aceasta se gaseste la nivel mondial si a devenit o problema majora in spitalele din America, Australia, Canada si Europa. Recent, MRSA s-a extins si la pacientii din China, Orientul Mijlociu si Asia. Este, in prezent, o problema minora in Africa, insa aceasta este o situatie care nu va dura mult.

Infectii ale sangelui cu MRSA, in Anglia

Cifre: Au fost raportate un numar de 725 de cazuri care au o infectie a sangelui cu MRSA, in Anglia, in cel de-al 3-lea sfert a anului 2008, intre Iulie si Septembrie. Aceasta arata un trend descrescator; in sfertul anterior de an, intre Aprilie si Iunie, au fost cu 13% mai multe cazuri, insumand un total de 837. Cifrele din 2008 arata o reducere a numarului de cazuri, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2007, atunci cand au fost raportate 1082 de cazuri. Statisticile s-au mentinut si pentru anii urmatori.

Cifre: In 1993, au fost inregistrate doar 51 de morti, cauzate de MRSA, in Anglia, insa acest numar a crescut la 1500, in 2006. Un trend descrescator pentru mortile cauzate de MRSA a fost inregistrat intre 2006 si 2008, existand o corelatie intre acestea si cazurile de infectie a sangelui cu aceasta bacterie. Cele mai multe morti au aparut la oamenii in varsta, iar pentru cei sub 45 de ani, fiind o rata de 1 la un milion.

Costurile financiare pentru MRSA, in Anglia

Fapte: Infectiile cu MRSA cauzeaza moartea, insa, de asemeni, cauzeaza celor care au supravietuit petrecerea a mult mai mult timp in spital, cu implicatii financiare uriase. Estimarile arata ca infectiile cu MRSA inseamna ca o casa de asigurare trebuie sa cheltuie mai mult cu 1 miliard de lire sterline anual. Acesta este tripul bugetului acordat pentru tratarea pacientilor care sufera de HIV.

MRSA in Statele Unite

Cifre: Numarul celor infectati cu MRSA in Usa, in 1999, era 127.000, cu 11.000 de morti. Pana in 2005, nuamrul cazurilor a crescut la 278.000, in acest an, cu 17.000 de morti. Pana la mijlocul primei decade a acestui mileniu, MRSA a omorat mai multi oameni decat HIV, in SUA.

Fapt: Un trend ingrijorator care s-a facut remarcat in ultimii ani, in SUA, este faptul ca din ce in ce mai multi oameni contracteaza MRSA in afara spitalelor. Salile de gimnastica si cluburile de sanatate par, acum, a imprastia MRSA, prin dusurile si vestiarele comune.

MRSA in Europa

Fapte: Raspandirea MRSA a crescut, in Europa, incepand cu anul 2000. Anglia se afla pe pozitia a 5-a in topul celor mai afectate tari. Problema este, insa, mult mai severa in tari precum Portugalia, Malta, Cipru si Romania. Franta si Slovenia au fost primele tari europene care sa arate o scadere a numarului cazurilor, multumita masurilor de control luate.

Cat de rezistent la antibiotice este MRSA?

Fapte: Cele mai multe tulpini de MRSA sunt rezistente la antibioticele beta-lactamice, precum penicilina si meticilina, dar si la cefalosporine. Unele tulpini sunt, de asemeni, rezistente la tetraciclina si la medicamentele cu sulfuri, care actioneaza dupa un mecanism diferit. Tulpinile cele mai periculoase rezista si la efectele vancomicinei si a anditbioticelor mai noi, precum linezolidul.

Poate fi tinut MRSA sub control?

Fapte: Este posibil, insa necesita un efort sustinut, la diferite nivele si, pe masura ce timpul trece, provocarea devine si mai dificila. Curatenia si igiena mainilor au fost identificate drept factori importanti in raspandirea MRSA, acestea nefiind pe deplin controlate in multe spitale.

Sursa articol: http://www.typesofbacteria.co.uk/facts-figures-about-vaccines.html

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *