3 calitati pe care sa le cultivi copilului tau

Ti-ai spus, vreodata, „Daca parintii mei m-ar fi ajutat sa devin mai bun/a in […], acum ar fi fost altfel?” In timp ce personalitatea unui copil este imposibil de schimbat, exista, totusi, unele calitati ce necesita exercitiu si care sunt indispensabile de-a lungul vietii.

Increderea

Este atat de usor sa ne pierdem increderea in sine si apoi sa nu o mai recastigam niciodata, incat nu e de mirare de ce vedem atat de multe cazuri de oameni cu stima de sine scazuta, in fiecare zi. In mod sigur, nu ai cum feri un copil – viitor adult – de fluctuatiile increderii in sine, insa il poti ajuta sa isi descopere, intr-adevar, punctele forte, si sa le foloseasca pe post de resursa, atunci cand simte ca psihicul sau aluneca pe un fagas nedorit.

Desigur, realismul este cel mai important, iar punctele sale forte, pe care i le subliniezi, trebuie sa existe, astfel incat, prin comparatia cu ceilalti, sa se simta intr-adevar bun la capitolul respectiv.

Libertatea gandirii

Atunci cand suntem mici, credem in prieteni imaginari, in bunatatea oamenilor, intr-un viitor stralucit. Pe masura ce crestem, ideile acestea dispar, iar in locul lor vine resemnarea si teama de viitor, tiparele si conformismul. Totusi, cei mai vestiti oameni ai tuturor timpurilor au fost cei care au indraznit sa viseze, in afara regulilor. Cand Copernic a spus ca nu Pamantul se afla in centrul Universului, a indraznit sa isi caute ideea in afara credintelor comune. Cand Steve Jobs isi dorea sa aduca un calculator in fiecare casa, multi dintre noi nici nu stiam ca exista aceasta tehnologie. Iar singurul punct comun care exista intre calitatile celor doi era libertatea gandirii.

La acest capitol intra, cu siguranta, si capacitatea de a visa departe. Insa, in mod sigur, ea ar fi doar o povara, daca nu i-ar fi alaturata si ambitia si curajul de a incerca si, astfel, a reusi.

Curiozitatea

Caracteristica predominanta a copilariei este curiozitatea. Si ea nu este intamplatoare, natura facand o treaba minunata, prin introducerea unei simple variabile, in psihicul nostru. Fara a fi curios, nu poti afla lucruri noi si, astfel, nu poti descoperi lumea. Copilul, fara curiozitate, nu ar face primii pasi, nu ar sti ce face un obiect sau nu ar invata cuvinte noi. Din pacate, multi dintre noi isi pierd, pe drumul spre maturizare, curiozitatea naturala, incetand sa mai invete lucruri noi, in fiecare zi, ramanand, astfel, limitati la nivelul experientelor acumulate pana la o anumita varsta.

Totusi, oamenii cei mai buni, in meseria lor, sunt cei care isi spun, incontinuu, „Mai am foarte multe de invatat, nu stiu nici 10% din tot ceea ce e de stiut.” Sunt cei care nu considera ca au ajuns la saturatie si, in fiecare zi, au o curiozitate noua, pe care incearca sa si-o satisfaca. Si, ca in orice alta meserie, si in viata de zi cu zi se intampla la fel: fara dorinta de a invata, ramanem limitati si blocati intr-un trai de o calitate mult mai slaba decat am putea avea.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
3 calitati pe care sa le cultivi copilului tau , 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments