Viata secreta a copiilor, in mediul online

Un nou raport facut de catre AAP (Academia Americana de Pediatrie) elucideaza parintilor misterul vietii online pe care copiii lor o au. Vesti bune: nu este totul atat de negru precum s-ar astepta!

Ce spun datele

Cresterea constanta a prezentei social media in viata copiilor, adeseori inceputa in perioada claselor primare, a facut ca AAP sa desfasoare un studiu pentru a vedea ce site-uri si activitati folosesc copiii, in mod regulat. „Lumea digitala este un teritoriu in continua crestere, in care parintii trebuie sa invete sa navigheze”, a spus Kathleen Clarke-Pearson, profesor de pediatrie la Universitatea de Medicina din Carolina de Nord, co-autor al acestui studiu. In 2012, copiii au socializat din ce in ce mai mult in mediul online, mai degraba decat in oras, cu prietenii, si, desi Facebook sau alte site-uri au o limita minima de varsta – tehnic, nimeni sub 13 ani nu ar trebui sa aiba o „pagina” – 30% dintre parinti au declarat ca isi lasa copiii sa navigheze pe aceste site-uri.

Cel mai probabil, acest trend va continua: conform AAP, mai mult de jumatate dintre adolescenti viziteaza un site de socializare cel putin o data pe zi, si 75% au telefoane mobile, care sunt, deseori, folosite pentru a da mesaje instante.

“Depresia de Facebook”

Datorita intensitatii lumii online, acei copii care petrec o lunga perioada de timp aici, sunt supusi riscului de a manifesta un nou fenomen, numit „Depresia de facebook”. Dezvoltarea adolescentilor consta, in mare parte, de separarea de parinti si de castigarea acceptarii din partea prietenilor, iar siteurile de socializare le permite ambele lucruri. Insa, daca se intampla sa fie parte a unei situatii de hartuire online sau respingere, precum „scoaterea de la prieteni”, depresia poate fi un rezultat. Este indicat sa luati legatura cu un psiholog, daca observati unul dintre urmatoarele simptome: tristete, anxietate, pesimism, dificultati de concentrare, o scadere a notelor, insomnie, lipsa apetitului sau iratibilitate.

Si bune si rele…

In timp ce majoritatea articolelor si cercetarilor in acest domeniu au tendinta de a se concentra asupra efectelor negative ale mediului online si a tehnologiei asupra copiilor, retelele de socializare aduc si beneficii asupra copiilor. „Lumea online este benefica pentru acei copii care au probleme de integrare la scoala, de exemplu, deoarece ii poate ajuta sa isi manifeste personalitatea sau sa castige abilitati sociale”, a explicat Dr. Clarke-Pearson.

Asadar, cum poate duce acest lucru la o situatie dificila? „Adolescentii sunt predispusi sa cedeze in fata presiunii si sunt, de asemeni, sunt in mod natural foarte impulsivi, astfel incat pot comenta foarte usor la postul altcuiva, fara sa gandeasca prea mult. O simpla remarca poate fi supusa foarte repede unui efect de bulgare de zapada, si deveni dureroasa pentru persoana in cauza”, a declarat Dr. Clarke-Pearson. Unele familii au ajuns chiar si la stadiul in care activitatile obisnuite cu familia sunt petrecute in mediul online, astfel incat comunicarea directa se afla la un nivel minim. „Cand mesajele sunt principalul mod de comunicare, discutiile fata in fata sunt din ce in ce mai putin dorite si placute”, a declarat doctorul.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Viata secreta a copiilor, in mediul online , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *